Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Scianka kolankowa w lazience na poddaszu - HELP!

rafaal

Recommended Posts

Witam,

Po ostatnich przemysleniach wykonczeniowo-remontowych narodzil sie post pt. lazienka.

Ponizej zdjecie (zakamarku poddasza gdzie bedzie lazienka) oraz wlasnorecznie (przy pomocy programu dostepnego na stronie jednego z producentow wyposazenia lazienkowego) wykonana wizualizacja planowanego ukladu lazienki.

Wszystko niby pieknie ladnie, wanna, brodzik, itp ale....sciana do ktorej przylegac (wedlug naszych planow) bedzie pralka oraz dluzszym bokiem wanna bedzie sciana ze skosem. Wysokosc scianki kolankowej to ok 125cm. Na srodku tej sciany/sufitu bedzie rowniez okno dachowe (78x140)

Pytanie do Was drodzy forumowicze: Czy myslicie, ze scianka 125 cm jest wystarczajaca aby pod nia byla wanna? Nie bedzie za nisko???

Jak jest u Waszych lazienkach? Na jakiej wysokosci nad wanna macie skosny sufit?

Z gory dzieki za podpowiedzi!!!

http://img52.imageshack.us/img52/1/hhhgx.jpg

http://img411.imageshack.us/img411/456/lazienka1.jpg

Pozdrawiam!

Edytowane przez rafaal

U mnie po ociepleniu poddasza kolankowa ma 100cm i zdecydowalismy sie na wanne pod nia. Skos nie jest jakis masakryczny, wiec nie bedzie problemu z wychodzeniem z wanny. Co prawda przeprowadzka dopiero w przyszlym tygodniu, wiec nie jest to jeszcze potwierdzone codzienna praktyka, ale przymiarki oczywiscie juz byly :)

to jeszcze zależy od kąta nachylenia dachu. W wannie się siedzi i pól biedy z wysokością ale w miejscu gdzie się kończy, gdzie się wstaje i wychodzi powinno być minimum 220. Najlepiej to sobie "narysować" w takiej łazience. odmierz na podłodze długość wanny (gdzieś mniej więcej gdzie wychodzi po skosie środek tego łuku) i spróbuj wymierzyć w górę wysokość (pamiętaj że dach wykończysz najpewniej płytą gk więc zostaw kilka cm luzu)

Acha w takiej łazience zdecydowanie ładniej wyglądałaby wanna prostokątna pod tym skosem wtedy można ją troszkę odsunąć a za nią zrobić półeczkę do tego oświetlenie pod wanną i już jest klimacik i optymalne wykorzystanie wnętrza ale rozumiem że układ już jest klepnięty? (na wprost wejścia piękny akcent )

maydaski - dzieki wielkie za linki zaraz je sobie poczytam!

kakakarolina - dzis pojade do mieszkanka to zmierze tak jak pisalas. Co do samego ukladu lazienki to sa to na razie nasze przymiarki. Nic jeszcze nie jest do konca postanowione - nic, oprocz blatu z wpuszczona umywalka i przykrywajacego pralke bo bardzo nam sie to podoba i "drewnopodobna" obudowa fajnie zagra ze slupem, ktory musi w lazience zostac :)

wanna pewnie da radę, a ewentualnie tak jak radzi kakakarolina można odsunąć od ściany, natomiast nie wiem czy nie będzie problemu z dostępem do pralki i schylaniem się, musisz sprawdzić i wymierzyć. Natomiast przy kupnie pralki zwróć uwagę na to jak otwierają się drzwiczki, żeby nie otwierały się w stronę umywalki tylko ściany.

Dzieki wielkie kakakarolina:

Wymiary to:

Sciana pod skosem - 2.76m

Dlugosc - 3m

Sciana gdzie jest kabina i grzejnik - 1.75m.

Wneka gdzie sa drzwi - 1.01m

Sciana na ktorej jest pralka i umywalka - 3.68m

Bede baaardzo wdzieczny za sugestie! :)

Edytowane przez rafaal

Ja mam ściankę kolankową o podobnej wysokości i wannę pod skosem, z tym, że krótszym bokiem do skosu (kąt nachylenia dachu 45 stopni, ale u Ciebie chyba bardziej nachylny)). Korzysta się z niej wygodnie, ale zauważyłam, że masz zaplanowaną słuchawkę prysznicową dość wysoko. Na pewno nie da się z niej korzystać na stojąco, więc rozważ inne miejsce. Specjalnie weszłam do wanny i stanęłam najbliżej oparcia wanny, dotykam głową skosu. U mnie prysznic jest zamontowany tak, żeby można było wygodnie umyć dziecko (5 lat).

Tu możesz zobaczyć jak to mniej-więcej wygląda

http://lh4.ggpht.com/_th4cyo-sq_k/S-_PZYp78yI/AAAAAAAAAXQ/TkGBpk_D15M/s640/PICT0341a.JPG

• 4 weeks później...

Pozwolicie, ze odswierze troche moj watek...

Coraz blizej rozpoczecia wykonczeniowki a ja mam w glowie coraz wiekszy metlik :( Dzis moj hydraulik doradzil aby: (sugerujac sie rysukniem, ktory jest pare postow wyzej) grzejnik drabinkowy zamienic miejscami z kibelkiem. Uwarunkowane jest to umiejscowieniem odplywu (w rogu za kabina) Co myslicie o takim rozwiazaniu?

A moze macie inne pomysly?

Wymiary lazienki to:

Sciana pod skosem (na wprost od wejscia) - 2.76m (wysokosc od podlogi do skosnego sufitu ok 1.30m)

Dlugosc - 3m

Sciana gdzie jest kabina i grzejnik - 1.75m.

Wneka gdzie sa drzwi - 1.01m

Sciana na ktorej jest pralka i umywalka - 3.68m

Dzieki!