Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ławy fundamentowe-pytania

raf1

Recommended Posts

Może temat się wiele razy przewija ale chciałbym dodać parę pytań odnośnie ław fundamentowych.

-z jaką częstotliwością polewać wodą ławy ?

-po jakim czasie można już murować ścianę fundamentową oraz dokonać rozszałowania?

Moja ekipa budowlana jest dość prężna i raczej mogę spodziewać się że będą chcieli dość szybko wykonywać następne prace a mi z wiadomych powodów aż tak bardzo się nie spieszy-lepiej powoli a dobrze. Za wszelkie info z góry dzięki

temat się wiele razy przewija ale

Ale liczysz że Tobie inaczej powiedzą ? Odszukaj stare odpowiedzi nie zminilo sie w tym nic.

Moja ekipa budowlana jest dość prężna i raczej mogę spodziewać się że będą chcieli dość szybko wykonywać następne prace a mi z wiadomych powodów aż tak bardzo się nie spieszy-lepiej powoli a dobrze. Za wszelkie info z góry dzięki

Możesz podać powody dla których nie zależy Ci na czasie budowy ?

Chyba po to jest forum żeby móc wałkować dalej temat fundamentów bo ile ludzi na świece tyle odpowiedzi. A skoro nic się nie zmienia to może w ogóle zamknąć dział fundamentów?? Co rusz zadam jakieś pytanie to można tylko otrzymać odpowiedz poszukaj posty, wejdz na google itd. Chce sie powiedzieć k?@?2?@?2 to po co są te fora???

Chyba po to jest forum żeby móc wałkować dalej temat fundamentów bo ile ludzi na świece tyle odpowiedzi. A skoro nic się nie zmienia to może w ogóle zamknąć dział fundamentów?? Co rusz zadam jakieś pytanie to można tylko otrzymać odpowiedz poszukaj posty, wejdz na google itd. Chce sie powiedzieć k?@?2?@?2 to po co są te fora???

Nie nie ma tyle odpowiedzi ile ludzi, odpowiedź jest jedna, beton wiąze w 20stopniach 28 dni. W tych temperaturach na ławie możesz murowac praktyczie po 24/48 godzinach. Lać woda tak zeby było wilgotne szczególnie w dzień.

Moze masz takie pytania że szkoda odpowiadać. Pomyśl nad tym.

Wibratora to poszukaj na goglach albo w lokalnych betoniarniach.

Nie nie ma tyle odpowiedzi ile ludzi, odpowiedź jest jedna, beton wiąze w 20stopniach 28 dni. W tych temperaturach na ławie możesz murowac praktyczie po 24/48 godzinach. Lać woda tak zeby było wilgotne szczególnie w dzień.

beton wiąże przez całe "życie"

beton np.B20 po 28 dniach staje się betonem B20

w tych temperaturach beton potrzebuje solidnej pielęgnacji

...błysnął czy nie, ale trochę racji ma....

co prawda krzywa dojrzewania betonu po 28 dniach robi się prawie prosta (bardzo niewielkie przyrosty wytrzymałości - w praktyce pomijalne), ale jednak nadal jest to krzywa... ;)

praktycznie oczywiście przyjmuje się 28 dni jako okres dojrzewania betonu do jego normowych parametrów....

W tych temperaturach na ławie możesz murowac praktyczie po 24/48 godzinach.

I będzie to zgodne ze sztuką budowlaną ?

Gdzie tu miejsce na pielęgnacje betonu,gruntowanie,izolacje...

Powiesz po co, przecierz NIKT tak nie robi,zasypiesz,zapomnisz....i oddasz potomstwu; grzyba do remontu.

A może wam wykonawcom o ten remont chodzi,przyszłość sobie zapewniacie

I będzie to zgodne ze sztuką budowlaną ?

Gdzie tu miejsce na pielęgnacje betonu,gruntowanie,izolacje...

Powiesz po co, przecierz NIKT tak nie robi,zasypiesz,zapomnisz....i oddasz potomstwu; grzyba do remontu.

A może wam wykonawcom o ten remont chodzi,przyszłość sobie zapewniacie

Po pierwsze nie jestem i nie bylem wykonawcą.

po 2 nie napisalem ze mozna po 24 godzinach zasypać, autor pytal po jakim czasie może murować i tego dotyczyla odpowiedź. Nie bylo pytań o izloacje. Nie znam projektu nie wiem czy jest tam izlolacja.

drogi obywatelu raf1 solidna pielęgnacja to znaczy że pielęgnacja betonu odbywa się już w zakładzie produkcyjnym.

i tam na walnym zgromadzeniu akcjonariuszy zapada decyzja co do składu mieszanki betonowej.

biorąc pod uwage np.warunki pogodowe oraz czas transportu na plac boju

następnie do akcji wkraczasz ty i twoja prężna ekipa.

owa ekipa postara się być prężna i jak najprężniej rozprawić się z powierzonym materiałem

w międzyczasie nakrywając gotowe odcinki ław np.folią która uchroni beton przed słońcem,wiatrem,gradobiciem...

po jakims czasie(nie za długim)folie odkrywamy i polewamy beton;mgiełką

bacznie obserwując ewentualne rysy skurczowe

jeśli takowe sie pojawiły to bierzemy packe i beton zacieramy i nakrywamy

czynność mozna powtórzyć

gdy beton stwardnieje to możesz przystąpić do tradycyjnego polewania z częstotliwością...hmmmm...fizjologia ci podpowie

następnego dnia szalunki mozesz popuścić a po kilku dniach rozebrać

taka pielęgnacja powinna uchronić beton przed rysami zewnętrznymi a być może i wewnetrznymi(niewidzialnymi jeszcze)

po siedmiu dniach możesz przystąpić do nakładania izolacji(nietylko)przeciwwilgociowej