witu102 22.07.2010 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2010 Witam, zaglądając tu czasem widzę, że niektórzy robią ramkę zawierającą obok siebie RJ45 i RTV. Po co to wiem, bo coraz więcej sprzętów ma to wejście, ale nie wiem, gdzie ma się znaleźć drugi koniec tego przewodu (RJ45)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cienki66 22.07.2010 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2010 Witaj,U mnie na poddaszu. Tam się schodzą wszystkie kable TV i UTP i inne. Bedzie to miejsce na multiswich i ewentualny spliter, ruter itp. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
esklepfachowyelekryk 23.07.2010 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2010 Dokładnie sam też tak mam router też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjakob 23.07.2010 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2010 A czy macie doświadczenia z montażem w/w urządzeń na stryszku nieocieplonym? zimą tam temp. chyba nie spada poniżej 0? Oczywiście sprzęt w jakiejś skrzynce - np. szczelnej IP44 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 23.07.2010 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2010 Na nieocieplonym strychu problemem zwykle nie jest zima (urządzenia się grzeją same z siebie i to wystarczy), a lato. W upalny, słoneczny dzień na takim strychu może być i kilkadziesiąt stopni a to już może być problemem. I tu już kwestia wyboru: albo szukamy sprzętu, który wg specyfikacji wytrzyma pracę w wyższej temperaturze, i/lub montujemy go w specjalnej szafce wyposażonej w wentylatory z termostatem.Abo kupujemy parę rolek wełny, rolkę jakiejś promocyjnej folii i docieplamy ten strych na własną rękę. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjakob 23.07.2010 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2010 Na nieocieplonym strychu problemem zwykle nie jest zima (urządzenia się grzeją same z siebie i to wystarczy), a lato. W upalny, słoneczny dzień na takim strychu może być i kilkadziesiąt stopni a to już może być problemem. I tu już kwestia wyboru: albo szukamy sprzętu, który wg specyfikacji wytrzyma pracę w wyższej temperaturze, i/lub montujemy go w specjalnej szafce wyposażonej w wentylatory z termostatem. Abo kupujemy parę rolek wełny, rolkę jakiejś promocyjnej folii i docieplamy ten strych na własną rękę. J. Dzięki a odpowiedź. Nawet nie pomyślałem w tę stronę czyli szczelna obudowa nie jest dobrą opcją w takim razie. docieplenie mogę wykonać, jak się już uporam z reszta domu, ale w założeniu stryszek ma być wentylowany (ocieplony jest jedynie sufit poddasza). Jak patrze takie urządzenia maja zakres pracy od 0 do 40. W takiej skrzynce 40 to może być w lecie, ale będę próbował iść w tym kierunku ewentualnie z jakimś wiatraczkiem komputerowym 120x120 z termostatem. W ostateczności przebiję się do pokoju na poddaszu i tam będzie skrzynka. zapas kabli jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lazarus 23.07.2010 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2010 Nie proponowałbym umieszczania sprzętu typu switch, router na poddaszu (strychu) - niekorzystne warunki i utrudniony dostęp w przypadku awarii.U mnie całe okablowanie sieciowe będzie zbiegać się w garażu, tam umieszczam 24-portowy switch i całą masę innych urządzeń - całość praktycznie nie będzie widoczna, zrobię niewielką "skrzynkę" wbudowaną w ścianę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 24.07.2010 15:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2010 mnie raczej strych nie grozi, z uwagi na to, że będzie mieszkanie:) czyli generalnie trzeba znaleźć jakiś centralny punkt w domu w którym się będą schodzić wszystkie kabelki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 24.07.2010 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2010 W mieszkaniu to może być np. szafa w przedpokoju. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 25.07.2010 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2010 Sugerwalbym jeszcze przy takim ukrywaniu urzadzen sieciowych typu router czy switch umozliwic sobie zdalny restart, o tyle o ile wiekszosc routerow ma taka opcje przez przegladarke tak modemy i niektore routery i switche ne restartuja sie zdalnie za pomoca przegladarki. A czasami takie urzadzenie potrafi sie "zwiesic" i trzeba robic restart na zimno wylaczajac i wlaczajac zasilanie.Warto tez pomyslec o drukarce podlaczonej do LAN a nie do komputera, bardzo wygodne rozwiazanie, drukarka stoi w jednym miejscu, a drukowac mozemy z calego domu na niej laczac sie z siecia domowa (Wifi/LAN) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 25.07.2010 08:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2010 (edytowane) ja planuje router (z możliwością zdalnego resetu) i z podłączonymi do niego drukarką (LAN) oraz komputerami WiFi no i do skrzynki doprowadzę po 2 x RJ45 z każdego punktu gdzie planuje jakiś sprzęt RTV lub komputer stacjonarny Jeszcze pytanie co do kabla...czy "telefoniczny" wystarczy?. Czy w sytuacji gdy mam na klatce telewizję kablową (aster) to jest w ogóle sens kupować mutliswitch?Jak sensownie podzielić taki sygnał? Stworzyłem orientacyjny schemat rozmieszczenia i połączenia elementów instalacji, i mam pytania do osób znających się na temacie:1) czy dysk sieciowy będzie widoczny zarówno dla odtwarzaczy HDD jak i dla komputerów (łącznie z laptopami)?2) czy drukarka będzie dostępna dla wszystkich komputerów3) czy instalacja taka ma sens, czy można coś uprościć, lub jest zbyt uproszczone?4) czy o jakimś elemencie instalacji nie zapomniałem (do salonu i dwóch pokoi planuje puścić na wszelki wypadek drugi przewód "luźny" do późniejszego ewentualnego wykorzystania5) czy montaż gniazdek RJ45 w pomieszczeniach typu kuchnia czy łazienka może mieć jakiś sens w przeciągu najbliższych 10-15lat? Poniżej mój schemat:http://a.imageshack.us/img267/4792/schematlan.jpg Edytowane 25 Lipca 2010 przez witu102 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magicc 25.07.2010 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2010 1. rzeczywiście, lepiej wszystkie urządzenia umieszczać w pomieszczeniach łatwiej serwisowalnych i o stabilniejszej temperaturze i zakurzeniu niż strych. Na strychu jedynie punkt dostępowy, lub sama antena dla lepszego zasięgu2. witu102- sieć należy wykonać skrętka UTP, lub FTP, kabel telefoniczny to za mało.3. multiswitch dla Ciebie jest zbędny, jednak możesz przewidzieć kable dla niego 4. Czy dyski sieciowy będzie widoczny dla pozostałych elementów- to zależy od oprogramowania i ustawień sprzętu.5. Montaż gniazda RJ 45 w kuchni ma sens- w najbliższym czasie każda lodówka będzie się komunikowała z intermetem i samodzielnie zamawiała produkty spożywcze których brak w jej wnętrzu. Natomiast w łazience jako oazę spokoju i czynności fizjologicznych nie wyposażałbym w tego rodzaju łącze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 25.07.2010 14:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2010 (edytowane) Szafę RACK planuję dać w szafie do zabudowy w przedpokoju...temperatura taka jak w całym mieszkaniu. Sieć muszę zatem wykonać skrętką 8 żyłową na przykład taką:http://www.dipol.com.pl/przewod_netset_ftp_5e_skretka_ekranowana_wewnetrzna_1m__E1515_1.htm ?Co do multiswitcha, to w związku z tym, że będzie to kablówka (na 99%) to w jaki sposób rozprowadzić sygnał TV/HDTV (chyba Aster nadaje) do różnych pomieszczeń?Czy taki podzielnik wystarczy: http://www.dipol.com.pl/odgaleznik_tv_6-krotny_o-6_5-1000mhz_signal_R6026.htm ??Pytając o widzialność dysku sieciowego chodziło mi o to, czy komputery podłączone przez WiFi do routera będą się komunikowały z siecią LAN oparta na switchu? Jeszcze pytanie, czy ma sens i czy jest możliwe, oraz co w efekcie daje ewentualna integracja alarmu z siecią LAN?Zdałem tez sobie sprawę, że wielu providerów daje na wejściu sygnał TV/DATA na jednym koncentryku. Wiem, że muszę na wejściu zastosować zwrotnice multimedialną :http://www.matt.com.pl/oferta.php?nkategorie_kod=DAC&ntowary_id=1629&View=2&lang=pl&waluta=Ale zastanawia mnie jak przejść dalej z koncentryka na RJ11/RJ45?? Edytowane 25 Lipca 2010 przez witu102 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magicc 26.07.2010 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2010 ad1. tak, skrętka FTP wystarczy, dobierz sobie kategorię od oczekiwań i gniazdek ad.2 na 99% procent wystarczy taki rozgałęźnik ad3. widzialność dysku- tak jak napisałem w poprzednim poście to zależy. Najlepiej jak zrobisz sobie jakiś projekt instalacji wraz ze specyfikacją urządzeń ad4. łączenie alarmu i reszty- w zasadzie alarm powienien być niezależną instalacją. Oczywiście należy podłączać do niego telefon, aby mógł wysyłać sygnały w świat. natomiast jaką korzyśc miałby z integracją z okablowaniem FTP? Jakie sygnały dla alarmu użyteczne znajdują się w tej instalacji? ad5. przejście z koncentryka / FTP- modem jaki dostarcza operator sieci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 27.07.2010 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2010 Ad ad 4 - można się zaopatrzyć w centralkę widzianą i konfigurowalną po sieci (do popularnej integry jest zdaje się moduł LAN do dokupienia), super sprawa dla lubiących dłubać i kombinować. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 27.07.2010 08:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2010 aha czyli jeżeli miałbym mieć sieć bezpośrednio od providera, to powinienem na wejściu wpiąć jeszcze modem przez niego dostarczony, lub jeżeli to modem ALAN zastąpić nim ten który tu mam.Co do alarmu to wciąż rozważam sens montażu go w mieszkaniu..niby koszty utrzymania niewielkie ok 50-60zł/mc sam montaż dla 3ech pokoi i kuchni to będzie w granicach 1tys zł. Rozumiem, że nie ma różnicy w rozgałęźniku dla SD TV i HD TV? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magicc 29.07.2010 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2010 koszt budowy alermu z możliwością podłączenie do niego inetrnetu z pewnością przekroczy 1 tyś zł.co SD TV i HD TV- zobacz co z częstotliwościami i provajdera- kontakt z działem technicznym. Jarek.P- tak, ale kupno i montaż modułu, aby jednorazowo skonfigurowac taki alarm... To się montuje dla administrowania sporą instalacją. tak jak napisałeś trzeba lubieć dłubać i kombinować ,a by to mieć ( zwłaszcza w systemie alarmowym w mieszkaniu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 29.07.2010 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2010 Na pewno nie ma to sensu przy jednorazowej akcji konfigurowania, to jest zabawka dla maniaka Ja maniak jestem z całą pewnością ale póki co też nie dołożę do alarmu 500zł za moduł ethernet. Może kiedyś... J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toolnox 30.07.2010 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2010 witam wszystkich. Podpasował mi wątek więc się podłączę. Zamierzam zrobić instalację (okablowanie) pod przyszły projektor multimedialny. Mam wyborną lokalizację dla niego, naprzeciwko duuużego okna w salonie.Projektor zawiśnie tam najwcześniej za ok 2-3 lata. Rodzi się więc pytanie, jakie tam mają być przewody, aby za te 3 lata wpasować się w standard a wiadomo jak szybko się to zmienia. Długość kabli to ok 10m. Eliminuję napewno:-VGA (przeżytek)-S-VIDEO (jak wyżej)-HDMI (niby niestary standard ale chodzą pogłoski o wycofywaniu się. odległości też nie podoła) Zamierzam zastosować:-Skrętkę FTP 5Cat (razy dwa)-10 żył zwykłego miedzianego o przekroju żyły 0,5mm2 (nie wiem jeszcze do czego, pewnie do sterowania jakiego?)-3x1,5mm2 (zasilanie 230V) Macie jakieś pomysły, wizje, sugestie?W szalonym widzie kablowania całego domu, myślałem o światłowodzie do tego projektora, ale nie wiem sam... Poradźcie coś Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magicc 30.07.2010 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2010 dobre pytanie. Te kable z pewnością się przydadzą. (to 6x0,5 to na wszelki wypadek). Jednak znajdź model projektora który sobie kupisz i zobacz czy skrętką da sie do niego dostarczyć sygnał video....To pytanie możesz zadać na jakimś forum maniaków sprzętu TV, a jak sie już dowiesz co będziesz miał, to ustalenie kabli to będzie pikuś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts