Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Chodnik z otoczaków, prośba o porady techniczne fachowców...

Recommended Posts

Witam chciałem, sobie zrobić chodniczek z otoczaków wielkości pięści może większych, grubych minimum na 3 do 6-8 cm.

Na jaką głębokość mam kopać ?

Rozumiem że najpierw pójdzie warstwa żwiru ? Jaka warstwa żwiru, ile cm ?

Później ma iść piasek ? Jaka warstwa ile cm ? Chciałem piasek wymieszać z cementem.

Gdzieś czytałem że 1 worek wystarczy na 5 m2 ? Czy dobrze myślę ?

Zalać piasek dopiero po ułożeniu otoczaków ? Żeby cement stężał ?

Czy najpierw polać a później układać dobijając młotkiem ?

Boki chodnika chciałem zrobić z większych otoczaków.

O ile opadnie warstwa otoczaków na powierzchni? Czyli jak wysoko ma iść warstwa powyżej chodnika do, którego będą dołączane otoczaki 2cm ?

Jak wypoziomować chodniczek, bo tu mam problem... czytałem że ma być spadek od środka w boki, ale jak ja mam wypoziomować warstwę piasku żeby tak było ?

Nigdy w sumie nie poziomowałem, dlatego pytam jak to najprościej zrobić żeby mi woda nie stała na chodniku ?

Ostatnie, czym spoinować, żeby to ładnie wyglądało, a żeby woda nie wpływała miedzy kamienie i żeby w zimie nie rozsadziła kamyków.

Jakaś ładna zaprawa ? Żeby się nie brudziła. Bym zrównał z kamykami.

Dziękuje za wszelką pomoc :)))

ps. proszę o porady, chodniczek prawdopodobnie będzie rozbierany w przyszłości, ale zawsze warto się czegoś nauczyć, więc nie boje się że coś zepsuje, lepiej popełnić błąd teraz niż w przyszłości :)))

Ale ja chce kłaść płaską stroną otoczaków, wybiorę sobie takie z niedalekiego żwirowiska, a spoina będzie prawie równo z otoczakami, także planuje płaski chodniczek.

Tylko potrzebuje porad odnośnie techniki i właśnie spoiny, czy cementu można używać ?

Serwis24 masz jakieś zdjęcia tego swojego chodniczka z otoczaków, widziałem na necie takie ale ułożone z małych otoczaków i rzeczywiście po takim musi być np niewygodnie chodzić gołą stopą. Tutaj jest w domu i wydaje mi się że powinno się wygodnie chodzić i przyjemnie, a ja bym chciał z większych i bardziej płaskich...

http://fiera.pl/kamyki/diversso5.jpg

Pozdrawiam

Edytowane przez m4rsh4ll

Żwir ok 10 cm (chyba że pod spodem jest glina to wtedy 15cm)

Podsypka piaskowo-cementowa ok 5cm

Polać po ułożeniu!!

Spadek można zrobić jednostronny, Na dwóch równoległych listwach( położonych na szerokość chodnika z zachowaniem spadku) położyć łatę i przesuwając nią, wyrównać piasek. Wyjąć listwy i uzupełnić piaskiem powstałe otwory.

Tu znajdziesz jeszcze kilka porad:

http://ogrody.gazetadom.pl/ogrody/1,72079,4359044.html

Pozdrawiam

Wojtek

• 2 weeks później...