waldemarek_b 10.02.2004 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2004 Ko poleca a kto nie kredyt w Multi Banki wszystkie za i przeciw mile widziane czas goni a budowa stoi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg98 11.02.2004 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2004 Ja nie polecam.Są za drodzy i zbyt pazerni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DorotaM 11.02.2004 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2004 A ja myślę że WWJ ma jedną rzecz którą chyba nie daje inny bank (a może ktorys daje ??): odsetki liczą Ci codziennie TYLKO od tego co pobrałeś z przyznanego kredyty: przyznali ci 200tys Ty wykorzystałęś z tego 100 tys i płacisz odsetki od 100tys, następnego dnia spłacasz 5 tys i płacisz odsetki od 95 tys. To jest dobra rzecz - szczególnie przy budowie domu gdy bierzesz pieniądze transzami w dłuższym okresie czasu. Dobry jest też %. Trochę się rozejrzałam i narazie lepszej oferty nie widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg98 11.02.2004 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2004 A ja myślę że WWJ ma jedną rzecz którą chyba nie daje inny bank (a może ktorys daje ??): odsetki liczą Ci codziennie TYLKO od tego co pobrałeś z przyznanego kredyty: przyznali ci 200tys Ty wykorzystałęś z tego 100 tys i płacisz odsetki od 100tys, następnego dnia spłacasz 5 tys i płacisz odsetki od 95 tys. To jest dobra rzecz - szczególnie przy budowie domu gdy bierzesz pieniądze transzami w dłuższym okresie czasu. Dobry jest też %. Trochę się rozejrzałam i narazie lepszej oferty nie widzę. A o jakim "dłuższym okresie" mówisz ? Bo ztcw., to banki wymagają, żeby inwestycja nie trwała dłużej niż 2 lata od chwili uruchomienia kredytu. Poza tym co roku odejmują z WWJ określoną kwotę (odsetki plus kapitał) i musisz pilnować, żeby mieć tyle na koncie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DorotaM 11.02.2004 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2004 Nie musze skończyć inwestycji w ciągu 2 lat- kredyt dostaję na np. 20 lat np. 200tys i mogę za to po skończeniu budowy albo w czasie kupić nawet samochód czy pojechać na wycieczkę. Co 2 lata zmniejsza mi się maksymalna kwota kredytu - czyli po 2 latach mogę być maksymalnie zadłuzona na 180 tys, a po 4 na 160 tys- ale to chyba jest OK, bo kredyt spłacam i nie chcę miec ciągle 200tys długu.,Który bank warto jeszcze odwiedzić - może wieśz gdzie jeszcze dają mozliwość odsetk od faktycznego zadłużenia ? Narazie podoba mi się WWJ najbardziej ale może warto szukać dalej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg98 11.02.2004 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2004 Nie musze skończyć inwestycji w ciągu 2 lat Oj, chyba się mylisz. Mam kredyt hipoteczny i w umowie mam, że ostateczne rozliczenie inwestycji mam przedstawić do ... Ja to rozumiem jednoznacznie. - kredyt dostaję na np. 20 lat np. 200tys i mogę za to po skończeniu budowy albo w czasie kupić nawet samochód czy pojechać na wycieczkę. Co 2 lata zmniejsza mi się maksymalna kwota kredytu - czyli po 2 latach mogę być maksymalnie zadłuzona na 180 tys, a po 4 na 160 tys- ale to chyba jest OK, bo kredyt spłacam i nie chcę miec ciągle 200tys długu., Który bank warto jeszcze odwiedzić - może wieśz gdzie jeszcze dają mozliwość odsetk od faktycznego zadłużenia ? Narazie podoba mi się WWJ najbardziej ale może warto szukać dalej ? Bombiastej linii kredytowej nie oferuje żaden bank. A ostatnie zdanie mi się podoba. Myslisz, że odsetki w każdym innym rdzaju k. hipotecznego płacisz od całości zaciągniętego zobowiązania ? Ja płacę od pozostałego do spłaty kapitału I tu nie ma różnicy. Ta różnica występuje w tym, że przez rok możesz sobie robić z pieniędzmi co tylko chcesz, pamiętając o tym, że pod koniec masz mieć określoną kwotę. Ale co tam. Ja nie neguję atrakcyjności takiego roziązania, tylko jego koszt. Pamietaj, że otwierając w Multi WWJ deklarujesz wpłaty w okreslonej wysokości. Jeśli w danym miesiącu nie będzie takiego wpływu, to bank wyśle Ci monit za który pobierze sobie opłatę. To i inne "sztuczki" Multi powoduje, że trzeba uważać na każde posunięcie w rozmowie z tym bankiem. Jest to, mówiąc po prostu, drogi bank. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slaw 11.02.2004 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2004 DorotaM - kredyt budowlany chrakteryzuje się tym, że jest wypłacany transzami, więc jeśli budowa jest jesgo zabezpieczeniem to wartość zabezpieczenia rośnie w czasie budowy, co pozwala na wzięcie kredytu o wielkości większej niż początkowa wartość działki. W przypadku WWJ natomiast może być wymagane posiadanie zabezpieczenia o odpowiednio dużej wartości juz na początku budowy. Zanim się napalisz na WWJ zapytaj w banku czy dostaniesz WWJ o takiej wysokości przy posiadanych zabezpieczeniach. Pamiętam, że sam o to pytałem, ale już nie pamiętam jaka była odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DorotaM 11.02.2004 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2004 Do GREG- jest tu różnica- Ty spłacasz od pozostałej (niespłaconej) kwoty kredytu - wziąłeś 200, spłaciłes 50, płacisz od 150A w WWJ płacisz od wykorzystanej- Bank przynał mi 200, wydałam 50 - płace od 50 - tu różnica jest ogromna. Na czym Polega drożyzna Multibanku ? - mam tam konto i jestem b.zadowolona, przelewy za darmo, bankomat za darmo, prowizji od kart nie mam, oprocentowanie lokat bdobre...Drogi i okropny jest Millenium - bo w Millenium jeszcze oszukują- mi np zniknęły pieniądze z konta na kilka dni i jak to zgłosiłam (akurat sprawdzałam w bankomacie) to oddali i przeprosili że to przez pomyłkę! To jest bank! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg98 11.02.2004 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2004 Do GREG- jest tu różnica- Ty spłacasz od pozostałej (niespłaconej) kwoty kredytu - wziąłeś 200, spłaciłes 50, płacisz od 150 A w WWJ płacisz od wykorzystanej- Bank przynał mi 200, wydałam 50 - płace od 50 - tu różnica jest ogromna. Hmm... To po co bierzesz kredyt, jak nie zmaierzasz korzystać ? Ale fakt- różnica jest. Na czym Polega drożyzna Multibanku ? - mam tam konto i jestem b.zadowolona, przelewy za darmo, bankomat za darmo, prowizji od kart nie mam, oprocentowanie lokat bdobre... Przelewy za darmo tylko przez internet, bankomaty własne, mało placówek. W placówce nie podejmują decyzji kredytowych (robią to w Łodzi), obsługa jest taka jak się wyszkoli i ma chumor. Wszechwładne procedury uniemożliwiają załatwienie nietypowej sprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalg 12.02.2004 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2004 A jak to jest z tym rewelacyjnym bilansowaniem w Plaanch Finansowych. Czy to też obowiązuje dla waluty, czy tylko dla PLN. Bo kredyty w PLN mają wysoko poprocentowane.I drugie, jak multibank ustala poziom oprocentowania (akurat dla waluty), poprzez LIBOR czy poprzez ustalenia zarżadu Banku - bo to tez wazne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janoush 09.03.2004 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2004 A jak to jest z tym rewelacyjnym bilansowaniem w Plaanch Finansowych. Czy to też obowiązuje dla waluty, czy tylko dla PLN. Bo kredyty w PLN mają wysoko poprocentowane. Tylko przy kredytach w PLN I drugie, jak multibank ustala poziom oprocentowania (akurat dla waluty), poprzez LIBOR czy poprzez ustalenia zarżadu Banku - bo to tez wazne. Poprzez ustalenia zarządu. Aczkolwiek jak mam kredyt w CHF - "MultiPlan Walutowy" i nie jestem jakoś strasznie zmartwiony. Na dzieńdobry dostałem 4.0%, teraz (dwa lata) mam 3,5 %. LIBOR malał, teraz trochę wzrósł więc się wyrównało . Problem jest inny - wzrost kursu CHF, chociaż w tym miesiącu trafiłem, bo teraz jest spadek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janon 09.03.2004 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2004 zastanawiam się nad Multibankiem, czy macie jakieś problemy z rozliczaniem kredytu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 10.03.2004 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2004 Polecam zakup dzisiejszej Gazety Wyborczej (10.03.2004) gdzie porównanie kredytów udzielanych przez polskie banki znajdziesz, w różnych kategoriach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts