Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

MultiBank

waldemarek_b

Recommended Posts

A ja myślę że WWJ ma jedną rzecz którą chyba nie daje inny bank (a może ktorys daje ??): odsetki liczą Ci codziennie TYLKO od tego co pobrałeś z przyznanego kredyty: przyznali ci 200tys Ty wykorzystałęś z tego 100 tys i płacisz odsetki od 100tys, następnego dnia spłacasz 5 tys i płacisz odsetki od 95 tys. To jest dobra rzecz - szczególnie przy budowie domu gdy bierzesz pieniądze transzami w dłuższym okresie czasu. Dobry jest też %. Trochę się rozejrzałam i narazie lepszej oferty nie widzę.

A ja myślę że WWJ ma jedną rzecz którą chyba nie daje inny bank (a może ktorys daje ??): odsetki liczą Ci codziennie TYLKO od tego co pobrałeś z przyznanego kredyty: przyznali ci 200tys Ty wykorzystałęś z tego 100 tys i płacisz odsetki od 100tys, następnego dnia spłacasz 5 tys i płacisz odsetki od 95 tys. To jest dobra rzecz - szczególnie przy budowie domu gdy bierzesz pieniądze transzami w dłuższym okresie czasu. Dobry jest też %. Trochę się rozejrzałam i narazie lepszej oferty nie widzę.

A o jakim "dłuższym okresie" mówisz ?

Bo ztcw., to banki wymagają, żeby inwestycja nie trwała dłużej niż 2 lata od chwili uruchomienia kredytu.

Poza tym co roku odejmują z WWJ określoną kwotę (odsetki plus kapitał) i musisz pilnować, żeby mieć tyle na koncie.

Nie musze skończyć inwestycji w ciągu 2 lat- kredyt dostaję na np. 20 lat np. 200tys i mogę za to po skończeniu budowy albo w czasie kupić nawet samochód czy pojechać na wycieczkę. Co 2 lata zmniejsza mi się maksymalna kwota kredytu - czyli po 2 latach mogę być maksymalnie zadłuzona na 180 tys, a po 4 na 160 tys- ale to chyba jest OK, bo kredyt spłacam i nie chcę miec ciągle 200tys długu.,

Który bank warto jeszcze odwiedzić - może wieśz gdzie jeszcze dają mozliwość odsetk od faktycznego zadłużenia ? Narazie podoba mi się WWJ najbardziej ale może warto szukać dalej ?

Nie musze skończyć inwestycji w ciągu 2 lat

Oj, chyba się mylisz.

Mam kredyt hipoteczny i w umowie mam, że ostateczne rozliczenie inwestycji mam przedstawić do ...

Ja to rozumiem jednoznacznie.

- kredyt dostaję na np. 20 lat np. 200tys i mogę za to po skończeniu budowy albo w czasie kupić nawet samochód czy pojechać na wycieczkę. Co 2 lata zmniejsza mi się maksymalna kwota kredytu - czyli po 2 latach mogę być maksymalnie zadłuzona na 180 tys, a po 4 na 160 tys- ale to chyba jest OK, bo kredyt spłacam i nie chcę miec ciągle 200tys długu.,

Który bank warto jeszcze odwiedzić - może wieśz gdzie jeszcze dają mozliwość odsetk od faktycznego zadłużenia ? Narazie podoba mi się WWJ najbardziej ale może warto szukać dalej ?

Bombiastej linii kredytowej nie oferuje żaden bank.

A ostatnie zdanie mi się podoba. Myslisz, że odsetki w każdym innym rdzaju k. hipotecznego płacisz od całości zaciągniętego zobowiązania ?

Ja płacę od pozostałego do spłaty kapitału :-)

I tu nie ma różnicy.

Ta różnica występuje w tym, że przez rok możesz sobie robić z pieniędzmi co tylko chcesz, pamiętając o tym, że pod koniec masz mieć określoną kwotę.

Ale co tam. Ja nie neguję atrakcyjności takiego roziązania, tylko jego koszt.

Pamietaj, że otwierając w Multi WWJ deklarujesz wpłaty w okreslonej wysokości. Jeśli w danym miesiącu nie będzie takiego wpływu, to bank wyśle Ci monit za który pobierze sobie opłatę. To i inne "sztuczki" Multi powoduje, że trzeba uważać na każde posunięcie w rozmowie z tym bankiem.

Jest to, mówiąc po prostu, drogi bank.

DorotaM - kredyt budowlany chrakteryzuje się tym, że jest wypłacany transzami, więc jeśli budowa jest jesgo zabezpieczeniem to wartość zabezpieczenia rośnie w czasie budowy, co pozwala na wzięcie kredytu o wielkości większej niż początkowa wartość działki.

W przypadku WWJ natomiast może być wymagane posiadanie zabezpieczenia o odpowiednio dużej wartości juz na początku budowy. Zanim się napalisz na WWJ zapytaj w banku czy dostaniesz WWJ o takiej wysokości przy posiadanych zabezpieczeniach. Pamiętam, że sam o to pytałem, ale już nie pamiętam jaka była odpowiedź :(

Do GREG- jest tu różnica- Ty spłacasz od pozostałej (niespłaconej) kwoty kredytu - wziąłeś 200, spłaciłes 50, płacisz od 150

A w WWJ płacisz od wykorzystanej- Bank przynał mi 200, wydałam 50 - płace od 50 - tu różnica jest ogromna.

Na czym Polega drożyzna Multibanku ? - mam tam konto i jestem b.zadowolona, przelewy za darmo, bankomat za darmo, prowizji od kart nie mam, oprocentowanie lokat bdobre...

Drogi i okropny jest Millenium - bo w Millenium jeszcze oszukują- mi np zniknęły pieniądze z konta na kilka dni i jak to zgłosiłam (akurat sprawdzałam w bankomacie) to oddali i przeprosili że to przez pomyłkę! To jest bank!

Do GREG- jest tu różnica- Ty spłacasz od pozostałej (niespłaconej) kwoty kredytu - wziąłeś 200, spłaciłes 50, płacisz od 150

A w WWJ płacisz od wykorzystanej- Bank przynał mi 200, wydałam 50 - płace od 50 - tu różnica jest ogromna.

Hmm... To po co bierzesz kredyt, jak nie zmaierzasz korzystać ?

Ale fakt- różnica jest.

Na czym Polega drożyzna Multibanku ? - mam tam konto i jestem b.zadowolona, przelewy za darmo, bankomat za darmo, prowizji od kart nie mam, oprocentowanie lokat bdobre...

Przelewy za darmo tylko przez internet, bankomaty własne, mało placówek. W placówce nie podejmują decyzji kredytowych (robią to w Łodzi), obsługa jest taka jak się wyszkoli i ma chumor. Wszechwładne procedury uniemożliwiają załatwienie nietypowej sprawy.

A jak to jest z tym rewelacyjnym bilansowaniem w Plaanch Finansowych. Czy to też obowiązuje dla waluty, czy tylko dla PLN. Bo kredyty w PLN mają wysoko poprocentowane.

I drugie, jak multibank ustala poziom oprocentowania (akurat dla waluty), poprzez LIBOR czy poprzez ustalenia zarżadu Banku - bo to tez wazne.

• 4 weeks później...
A jak to jest z tym rewelacyjnym bilansowaniem w Plaanch Finansowych. Czy to też obowiązuje dla waluty, czy tylko dla PLN. Bo kredyty w PLN mają wysoko poprocentowane.

Tylko przy kredytach w PLN

I drugie, jak multibank ustala poziom oprocentowania (akurat dla waluty), poprzez LIBOR czy poprzez ustalenia zarżadu Banku - bo to tez wazne.

Poprzez ustalenia zarządu. Aczkolwiek jak mam kredyt w CHF - "MultiPlan Walutowy" i nie jestem jakoś strasznie zmartwiony. Na dzieńdobry dostałem 4.0%, teraz (dwa lata) mam 3,5 %. LIBOR malał, teraz trochę wzrósł więc się wyrównało :).

Problem jest inny - wzrost kursu CHF, chociaż w tym miesiącu trafiłem, bo teraz jest spadek :)