Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłogówka pod prysznicem bez brodzika?

Recommended Posts

Nasz wykonawca uważa, że tak się nie robi. Dla niego to kłopot, nie pasuje mu to, że już teraz musiałby wyprofilować posadzkę, a chciał to zrobić później (żeby położyć rurki od podłogówki musi już teraz zrobić spadek itd, to mu nie odpowiada), no i wie lepiej od nas, że nie będzie nam to potrzebne.

Czy rzeczywiście "tak się nie robi?"

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Prysznic bez brodzika a pod nim podłogówka. Częstym argumentem żeby nie robić podłogówki pod prysznicem może być ten, że wysycha syfon, ale jeśli stale się korzysta z prysznica to nie powinno być problemu.

http://img27.imageshack.us/img27/9029/snc01919.jpg' alt='snc01919.jpg'> Uploaded with ImageShack.us[/img]

Dzięki! No właśnie -wiem, że wielu forumowiczów ma ogrzewanie podłogowe pod prysznicem, uważam, że to wygodne. Cierpnie mi skóra, kiedy słyszę "tak się nie robi"... TYlko, że nasz deweloper chyba nie wie, jak to zrobić...

u nas było tak :

- do planowanego brodzika podciągnołem kanalizację

- oczywiście dałem rurki od ogrzewania podłogowego

- tam gdzie miał być dany odpływ liniowy panowie robiący wylewki zabetonowali pasek styropianu. Potem ten styropian został wydłubany i w to miejsce już na spokojnie został wstawiony odpływ.

- wylewki zostały zrobione na równo, bez spadku

- w trakcie kafelkowania zostal wyprowadzony odpowiedni spadek za pomoca kleju do płytek. Od roku działa bez problemów

Nasz wykonawca uważa, że tak się nie robi. Dla niego to kłopot, nie pasuje mu to, że już teraz musiałby wyprofilować posadzkę, a chciał to zrobić później (żeby położyć rurki od podłogówki musi już teraz zrobić spadek itd, to mu nie odpowiada), no i wie lepiej od nas, że nie będzie nam to potrzebne.

Czy rzeczywiście "tak się nie robi?"

Tak sie oczywiscie robi . Wykonawca jest niechetny by wyprofilowac brodzik z nieznanych mi powodow , ale których sie domyślam . Troche czasu bowiem zabiera takie uksztaltowanie spadkow , aby woda swobodnie splywala do kratki sciekowej .

Jezeli wykonawca posadzki nie radzi sobie ze spadkami w brodziku , to najbezpieczniej będzie jak wstawi w miejsce brodzika styropian , a glazurnik później wydłubie go i położy wylewkę z właściwymi spadkami + hydroizolacja .