Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto ma instrukcj? monta?u dachówki

Gość Robert 2

Recommended Posts

Jaką dachówkę chcesz kłaść i na jaki kształt dachu. Czy cieśla ołatuje ci dach przed twoją robotą, czy kładzenie foli to też twoja działka. Sam z kuzynem położyłem dachówkę, obaj robiliśmy to pierwszy raz. Tylko że on "chodził już po dachach". I dzięki temu nie popełniliśmy dużo głupot. Jeśli jesteś zainteresowany parę uwag mogę przesłać, trochę materiału też się znajdzie. Mam nadzieję, że nie popełnisz przynajmniej tych błędów, które ja zrobiłem. Na pocieszenie mój dach na razie nie cieknie (odpukac). Tak że jest to do zrobienia. Duża satysfakcja. Instrukje zdobywałem przez majstrów i w składzie budowlanym (żądaj przy zakupie dachówki). Prześlij mi swój adres prywatny, to uzgodnimy czego nie dostałeś a ja mam i Ci prześlę.

Gość robert 2

Czy pierwsza łata pod dachówke musi być wyzsza od pozostałych?

Jeżeli stosuje pas nadrynnowy to dachówka moze leżeć swoim koncem na pasie nadrynnowym i jego łatach, i wtedy nie trzeba podnośić pierwszych łat o ok 2cm, chyba ze się mylę

Z tego co pamiętam, to zamiast podnosić pierwszą łatę możesz zastosować wróblówkę. Jest taka przynajmniej w systemie Braas. Zmniejsza ryzyko zadomowienia się ptaszków w dachu.

Pozdrawiam

PS. Wyślij do Braasa maila z prośbą o książeczkę to Ci prześlą. Ja tak zrobiłem i dostałem.

Gość lolekik
Proponuję poprosić o pomoc przedstawiciela Euronitu z twojego regionu. ON CI NA PEWNO POMOŻE. Telefon do niego pewnie znajdziesz na stronie Euronitu, lub zadzwoń do firmy Euronit w Olkuszu, może oni podadzą ci telefon do dekarza z twojego regionu, który ma certifikat euronitu i też ci pewnie udzieli rad.

Też kupiłem Euronit (Ekstra) i instrukcję w postaci książeczki dostałem od sprzedawcy (choć trzeba było o to zapytać). Z tego jednak co widziałem przy układaniu mojego dachu (robiła to firma) instrukcja jest fajna, ale opisuje dachówki a krytyczną sprawą jest równe nabicie łat. Jak łaty są dobre to czytanie instrucji jest tylko przyjemną lekturą potwierdzającą nasze przypuszczenia. Jak łaty są krzywe to ważniejsze będzie Relanium.

• 1 month później...