azusa 22.07.2010 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2010 Witam, przeglądałam forum, ale nie znalazłam takiego tematu. Murarze wylali mi schody i okazało się, że najwyższy stopień, po uwzględnieniu docelowej wysokości posadzki na piętrze będzie o ok. 3 cm niższy od pozostałych. I co z tym teraz zrobić? Murarze oferują się, że mogą przyciąć trochę pozostałe stopnie, ale nie ręczą za trwałość konstrukcji schodów. Czy po takim przycięciu schody mogą pękać? Czy zostawić je tak, jak są i zaakceptować niższy stopień? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kevinlomax 22.07.2010 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2010 Odpowiem Ci z punktu człowieka który robi balustrady więc te stopnie się dla mnie liczą. Ostatni stopień w wielu przypadkach jest niższy bo jest on z reguły wynikowy. U wielu klientów się na takowy natknąłem i powiem szczerze że 3cm to i tak niewiele a z czasem stwierdzisz że jest on nawet wygodny:) Pamiętaj tylko żeby fachowca który będzie mierzył Ci schody pod balustrady przypilnować z wysokością tego ostatniego stopnia bo inaczej na miejscu będą Ci ścinać balustrady (poparte doświadczeniem:)). W wygodzie użytkowania nic to nie zmienia więc na Twoim miejscu bym się nie martwił.ale to moje zdanie. Niewykluczone że ktoś mądrzejszy ode mnie odpowie Ci co innego ale nie sądzę. Póki co Pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychu1977 21.01.2013 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 Witam! Chciałbym się doradzić w kwestii schodów ostatni stopień schodów mam wylany na równo ze stropem . Doliczyłem 4cm okladziny tak więc stopień będzie wystawał 4 cm ponad strop co byście radzili wylać albo ulożyć na poddaszu aby zniwelować poziomy? Chcialem ułożyć na poddaszu panele. ale co pod ten panel jakaś wylewka wyrównująca 3cm? Bo jak dam styropian 5 i 6cm wylewki to wyjdzie schodek 8cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artuditu 21.01.2013 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 (edytowane) Witam! Chciałbym się doradzić w kwestii schodów ostatni stopień schodów mam wylany na równo ze stropem . Doliczyłem 4cm okladziny tak więc stopień będzie wystawał 4 cm ponad strop co byście radzili wylać albo ulożyć na poddaszu aby zniwelować poziomy? Chcialem ułożyć na poddaszu panele. ale co pod ten panel jakaś wylewka wyrównująca 3cm? Bo jak dam styropian 5 i 6cm wylewki to wyjdzie schodek 8cm Podniesienie całej podłogi na poddaszu byłoby kosztowną "imprezą". Można ściąć/splanować ostatni stopień o około 3cm i zrównac stopień z panelem lub wykończyć ten stopień razem z całym obwodem klatki schodowej specjalnym wykończeniem czyli taką deską imitującą z czoła stopień. Jest jeszcze kwestia wysokości tego stopnia, a mianowicie czy po tych zabiegach nie zmieni się drastycznie jego wysokość względem pozostałych. Edytowane 22 Stycznia 2013 przez artuditu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts