snajper555 23.07.2010 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2010 Witam.w nowo budowanym domu (ktorego projekt jeszcze nie powstal, ale wszystko jest na dobrej drodze;)) chcialbym sam kompleksowo zajac sie elektryka - kable, podlaczenia, pomiary itd.Jednak mam kilka watpliwosci, nie wiem na ile jest to mozliwe.jestem elektronikiem, posiadam uprawnienia SEP na eksploatacje i dozor, ale:- nie wiem czy odpowiednie (zeby cos takiego robic, to musza w ksiazeczce byc odpowiednie wpisy; jakiegotypu wpis musze miec, aby miec mozliwosc wykonania elektryki?)- sam projekt: czy do tego potrzene mi sa uprawnienia budowlane, czy moge zobie projekt elektryki zrobic sam?- pomiary: w jakiej formie musza byc wykonane i co musza obejmowac, aby zostaly zaakceptowane? kto je odbiera, sprawdza i ew. kewstionuje? jaka jest podstawa prawna do wykonywania pomiarow (chodzi mi o zbior zasad)?- jak wyglada odbior prac elektrycznych i co jest potrzebne do tego (schemat?) czy sciany moga byc otynkowane zeby wykonac odbior? kiedy odbior nastepuje? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/145856-elektryka-w-nowym-domu-do-it-yourself/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zorrk 24.07.2010 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2010 nie jestem pewny ale wydaje mi się że to wygląda różnie w zależności od firmyenergetycznej do której będziesz się podłączał. Przynajmniej jeżeli chodzi o odbiór. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/145856-elektryka-w-nowym-domu-do-it-yourself/#findComment-4209450 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magicc 25.07.2010 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2010 (edytowane) snajper555, mając uprawnienia powinieneś znać odpowiedzi na postawione przez siebie pytania... (ale widać że siedzisz w przemyśle, i to w kierownictwie UR, więc możesz nie wiedzieć)Zacznijmy od końca:- zakończenie prac elektrycznych wygląda następująco- wykonujesz schemat jednokreskowy wykonanej instalacji, -dołączasz badania obwodów (musisz mieć uprawnienia pomiarowe- te Twoje nie wystarczą, oraz podpis zatwierdzającego możesz Ty )-w/w dokumenty są potrzebne dla dostawcy energii, aby podłączyć prąd do budynku, albo przejść z taryfy C na G- aby skompletować dokumenty potrzebne do zakończenia budowy budynku( zgłoszenia zakończenia budowy) piszesz oświadczenie o zgodności instalacji z projektem i przepisami ( możesz sam napisać mając świadomość tego oświadczenia)- projekt może wykonać osoba mająca uprawnienia budowlane w zakresie projektowania instalacji elektrycznych- ale jeśli już masz pozwolenie na budowę nie jest Ci potrzebny- nikt nigdy nie zażąda tego dokumentu i nikt do niego nie zajrzy nawet jakby był. Nie ma czegoś takiego jak odbiór domu czy instalacji, ( tylko w wypadku kiedy dom nie jest skończony a chcesz przystąpić do użytkowania), po prostu zgłaszasz zakończenie budowy przedstawiając wszystkie niezbędne dokumenty (m.in. wymienione powyżej). Edytowane 25 Lipca 2010 przez magicc błąd merytoryczny Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/145856-elektryka-w-nowym-domu-do-it-yourself/#findComment-4210373 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 25.07.2010 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2010 - nie wiem czy odpowiednie (zeby cos takiego robic, to musza w ksiazeczce byc odpowiednie wpisy; jakiegotypu wpis musze miec, aby miec mozliwosc wykonania elektryki?) Twoje uprawnienia wystarczają do samodzielnego robienia elektryki we własnym domu. Czy z tymi uprawnieniami idzie wiedza i doświadczenie.... sam ocenisz po skończonej pracy i zamieszkaniu w domu. - sam projekt: czy do tego potrzene mi sa uprawnienia budowlane, czy moge zobie projekt elektryki zrobic sam? Projekt budowlany zawiera w sobie projekt instalacji. Na 100% ten projekt jest zrąbany w sensie funkcjonalnym i zrobisz elektryke po swojemu. Nie musisz wykonywać ekstra projektu pod instalacje. Musisz jedynie stosować się do przyjętych zasad w zakresie doboru przekroju przewodów i zabezpieczeń. Po zakończonej pracy wykonasz sobie dokumentacje powykonawczą i ewentualnie zdjęciową. - pomiary: w jakiej formie musza byc wykonane i co musza obejmowac, aby zostaly zaakceptowane? kto je odbiera, sprawdza i ew. kewstionuje? jaka jest podstawa prawna do wykonywania pomiarow (chodzi mi o zbior zasad)? Informacje na temat wykonywania pomiarów i sporządzania protokołów znajdziesz opracowania na stronie SEP. Większym wyzwaniem jest posiadanie odpowiednich mierników i umiejętność ich obsługi niż samo wpisanie wyników do odpowiednich tabel. Ten etap proponuje wykonać wspólnie z jakimś fachowcem, który sprawdzi Cię przy okazji. - jak wyglada odbior prac elektrycznych i co jest potrzebne do tego (schemat?) czy sciany moga byc otynkowane zeby wykonac odbior? kiedy odbior nastepuje? Porozmawiaj z Kierownikiem Budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/145856-elektryka-w-nowym-domu-do-it-yourself/#findComment-4210729 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts