Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Panel lamelowy - jak zamocować do ogrodzenia?

Recommended Posts

Mam ogrodzenie z siatki, jednak z uwagi na urokliwe zaplecze budowy z tyłu działki musze sie jakoś czasowo zasłonić.

Pomyślałam o takich panelach

http://www.leroymerlin.pl/produkty/panel-lamelowy-180-x-180-cm,1103288806,1267189541.html

tylko pomysłu nie mam w jaki sposób to zamocować?

Wiem, że są dostępne takie metalowe kotwy wbijane w ziemię, ale tutaj nie ma "nóg", które by można w tych kotwach osadzić.

Poradźcie coś...

Tak byłoby faktycznie najprościej, ale czy przy pierwszej wichurze nie będę tego po ogrodzie zbierała?

Jak pisałam mam siatkę, z jednej strony na pewno dałoby się do słupka przymocować, ale panel ma 180cm, a słupki rozstawione są co 2,5 metra...

Waży ten panel 15kg.

Ktoś ma faktycznie drutem do siatki i się trzyma??

To nie musi być wieczne - nie jest to ogrodzenie tylko zasłonka, jednak nie chciałabym przykrej niespodzianki mieć....

Panele, które są w linku mocuje się za pomocą słupków i metalowych kotew ze szpikulcem, oraz łączników. Ogólnie: wbijamy kotwy wkładamy do środka słupek,mocujemy za pomocą śrub,następnie między dwa słupy wkładamy panel i mocujemy za pomocą łącznika (blaszka z otworami na śrubę). W Leroy Merlin zakupisz cały zestaw.

Pozdrawiam

Wojtek

• 1 year później...
  • 7 years później...
Witam, tyle lat mineło a ja mam ten sam dylemat. Mam ogrodzenie z sąsiadem postawione przez dewelo z paneli drucianych a chcemy się odgrodzić panelami lamelowymi. Czy jest patent z mocowaniem tych paneli drewnianych do siatki, czy kotwy w ziemie i kantówki? Ewentualnie https://allegro.pl/oferta/mata-bambusowa-2-0x5m-oslona-na-plot-ogrodzenie-9187529848 i do przęseł metalowych drutem.

wlasnie montujemy takie panele, pomiedzy słupkami zamontowalismy 2 lub 3 rzedy kantowek i do nich dokrecamy panele, od gory panele łaczymy blaszka zeby były na rowno. 2 miesiace temu zrobilismy jedna czesc ogrodzenia, dziala. teraz robimy 2 sciane :)

• 3 months później...
wlasnie montujemy takie panele, pomiedzy słupkami zamontowalismy 2 lub 3 rzedy kantowek i do nich dokrecamy panele, od gory panele łaczymy blaszka zeby były na rowno. 2 miesiace temu zrobilismy jedna czesc ogrodzenia, dziala. teraz robimy 2 sciane :)

Mogę prosić o informacje szczegółowe jakie rozwiązania zastosowaliscie przy montażu listew do słupów, jakie przy montażu paneli? Czy to jest wytrzymałe na wiatry ? Chcę podobnie odgrodzić się od sąsiadów i do istniejącego ogrodzenia z paneløw stalowych dołączyć zasłonę z drewnianych. Myślę właśnie zamontować dwie poziome łaty i do nich przykręcić płot.