m4rsh4ll 23.07.2010 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2010 Witam chciałem, sobie zrobić chodniczek z otoczaków wielkości pięści może większych, grubych minimum na 3 do 6-8 cm. Na jaką głębokość mam kopać ? Rozumiem że najpierw pójdzie warstwa żwiru ? Jaka warstwa żwiru, ile cm ? Później ma iść piasek ? Jaka warstwa ile cm ? Chciałem piasek wymieszać z cementem. Gdzieś czytałem że 1 worek wystarczy na 5 m2 ? Czy dobrze myślę ? Zalać piasek dopiero po ułożeniu otoczaków ? Żeby cement stężał ? Czy najpierw polać a później układać dobijając młotkiem ? Boki chodnika chciałem zrobić z większych otoczaków. O ile opadnie warstwa otoczaków na powierzchni? Czyli jak wysoko ma iść warstwa powyżej chodnika do, którego będą dołączane otoczaki 2cm ? Jak wypoziomować chodniczek, bo tu mam problem... czytałem że ma być spadek od środka w boki, ale jak ja mam wypoziomować warstwę piasku żeby tak było ? Nigdy w sumie nie poziomowałem, dlatego pytam jak to najprościej zrobić żeby mi woda nie stała na chodniku ? Ostatnie, czym spoinować, żeby to ładnie wyglądało, a żeby woda nie wpływała miedzy kamienie i żeby w zimie nie rozsadziła kamyków. Jakaś ładna zaprawa ? Żeby się nie brudziła. Bym zrównał z kamykami. Dziękuje za wszelką pomoc )) ps. proszę o porady, chodniczek prawdopodobnie będzie rozbierany w przyszłości, ale zawsze warto się czegoś nauczyć, więc nie boje się że coś zepsuje, lepiej popełnić błąd teraz niż w przyszłości )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 26.07.2010 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2010 Zastanów się jeszcze bo takie chodniki mało wygodne są do chodzenia. Miałem coś takiego i zostało zamienione na kostkę brukową. Komfort chodzenia dużo większy, łatwiej odśnieżyć. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m4rsh4ll 26.07.2010 18:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2010 (edytowane) Ale ja chce kłaść płaską stroną otoczaków, wybiorę sobie takie z niedalekiego żwirowiska, a spoina będzie prawie równo z otoczakami, także planuje płaski chodniczek.Tylko potrzebuje porad odnośnie techniki i właśnie spoiny, czy cementu można używać ? Serwis24 masz jakieś zdjęcia tego swojego chodniczka z otoczaków, widziałem na necie takie ale ułożone z małych otoczaków i rzeczywiście po takim musi być np niewygodnie chodzić gołą stopą. Tutaj jest w domu i wydaje mi się że powinno się wygodnie chodzić i przyjemnie, a ja bym chciał z większych i bardziej płaskich... http://fiera.pl/kamyki/diversso5.jpg Pozdrawiam Edytowane 26 Lipca 2010 przez m4rsh4ll Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 27.07.2010 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2010 Zdjęć nie mam bo już wykopane. Sam podjazd jeszcze ujdzie ale jak wleci tam kupę piachu i błota to też za łatwo z czyszczeniem nie było. Kostka może jest brzydsza ale bardziej praktyczna. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek- LM 28.07.2010 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2010 Żwir ok 10 cm (chyba że pod spodem jest glina to wtedy 15cm)Podsypka piaskowo-cementowa ok 5cm Polać po ułożeniu!!Spadek można zrobić jednostronny, Na dwóch równoległych listwach( położonych na szerokość chodnika z zachowaniem spadku) położyć łatę i przesuwając nią, wyrównać piasek. Wyjąć listwy i uzupełnić piaskiem powstałe otwory.Tu znajdziesz jeszcze kilka porad:http://ogrody.gazetadom.pl/ogrody/1,72079,4359044.html PozdrawiamWojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
verd 06.08.2010 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2010 Jeżeli położysz starannie otoczaki- napewno przyjemniej się bedzie po nich chodziło niż po kostce brukowej.Poza tym zyskach bardziej oryginalny podjazd niż powszechnie używana kostka lub polbruk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts