witu102 30.07.2010 12:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2010 (edytowane) Ja bym zrobił miejsce na kable..taki plastikowy kanał wentylacyjny 150x50mm zamontować go nad sufitem...na pewno będzie potrzebne: zasilanie i skrętka (można 2x na wszelki wypadek) A za te 2-3 lata nie sądzę, aby HDMI się zdezaktualizowało:)Sam bym chyba dał skrętkę do odtwarzacz multimedialnego, a to urządzenie do projektora przez HDMI. Co do sterowania, to fajnie byłoby połączyć mechanizm opuszczania ekranu/przygaszania światło z sygnałem włączenia projektora. Edytowane 30 Lipca 2010 przez witu102 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toolnox 17.08.2010 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2010 Położenie kanału kablowego w postaci np. rury odpada ponieważ mam w tym miejscu belki stropowe i niekoniecznie chcę je naruszać, szczególnie na długości 4m.Kable są już w ścianie:- 3x1,5mm2 zasilanie- 2x skrętka- 10x0,5mm czas pokaże czy trafiłem. Aczkolwiek wydaje mi się, że za te 3 lata to już wszystko będzie wireless, więc powinno byc dobrze pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magicc 17.08.2010 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2010 wireless nie przeniesie takiej ilości danych w tak krótkim czasie, więc na to nie licz- przynajmniej nie za trzy lata.Poszukaj topowego model projektora i zobacz jak dostarcza się do niego sygnał. Może za trzy lata to będzie standard. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toolnox 18.08.2010 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2010 W jakimś naprawdę dobrym projektorze widziałem RJ45, dlatego właśnie poszedłem w tę stronę. Ciekawe jak to będzie z przepustowością bezkablowych urządzeń. Słyszałem, że są już specyfikacje WiMax2. Szczegółów nie znam ale może to będzie jakiś standard. Póki co, nie pamiętam kiedy włączałem zwykły TV, tylko ta budowa i budowa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 20.08.2010 12:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2010 Co do bezprzewodowości, to ja bym się nie martwił o przepustowość bo w końcu można uzyskiwać już nawet 50Mbit/s i więcej, ale zastanawia mnie czy jak wszystko w domu będzie WiFi to czy nam ekspres nie zacznie parzyć kawy jak będziemy chcieli włączyć TV, a chęć odtwarzania BluRay'a nie spowoduje spuszczenia wody w WC... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 20.08.2010 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2010 Pooglądaj sobie przez takie 50Mbps film w dużej rozdzielczości (np. wprost z dysku sieciowego) albo spróbuj przekopiować komputer/komputer parę gigabajtów danych. A potem zrób to samo przez połączenie przewodowe. niekoniecznie nawet gigabitowe, zwykły fast ethernet wystarczy, różnicę i tak będzie widać wyraźnie. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chris_w 20.08.2010 23:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2010 Zeby radio przeniosło dużą ilośc danych trzeba się pchać w zakres widzialny światła (obecnie mamy niską podczerwień - czyli mikrofale). Zaznaczyć należy że kable dawno weszły w zakres widzialny (światłowody). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 21.08.2010 07:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2010 zgadzam się z tym:) światłowód to światłowód, jednak jakoś na ziemię ze stacji kosmicznej wysyłają terabajty danych, zdjęć itd wiec da się...kwestja za ile osiągniemy w domu technologię NASA:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chris_w 21.08.2010 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2010 Pasmo satelitarne leży "wyżej" niz popularne BT czy Wlan. Tylko tam jest większy problem z opóźnieniami (odległości), więc w jedną stronę leci szybciutko, we dwie to różnie z tym bywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 21.08.2010 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2010 Nie wiem co prawda, jakie łącza mają z ziemią na stacji kosmicznej, ale nie przypuszczam, żeby tam były gigantyczne przepustowości. jeśli banglają po tym terabajty danych, to albo silnie skompresowane, albo bardzo długo, przypuszczam. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 21.08.2010 20:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2010 myślę, że same parametry startowe i wszystkie współrzędne to więcej niż fim na blurayu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 21.08.2010 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2010 No bez jaj, a ileż tych parametrów miałoby być... J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chris_w 21.08.2010 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2010 Średnio satelity też aż tak dużej szybkości nie mają (ale mogą lub mogłyby mieć!). Wszystko przez szybką rozwijającą się technologię - satka wisi kilka/kilkanaście lat na niebie, koszt jej umieszczenia spory, a modernizacji żadnych nie da się robić. Więc mnóstwo jest zwyczajnie przestarzałych. Dopiero te najnowsze jakoś tam z przepustowością są lepsze (np. film HD). Dla przykładu setki lata takich co mają prędkości poniżej standartowego UARTa (115kbps). Sporo jest "powolnych" meteo (o dziwo transmitują obraz) ale z taką prędkością że każda linia obrazu to kilka sekund. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 01.09.2010 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2010 Położenie kanału kablowego w postaci np. rury odpada ponieważ mam w tym miejscu belki stropowe i niekoniecznie chcę je naruszać, szczególnie na długości 4m.... Ale zawsze przecież można kanał puścić nad stropem w ociepleniu stropu. Gdy projektor ma być zamontowany za kilka lat to nawet przez chwilę się nie zastanawiam - obowiązkowo korytko by później Zleceniodawca nie miał do mnie pretensji, że o czymś zapomniałem. Najbezpieczniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts