Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

BBudownicze zaczynają

Recommended Posts

Witam,

czas zacząć notować jak rozwija się budowa domku.

Na razie działka należy do teściów i załatwiamy formalności.

Na dzień dzisiejszy mamy mapki, warunki z energetyki i czekamy na warunki z wodociągów.

Mam nadzieję, że w przyszłym tygodniu skompletujemy dokumenty i złożymy w Urzędzie Miasta wniosek o warunki zabudowy.

A i to co najważniejsze!

Działeczka ok 700 m2, woda i energia jest przy działce, reszta na własną rękę:)

Mamy nadzieję, że do końca roku uda się zdobyć pozwolenie na budowę i najpóźniej wczesną wiosną ruszymy z budową.

Planowany termin przeprowadzki do własnego D - koniec 2011 roku.

To tyle na teraz, trzymajcie kciuki i do miłego.

PS. Aha i szukamy ciągle odpowiedniego projektu, może ktoś coś zaproponuje w komentarzach.

Dom 140-200 m2, wejście od południowego zachodu. Nie podpiwniczony i garaż dwu stanowiskowy. Działka 23x30.

Pozdrawiam

Edytowane przez bbudownicze

No i stan na dzień dzisiejszy, czyli 22.07.2010. mamy warunki przyłączeniowe do sieci wodociągowej - hura. Wczoraj na dodatek dowiedzieliśmy się, że nasze "małe osiedle" będzie niebawem przyłączone do sieci kanalizacyjnej - więc jedno udogodnienie więcej.

W przyszłym tygodniu składamy wniosek o warunki zabudowy.

A teraz ciągle szumy domku. Narazie w oko wpadł nam Zx10 z pracowni z500 W oryginale to kawał domu, wiec może zrobimy sami z przeróbkami na mniejszy. Najważniejsze że układ nam pasuje i zajmuje mało miejsca na działce

BTW, czy ktoś buduje na projekcie z z500??

• 1 month później...

Cześć,

My zaczynamy w tym tygodniu budowę domu na bazie ZX10 (lustro). Jak już zauważyłeś jest to kawał chaty ale za to z sensownym rozkładem pomieszczeń.

Oczywiście bez zmian w oryginalnym projekcie się nie obyło. "Ucięliśmy" nieco garaż żeby zmieścił się na całkiem sporej działce (1200 m2). Jeżeli dysponujesz 700 metrami może być problem ze zmieszczeniem go na tej powierzchni.

W razie pytań dawaj na prv. Teraz biegnę podpisać umowę z wykonawcą ...

PZDR

Piotrek

Witam

ZX10 to rówież moje marzenie. Funkcjonaly rozkład idealnie pasuje mi w działkę. Działka 820m2 i dopuszczalne 20% powierzchni zabudowy co daje 164m2 do wykorzystania vs. 162m2 podane w projekcie wiec w cuglach. Projekt musi byc lustrzanym odbiciem.

To co chcę zmienić to dodać drzwi wyjściowe w pomieszczeniu gospodarczym.

Jestem na początku drogi. Mam działkę na której stoi stary dom z lat 50tych. Dom stoi garażem na ostrej granicy. Prąd, woda - podłaczone do obecnego domu. Kanalizacja na działce ale nie podpięta do domu. Gaz w ulicy.

To nad czym się zastanawiam to czy robic rozbudowe starego domu zostawiajac fragment fundamentów i w ten sposob stawiac ZX10 (wykorzystując ostra granicę) czy tez zburzyc i zbudowac od nowa.

Nie zbadałem jeszcze tematu co lepiej - wiec grzebię na forum.

Zastanaiwam się rówież nad warunkami przyłączy. Prąd i wodę już mam więc chyba wystarczy adaptacja przyłączy. Kanalizacja - niby na działce ale nie podłączona. Gaz - musze wystąpic o warunki podłączenia.

Gmina ma plan zagospodarowania przestrzennego wiec równiez prościej bo odpada dokument pt warunki zabudowy.

więc jeśli dobrze się orientuję to tylko:

1. zbadać sprawę przyłaczy mediów - uzyskać zgodę podłaczenia gazu

2. znaleźć architekta do adaptacji projektu - przegadac/poradzić sie co i jak

3. geodeta do mapki 1:500

4. adaptacja

5. wystąić o zgode na budowę

Mam nadzieję, że do wiosny dam radę.

pzdr

M

• 5 months później...
  • 1 year później...

Witam!

Po długich namysłach też wybraliśmy ZX10 lustro :)

Byłabym bardzo wdzięczna za jakieś porady, sugestie i zdjecia :)

Wstawię przy okazji zdjęcia moich przeróbek, z 1 części garażu robię szatnię i pralnię, a z gospodarczego łazienkę przy dolnej sypialni/gabinetu- będzie to sypialnia rodziców, a 4 synów na piętrze :)