Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z drugim współwlaścielem domu .

Łukasz789

Recommended Posts

Witam państwa serdecznie.

Mam następujący problem, moja mama jest w posiadaniu domu , którego współwłaścicielami jest moja mama , babcia i nieżyjącą ciotka ponieważ spadek nie został przeprowadzony przez prawie 15 lat ale po tym przeprowadzeniu spadku będzie należał do dwojga jej dzieci. Dom ten został dość mocno zniszczony - zalany przez nieuwagę dzieci spadkobierców , został odcięte wszelkie media. O długi ( zaległe rachunki upomina się komornik), sąsiedzi ( jest to blixnika0 upominając się o naprawę domu bo wychodzi im grzyb. Spadkobiercy ( czyli współwłaściciele tego domu ) od 20 lat mieszkają w Austrii ale zameldowani są w tym domu. Kontakt z nimi jest bardzo ale to bardzo ograniczony ( nie znam ich adresów , telefon mam tylko do jednej osoby) . oni powiedzieli ,że to ich ojcowizna i oni jej nikomu nie sprzedadzą ale i nie wykupią moich udizało0w np po co. Mamy nie stać na remont tego domu i chciałbym ,żeby oni partycypowali w kosztach. sprawa robi się napięta ponieważ Urząd miasta zauważył ,że moi pradziadkowie ( budujący ten dom) przywłaszczyli sobie kilka metrów ogrodu i teraz ja muszę wszystko przywrócić do stanu normalnego a są to ogromne koszty jak dla mnie. Mogę walczyć o zasiedzenie ale nie widzę sensu bo jeśli mam walczyć o to sam a inni maj na tym skorzystać...

Jeden ze znajomych narzucił mi pewien pomysł , ale do końca mi się nie podoba może państwo uzupełnicie go. Proponuje mamie wzięcie kredytu naprawienie wszystkiego i sądowne zażądanie zwrócenia polowy kosztu .Prawdopodobnie odmówią i wtedy przez postępowanie komornicze mama stanie się właścicielem tego domu. Ale wcześniej musi ich powiadomić o wszystkim listem poleconym .[

B]Ale jak to zrobić skoro wszystkie listy wracają bo są zameldowani w domu w którym nie byli od 15 lat. [/b]I to jest całe sedno mojego pytania jak to wykonać?

A może macie państwo lepsze pomysły w takiej sytuacji?

Bardzo proszę o fachowe porady.

Edytowane przez Łukasz789

A nie lepiej zrobić sądowe zniesienie współwłasności i spłacic ich. A jeśli masz osobę zameldowaną w Polsce, ale nie znając jego miejsca pobytu to wystepujesz o kuratora dla tego współwłaściciela i zasądzona kwotę wpłacasz do depozytu bankowego .

Ja przeszłam tak całą drogę męczarni ze zniesieniem współwłasności, ale był warto teraz ma cudna działkę!!

Tak odnosnie powiadomien listem poleconym. List wysyla sie na adres zameldowania danej osoby. 2krotne niedostarczenie jest rownoznaczne z odbiorem przez adresata, a zatem przyjeciem do wiadomosci zawartosci przesylki. Tak to jest prawnie widziane. A to ze kogos nie ma w miejscu zameldowania i nie jest w stanie odebrac tej poczty to nie jest twoje zmartwienie. Sa tam zameldowani, wiec maja obowiazek odebrac poczte w tym miejscu. Edytowane przez wampir