Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak połączyć oświetlenie LED w suficie podwieszanym

Recommended Posts

Witajcie

Zrobilem sufit podwieszany i chce wstawic oswietlenie punktowe skladajace sie z 8 ledowych zarowek gu10 na 230V i nie jestem pewien do konca jak to podlaczyc ze soba.

Nie wiem nawet jak rozpisac o co mi chodzi ale jakos sprobuje

-Czy przewody pradowe zapetlic (puscic do okola zabudowy i wpiac w te same miejsce w kostce z ktorego wyszlo)

-Czy z kostki puscic 2 przewody, kazdy w innym kierunku tak aby sie nie laczyly (jak na rysunku)

- Czy puscic calkowicie jeden przewod tak aby poprostu zakonczyl sie na ostatniej swietlowce ?

ledy..jpg

kolego- mam prośbę- nie bierz się za to. Dlaczego ze wszystkich prac na budowie to właśnie instalację elektryczne wszyscy chcą wykonywać samodzielnie? Widać, że robisz to po raz pierwszy- może byś poprosił bardziej doświadczonego kolegę o pomoc nawet w tak prostej sprawie jak ta instalacja?

I tu sie myslisz, bo nie robie tego po raz pierwszy. Wczesniej robilem w lazience oswietlenie ale mniejsze bo 3 punktowe i na 12V. I tu Cie zadziwie, bo wszystko gra jak ta lala. A chodzilo o to ze nie robilem wczesniej instalacji na 230V, stad moje pytanie.

I dodam jeszcze, ze to nie jest teren budowy tylko wykonczenie pokoju ktory stal w stanie surowym. I pewnie tez sie zdziwisz, bo sam calosc wykonczylem.

Wiec nie bierz mnie za pierwszego lepszego "szaraka", ktory nie ma o niczym pojecia.

Chcialem sie po prostu upewnic, bo oswietlenie jest w zabudowie i pozniej nie bedzie dostepu do kabli.

to tyle ;]

wybacz, ale będę ironiczny:

I tu sie myslisz, bo nie robie tego po raz pierwszy. Wczesniej robilem w lazience oswietlenie ale mniejsze bo 3 punktowe i na 12V.

rzeczywiście, masz duże doświadczenie

chodzilo o to ze nie robilem wczesniej instalacji na 230V, stad moje pytanie.

no właśnie

I dodam jeszcze, ze to nie jest teren budowy tylko wykonczenie pokoju ktory stal w stanie surowym. I pewnie tez sie zdziwisz, bo sam calosc wykonczylem.

Wiec nie bierz mnie za pierwszego lepszego "szaraka", ktory nie ma o niczym pojecia.

Gipsować, szpachlować, murować, wiercić, spawać, kleić możesz do woli

niestety, nie masz uprawnień do wykonania instalacji elektrycznej

Chcialem sie po prostu upewnic, bo oswietlenie jest w zabudowie i pozniej nie bedzie dostepu do kabli.

to tyle ;]

i dlatego pozostaw to specjalistą, którzy biora pieniądze nie za to że mają tylko papierek

nie napisalem ze mam duze doswiadczenie, ale Ty masz chyba duze problemy ze wzrokiem ;]

"i dlatego pozostaw to specjalistą, którzy biora pieniądze nie za to że mają tylko papierek "

i tu sie myslisz, bo ci pseudo specjalisci z papierkami juz nie raz doradzali moim klientum. a ich rady konczyly sie np spaleniem nowej plyty indukcyjnej.

wiec jak widac papierek to nie wszystko.

idac dalej Twoim tokiem rozumowania, jak przepali mi sie zarowka albo wypnie jakis kabel z kontaktu, albo nie daj Boze bedezmienic zyrandol to bede musial wzywac specjaliste z papierkiem .....

nie rob komedii, zrobienie malego oswietlenia w pokoju to nie kladzenie calej instalacji w domu, czy spinanie tego w rozetce

wiec jak widac papierek to nie wszystko.

i dlatego napisałem o specjalistach którzy nie biora pieniędzy tylko dlatego, ze mają papierek

idac dalej Twoim tokiem rozumowania, jak przepali mi sie zarowka albo wypnie jakis kabel z kontaktu, albo nie daj Boze bedezmienic zyrandol to bede musial wzywac specjaliste z papierkiem .....

Zgodnie z prawem- tak.

nie rob komedii, zrobienie malego oswietlenia w pokoju to nie kladzenie calej instalacji w domu, czy spinanie tego w rozetce

tak... zrób badania swojej instalacji oraz dobierz do niej bezpiecznik.

I dlatego zabrałem głos w tej sprawie, i od razu w tak kategorycznym tonie. Dlatego właśnie, że masz lekceważący stosunek do tej sprawy, oraz dlatego, że nie masz absolutnie pojęcia w tym temacie. I gdyś się pytał o rzeczy, które w przyszłości mogą zaszkodzić tylko Tobie, olałbym sprawę- to Twoje życie, ale Twoje działania mogą zaszkodzić innym. Dlatego zabrałem głos.

A poza tym: prawo nie kategoryzuje tej instalacji po jej wielkości.

czy przejechanie 100 km po pijaku to mniejsze przestępstwo niż przejechanie 150 km w takim stanie? Abo kategoryzujesz to wg promili?

To ty robisz komedie, pytając o takie sprawy. Owszem to jest dział forum o instalacjach elektrycznych. jednak jak mniemam, administrator tego forum jest daleki od namawiania użytkowników do łamania prawa.

Powiedz mi, dlaczego instnieje takie cos jak sklep elektryczny, dlaczego sprzedawane tam sa np przewody elektryczne czy inne ustrojstwa dla osob ktore nie legitymuja sie "papierem specjalisty" i nie sa takimi "szpecami" jak kolega? Przeciez nie moga z tym nic zrobic bo to bylo by zlamaniem prawa, tak wiec po co to? aby mogli sobie kupic przewod i zrobic z niego np suszarke na bielizne?

Uzyskalem informacje ktore byly mi potrzebne i tyle.

A ty zakoncz swoje wywody i prawienie moralow. Przyznaj sie ze masz zal ze przez takie osoby jak np ja przechodzi ci grosz kolo nosa i nie mozesz sobie tego darowac !!

PROSZE MODERATORA O ZAMKNIECIE TEMATU, PONIEWAZ DALSZA JEGO KONTYNUACJA DO NICZEGO NIE PROWADZI

A koledze Pawlo111 dziekuje za pomoc i pozdrawiam