Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mój dom(ek) wydaje mi się wspaniały i funkcjonalny, ma salon i 4 pokoje. Wybudujemy na pewno grubo poniżej 300 tys, a raczej za około 200, ale sami zasuwamy na budowie od samego początku, a teraz (wykończeniówka) jeszcze zintensyfikowaliśmy wkład własnej robocizny. :)

Nie piszesz nic o działce - z której strony wjazd, liczbie mieszkańców i założeniach co do programu użytkowego, więc nie będę podsuwać innych projektów w ciemno. Raczej pokrytykuję Agatkę. W kuchni bardzo mało miejsca na szafki i krótkie blaty robocze - według mnie bardzo niewygodna do gotowania. Niby spiżarnia może przejąć część magazynowania, ale to zawsze więcej chodzenia przy pracy w kuchni. Nie da się ustawić stolika-pomocnika, bo zagrodzi się przejście do salonu/korytarza/spiżarni. Kuchenka w samym rogu - bardzo niewygodne. Trochę ciasne łazienki. Wielkość pokoi ok. Rozumiem, że dom będzie ogrzewany gazem i okazjonalnie kominkiem - pomieszczenie gospodarcze malutkie, tylko na kocioł gazowy. Kolumn nie trawię, a te zaproponowane na wizualizacji wyglądają, jakby też czegoś nie mogły strawić. ;) Nie lubię tego typu ozdób na elewacji. Jeżeli dom o tradycyjnej bryle, to chociaż współcześnie wykończony.

Mi oststnio wpadł w oko projekt z75 z pracowni z500, tylko daszek z przodu zrobiłabym tak jak ten od strony tarasu.

http://www.z500.pl/projekt/z75.html

Jak na tak niewielką powierzchnię około 120 metrów po podłodze, dużo schowków, duży wiatrołap, a co za tym idzie obszerna szafa w nim, pokój na dole, a jak pominąć ten łuk na dole to i salon z kuchnią ujdzie, wiadomo, nie można miec ogromnych powierzchni przy niewielkim domu. A kosztorys ekstra. Niestety nie znalazłam nikogo na tym forum, kto go juz buduje. Pozdrawiam.

Co do ilosci osob to jest 4 osoby beda zamieszkiwac ten domek...odnosnie ogrzewanie to bedzie CO na wegiel-drewno, kotłownia została powiekszona do 7m kosztem 1,5 z korytarza gdzie sa schody...bo w rzeczywistosci jest malutka.dzieki za rade, bede analizował twoj projekt bo wydaje sie dosyc ciekawy...