Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DESKA BARLINECKA - OPINIE. Lita deska barlinecka - opinie

Gość piotreq13

Recommended Posts

• Odpowiedzi 107
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Miśka jakby głupota potrafiła latać to robiłabyś za satelitę.

Jeśli moglabym prosić administratora o zwrócenie uwagi temu panu, gdyz jest chamski, to będe bardzo wdzęczna :) chyba że obrażanie uczestnikow, którzy sa spokojni jest zgodne z etykietą forum. W takim razie wycofuję prośbę.

jak to niczego nie imitują????:OOO wiec dlaczegóz na panelach zawsze jest jakis desen w terakote..czy jakikolwiek gatunek drewna ????:o no szczeka opada..przeciez mijasz sie z prawda na dzien dobry a porownywanie danych rozwiazan posadzkowych..jest czyms zupełnie normalnym..dla kazdego inwestora i fachowca..moim zdaniem panel laminowany jest i tak lepszy od akurat barlinka..czy kahrsa czy baltica..z 3,6 mm warstwa uzytkowa drewna..

Kurcze tylko dlaczego Pani zawraca..kijem wisłę tymże ze niczego nie imutuja jak ich desenie swiadcza o czyms wrecz odwrotnym??

• 2 months później...

Też Cię popieram jak deska będzie dobrze położona przez certyfikowaną ekipę to zero problemów ja mam u siebie położoną deskę Dąb Amber czy jakoś tak od ponad dwóch lat i jest wszystko ok. Miałam jakąś ekipę też poleconą przez producenta z Bytomia.

Nie rozumiesz !!! :). To jest wątek o desce barlineckiej - litej , wątek o którym piszesz dotyczy deski barlineckiej warstwowej. Są to dwa różne produkty. Poza tym link podałem po to aby możnabyło sprawdzić specyfikacje techniczną tej deski. "Ty zawsze wierzysz bardziej użytkownikom, niż producentowi." - tylko ile z tych opini ma potwierdzenie w żeczywistości, ile jest pisanych przez konkurencje, a ile przez ludzi którzy deske barlinecką widzieli tylko na zdjęciach. U mnie tak się akurat składa że mam od 2 lat w domu deskę barlinecką w salonie i muszę powiedzieć, że nie narzekam. Deska została mi położona przez montażystów certyfikowanych przez poroducenta tej deski - zatem byli to ludzie którzy znają się na rzeczy, poza tym od tych samych ludzi kupiłem też towar, czyli deski. W momencie zakupu sprawdzali przy mnie wilgotność desek, przed montażem sprawdzali stan posadzek, również wilgotność posadzek itd. Robili tą podłogę od A do Z. Ale to kosztuje. Jak się kupuje jakieś deski które leżą gdzieś w marketach budowalnych, gdzie przechowywane są one na dworze, więc są często wilgotne, lub kładą je ludzie którzy o montażu podłogi mają takie pojęcie jak ja o buddyźmie - czyli żadne, to ja się wcale potem nie dziwię, że robią się szpary w podłodze że można w nie gwożdzie wsypać, podłoga się rozjeźdza, rozłazi itd. Ja jak się na czymś nie znam, to się za to nie zabieram, zlecam to ludziom którzy się na tym znają. To jest tak samo jak np: chociażby z butami. Ludzie nie rozumieją, że jeżeli producent obuwia napisał w instrukcji użytkowania że nie wolno prać obuwia w pralce, to nie umieścił tego zakazu po to, żeby ludziom zrobić nazłość, tylko widocznie po to że pranie w pralce może zniszczyć te buty. Ale po co czytać instrukcję użytkowania butów - przecież wszyscy wszystko wiedzą. Drugi przykład jeden kupi samochód daewoo matiza drugi mercedesa klasy S, właściciel mietka powie, że to złom bo mu się popielniczka zepsuła, a właściciel daewoo będzie zachwycony. Jak czasami przeglądam te różne fora, to ludzie zadają tak durne pytania że poprostu ręce opadają, ale najlepsi są pseudo doradcy, których pojęcie na tematy o których toczy się dyskusja jest rzadne - ale są najmądrzejsi. Ja nie chodzę w butach z gwoździami po domu, nie gram w piłkę nożną w mieszkaniu, nie skacze z drabiny na podłogę co tam jeszcze nie bije tej podłogi młotkiem, do pielęgnacji tej podłogi stosuje preparaty zalecane przez producenta i odpukać wszystko jest ok. Więc nie mam powodu aby narzekać.

• 5 months później...
Odkopuję, chcemy w salonie położyć http://www.barlinek.com.pl/deska_lita/product,dab-beryl-deska-lita-lakier-mat,63,info.html użytkuje ktoś?

Poproszę bez kłótni i bez rozmów o desce warstwowej, tylko o desce LITEJ rozmawiajmy.

ładna fajna ale spsywać sie bedzie znacznie lepiej jesli bedzie olejowana...i pomyśl o przyszłosci...lakier bedzie trzeba usunąć z całego szczotkowania..straci efekt..olej niekoniecznie jeśli urzyje sie tego samego..nastepne pytanie czy ona jest tylko barwiona z góry..czy na całym przekroju warstwy użytkowej(wiem ze lita...ale lita też ma warstwe użytkowa okolow grubosciach usrednionych od 4-10mm)

ładna fajna ale spsywać sie bedzie znacznie lepiej jesli bedzie olejowana...i pomyśl o przyszłosci...lakier bedzie trzeba usunąć z całego szczotkowania..straci efekt..olej niekoniecznie jeśli urzyje sie tego samego..nastepne pytanie czy ona jest tylko barwiona z góry..czy na całym przekroju warstwy użytkowej(wiem ze lita...ale lita też ma warstwe użytkowa okolow grubosciach usrednionych od 4-10mm)

Ciekawy wybór. Szczotkowane podłogi świetnie się sprawdzają w miejscach gdzie jest obawa, że szybko się porysują. Co do cyklinowania to tak jak z każdą podłogą trzeba od nowa zastosować barwienie itd ale na to masz sporo czasu.

• 4 weeks później...
  • 2 weeks później...
ja uważam, że deska lita od mega masowego producenta robiącego masową sieczkę jest zaprzeczeniem samym w sobie, bo wybór litego drewna to coś więcej niż tylko racjonalne argumenty (kierując się tylko racjonalnymi, lity produkt nie ma szans wg mnie z dobrym warstwowym, oczywiście nie barlinkowym, który jak każdy wie co miał cokolwiek z nim do czynienia jest kompletnym szajsem, a sprzedaje się tylko ze względu na niską cenę, bo w Polsce cena jest głównym kryterium wyboru dla 75% konsumentów), w desce litej chodzi o coś więcej, klimat, duszę, filozofię.. lita od barlinka to jak bentley od skody, jest tyle dobrych producentów mniejszych którzy produkują takie produkty z pasją, po co brać z masowej linii produkcyjnej od producenta, dla którego koszty produkcji są głównym kryterium..

drewna nie kupuje się w markecie, cena jest za niska, lita deska nie jest w stanie tyle kosztować jak jest odpowiednio długo sezonowania i produkowana z należytą starannością, ponadto w markecie nie są w stanie zapewnić składowania w odpowiednich warunkach

nie ma tego w opisie, ale przy tej cenie jestem pewien że deska jest mocno rustykalna, duża ilość sęków nie współgra dobrze z lakierem, lepiej olej oksydacyjny, a tu masz typowy lakier UV

Każdy wybiera to co mu się podoba i na co go stać. A skąd można mieć pewność że jakiś mały producent z Pcimia dolnego dobrze wysuszył i przechowywał swoje deski? Jakaś gwarancja?

jak się komuś podoba tania deska z marketu, to niech sobie obejrzy deski w dobrym salonie podłogowym / takim który ma swoje ekipy parkieciarskie, wtedy mu się już przestanie podobać :)

ograniczenie kasowe to oczywiście inna sprawa, ale trzeba trzymać się w jakichś rozsądnych ramach, deski lite za 130 zł brutto (z 23%vat) to jakiś absurd, taki sam jak zdecydowanie tańsze samochody używane w Polsce niż w Niemczech, oszukujemy się sami siebie kierując się ceną a mając ambicje i oczekiwania niedopasowane do naszych możliwości finansowych, lite deski w krajach o dojrzałych gospodarkach z dojrzałymi konsumentami też nie występują za 30 euro,

gwarancję że ten producent "z pcimia" odpowiednio wysuszył deski masz korzystając z odpowiedniego parkieciarza, on dokona pomiaru wilgotności i zapisze go w protokole, jego praca zależy od jakości tych desek więc renomowany na odpowiednim poziomie parkieciarz nie zaryzykuje układania szajsu

jak się komuś podoba tania deska z marketu, to niech sobie obejrzy deski w dobrym salonie podłogowym / takim który ma swoje ekipy parkieciarskie, wtedy mu się już przestanie podobać :)

ograniczenie kasowe to oczywiście inna sprawa, ale trzeba trzymać się w jakichś rozsądnych ramach, deski lite za 130 zł brutto (z 23%vat) to jakiś absurd, taki sam jak zdecydowanie tańsze samochody używane w Polsce niż w Niemczech, oszukujemy się sami siebie kierując się ceną a mając ambicje i oczekiwania niedopasowane do naszych możliwości finansowych, lite deski w krajach o dojrzałych gospodarkach z dojrzałymi konsumentami też nie występują za 30 euro,

gwarancję że ten producent "z pcimia" odpowiednio wysuszył deski masz korzystając z odpowiedniego parkieciarza, on dokona pomiaru wilgotności i zapisze go w protokole, jego praca zależy od jakości tych desek więc renomowany na odpowiednim poziomie parkieciarz nie zaryzykuje układania szajsu

przyjemnie się czyta:)

Wiadomo, że nie ma co kupować najtańszego produktu bo prawdopodobnie nie ma nic wspólnego z drewnem ale nie każdego stać na litą deskę i pewnie dlatego ludzie wybierają deski warstwowe. Jest to bardzo logiczne bo przynajmniej mają drewno a nie laminat. Polacy jeszcze nie zarabiają tyle co Francuzi czy Niemcy więc nie można oczekiwać, że wybiorą najdroższe rozwiązania.

• 2 weeks później...