snajper555 23.07.2010 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2010 Witam.w nowo budowanym domu (ktorego projekt jeszcze nie powstal, ale wszystko jest na dobrej drodze;)) chcialbym sam kompleksowo zajac sie elektryka - kable, podlaczenia, pomiary itd.Jednak mam kilka watpliwosci, nie wiem na ile jest to mozliwe.jestem elektronikiem, posiadam uprawnienia SEP na eksploatacje i dozor, ale:- nie wiem czy odpowiednie (zeby cos takiego robic, to musza w ksiazeczce byc odpowiednie wpisy; jakiegotypu wpis musze miec, aby miec mozliwosc wykonania elektryki?)- sam projekt: czy do tego potrzene mi sa uprawnienia budowlane, czy moge zobie projekt elektryki zrobic sam?- pomiary: w jakiej formie musza byc wykonane i co musza obejmowac, aby zostaly zaakceptowane? kto je odbiera, sprawdza i ew. kewstionuje? jaka jest podstawa prawna do wykonywania pomiarow (chodzi mi o zbior zasad)?- jak wyglada odbior prac elektrycznych i co jest potrzebne do tego (schemat?) czy sciany moga byc otynkowane zeby wykonac odbior? kiedy odbior nastepuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zorrk 24.07.2010 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2010 nie jestem pewny ale wydaje mi się że to wygląda różnie w zależności od firmyenergetycznej do której będziesz się podłączał. Przynajmniej jeżeli chodzi o odbiór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magicc 25.07.2010 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2010 (edytowane) snajper555, mając uprawnienia powinieneś znać odpowiedzi na postawione przez siebie pytania... (ale widać że siedzisz w przemyśle, i to w kierownictwie UR, więc możesz nie wiedzieć)Zacznijmy od końca:- zakończenie prac elektrycznych wygląda następująco- wykonujesz schemat jednokreskowy wykonanej instalacji, -dołączasz badania obwodów (musisz mieć uprawnienia pomiarowe- te Twoje nie wystarczą, oraz podpis zatwierdzającego możesz Ty )-w/w dokumenty są potrzebne dla dostawcy energii, aby podłączyć prąd do budynku, albo przejść z taryfy C na G- aby skompletować dokumenty potrzebne do zakończenia budowy budynku( zgłoszenia zakończenia budowy) piszesz oświadczenie o zgodności instalacji z projektem i przepisami ( możesz sam napisać mając świadomość tego oświadczenia)- projekt może wykonać osoba mająca uprawnienia budowlane w zakresie projektowania instalacji elektrycznych- ale jeśli już masz pozwolenie na budowę nie jest Ci potrzebny- nikt nigdy nie zażąda tego dokumentu i nikt do niego nie zajrzy nawet jakby był. Nie ma czegoś takiego jak odbiór domu czy instalacji, ( tylko w wypadku kiedy dom nie jest skończony a chcesz przystąpić do użytkowania), po prostu zgłaszasz zakończenie budowy przedstawiając wszystkie niezbędne dokumenty (m.in. wymienione powyżej). Edytowane 25 Lipca 2010 przez magicc błąd merytoryczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 25.07.2010 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2010 - nie wiem czy odpowiednie (zeby cos takiego robic, to musza w ksiazeczce byc odpowiednie wpisy; jakiegotypu wpis musze miec, aby miec mozliwosc wykonania elektryki?) Twoje uprawnienia wystarczają do samodzielnego robienia elektryki we własnym domu. Czy z tymi uprawnieniami idzie wiedza i doświadczenie.... sam ocenisz po skończonej pracy i zamieszkaniu w domu. - sam projekt: czy do tego potrzene mi sa uprawnienia budowlane, czy moge zobie projekt elektryki zrobic sam? Projekt budowlany zawiera w sobie projekt instalacji. Na 100% ten projekt jest zrąbany w sensie funkcjonalnym i zrobisz elektryke po swojemu. Nie musisz wykonywać ekstra projektu pod instalacje. Musisz jedynie stosować się do przyjętych zasad w zakresie doboru przekroju przewodów i zabezpieczeń. Po zakończonej pracy wykonasz sobie dokumentacje powykonawczą i ewentualnie zdjęciową. - pomiary: w jakiej formie musza byc wykonane i co musza obejmowac, aby zostaly zaakceptowane? kto je odbiera, sprawdza i ew. kewstionuje? jaka jest podstawa prawna do wykonywania pomiarow (chodzi mi o zbior zasad)? Informacje na temat wykonywania pomiarów i sporządzania protokołów znajdziesz opracowania na stronie SEP. Większym wyzwaniem jest posiadanie odpowiednich mierników i umiejętność ich obsługi niż samo wpisanie wyników do odpowiednich tabel. Ten etap proponuje wykonać wspólnie z jakimś fachowcem, który sprawdzi Cię przy okazji. - jak wyglada odbior prac elektrycznych i co jest potrzebne do tego (schemat?) czy sciany moga byc otynkowane zeby wykonac odbior? kiedy odbior nastepuje? Porozmawiaj z Kierownikiem Budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts