Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

w nowo budowanym domu (ktorego projekt jeszcze nie powstal, ale wszystko jest na dobrej drodze;)) chcialbym sam kompleksowo zajac sie elektryka - kable, podlaczenia, pomiary itd.

Jednak mam kilka watpliwosci, nie wiem na ile jest to mozliwe.

jestem elektronikiem, posiadam uprawnienia SEP na eksploatacje i dozor, ale:

- nie wiem czy odpowiednie (zeby cos takiego robic, to musza w ksiazeczce byc odpowiednie wpisy; jakiegotypu wpis musze miec, aby miec mozliwosc wykonania elektryki?)

- sam projekt: czy do tego potrzene mi sa uprawnienia budowlane, czy moge zobie projekt elektryki zrobic sam?

- pomiary: w jakiej formie musza byc wykonane i co musza obejmowac, aby zostaly zaakceptowane? kto je odbiera, sprawdza i ew. kewstionuje? jaka jest podstawa prawna do wykonywania pomiarow (chodzi mi o zbior zasad)?

- jak wyglada odbior prac elektrycznych i co jest potrzebne do tego (schemat?) czy sciany moga byc otynkowane zeby wykonac odbior? kiedy odbior nastepuje?

https://forum.murator.pl/topic/145856-elektryka-w-nowym-domu-do-it-yourself/

snajper555, mając uprawnienia powinieneś znać odpowiedzi na postawione przez siebie pytania... (ale widać że siedzisz w przemyśle, i to w kierownictwie UR, więc możesz nie wiedzieć)

Zacznijmy od końca:

- zakończenie prac elektrycznych wygląda następująco- wykonujesz schemat jednokreskowy wykonanej instalacji,

-dołączasz badania obwodów (musisz mieć uprawnienia pomiarowe- te Twoje nie wystarczą, oraz podpis zatwierdzającego możesz Ty )-

w/w dokumenty są potrzebne dla dostawcy energii, aby podłączyć prąd do budynku, albo przejść z taryfy C na G

- aby skompletować dokumenty potrzebne do zakończenia budowy budynku( zgłoszenia zakończenia budowy) piszesz oświadczenie o zgodności instalacji z projektem i przepisami ( możesz sam napisać mając świadomość tego oświadczenia)

- projekt może wykonać osoba mająca uprawnienia budowlane w zakresie projektowania instalacji elektrycznych- ale jeśli już masz pozwolenie na budowę nie jest Ci potrzebny- nikt nigdy nie zażąda tego dokumentu i nikt do niego nie zajrzy nawet jakby był.

Nie ma czegoś takiego jak odbiór domu czy instalacji, ( tylko w wypadku kiedy dom nie jest skończony a chcesz przystąpić do użytkowania), po prostu zgłaszasz zakończenie budowy przedstawiając wszystkie niezbędne dokumenty (m.in. wymienione powyżej).

Edytowane przez magicc
błąd merytoryczny
https://forum.murator.pl/topic/145856-elektryka-w-nowym-domu-do-it-yourself/#findComment-4210373

- nie wiem czy odpowiednie (zeby cos takiego robic, to musza w ksiazeczce byc odpowiednie wpisy; jakiegotypu wpis musze miec, aby miec mozliwosc wykonania elektryki?)

Twoje uprawnienia wystarczają do samodzielnego robienia elektryki we własnym domu.

Czy z tymi uprawnieniami idzie wiedza i doświadczenie.... sam ocenisz po skończonej pracy i zamieszkaniu w domu.

- sam projekt: czy do tego potrzene mi sa uprawnienia budowlane, czy moge zobie projekt elektryki zrobic sam?

Projekt budowlany zawiera w sobie projekt instalacji. Na 100% ten projekt jest zrąbany w sensie funkcjonalnym i zrobisz elektryke po swojemu.

Nie musisz wykonywać ekstra projektu pod instalacje. Musisz jedynie stosować się do przyjętych zasad w zakresie doboru przekroju przewodów i zabezpieczeń.

Po zakończonej pracy wykonasz sobie dokumentacje powykonawczą i ewentualnie zdjęciową.

- pomiary: w jakiej formie musza byc wykonane i co musza obejmowac, aby zostaly zaakceptowane? kto je odbiera, sprawdza i ew. kewstionuje? jaka jest podstawa prawna do wykonywania pomiarow (chodzi mi o zbior zasad)?

Informacje na temat wykonywania pomiarów i sporządzania protokołów znajdziesz opracowania na stronie SEP.

Większym wyzwaniem jest posiadanie odpowiednich mierników i umiejętność ich obsługi niż samo wpisanie wyników do odpowiednich tabel.

Ten etap proponuje wykonać wspólnie z jakimś fachowcem, który sprawdzi Cię przy okazji.

- jak wyglada odbior prac elektrycznych i co jest potrzebne do tego (schemat?) czy sciany moga byc otynkowane zeby wykonac odbior? kiedy odbior nastepuje?

Porozmawiaj z Kierownikiem Budowy.

https://forum.murator.pl/topic/145856-elektryka-w-nowym-domu-do-it-yourself/#findComment-4210729