Karol N. 21.07.2010 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2010 Część działki to łąka, którą kosze ok 4x w roku i nie grabie skoszonej trawy tylko zostawiam. Czy to czymś grozi? Mam wrażenie jak by ubywało trawy a przybywało jakiś różnych roślin. Może to wpływ pogody albo kwasowość czy zasadowość ziemi się zmienia, nie znam się na tym. Czego mogę się spodziewać jak będe tak dalej postępował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek- LM 22.07.2010 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2010 Czy na łące można zaobserwować kilka dominujących gatunków? PozdrawiamWojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karol N. 25.07.2010 20:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2010 Tak, niestety nie umie ich nazwac. Jedne to sa jak by olbrzymie nacie pietruszki albo selery. Sa tez rosliny z kwiatem - owocem leko zoltawym, ktore potrafia urosnac bardzo wysokie ok 2metry i sa bardzo wodniste. Do tego pokrzywy i osty. Pozdrawiam Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek- LM 25.07.2010 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2010 Czyli tak jak przypuszczałem, łąka jest przenawożona,czyli zbyt zasobna w składniki pokarmowe,najprawdopodobniej azot (świadczą o tym pokrzywy). Konsekwencją czego było opanowanie łąki przez kilka dominujących gatunków. Na przyszłość skoszoną trawę najlepiej grabić i palić jeżeli nie mamy co z nią począć. Pierwsze koszenie takiej łąki wykonujemy nie wcześniej niż w czerwcu. Jeżeli chcesz przywrócić łące ładny kwitnący wygląd,musisz dosiać nasiona gatunków kwitnących. Polecam nasiona od dr Łuczaja (nie kupuj gotowych mieszanek w sklepie) PozdrawiamWojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts