norberdo 24.07.2010 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2010 Witam,obecnie posiadam nieduży nowy domek (przynajmniej coś, co ma nim być): ściany zewnętrzne, dach z dachówką i częściowo ocieplony od wewnątrz. Powierzchnia użytkowa +/- 70 mkw (wiem, że mało, ale dla młodej pary wystarczająco, w przyszłości pomyśli się o jakiejś rozbudowie ewentualnie). Chciałbym doprowadzić go do stanu używalności i w związku z tym chciałbym się dowiedzieć o orientacyjne ceny poszczególnych wykonań. Zrobienie podłogi (obecnie w środku jest piach) - bez kafelek, paneli itp. Jaki sposób wyjdzie najkorzystniejszy?Zrobienie całkowitego ocieplenia - dodam, że na węgiel lub gaz. Pociągnięcie rur do kaloryferów, itd. Kanalizacja - w zasadzie przewiduję raczej szambo ekologiczne (wiocha bez kanalizacji póki co). Postawienie ścian działowych - jeden salonik, dwa małe pokoje (sypialnia, pokój dziecka), łazienka z ubikacją, ubikacja. Ocieplenie dachu wełną mineralną, zrobienie podwieszanego sufitu. Pociągnięcie zimnej i ciepłej wody. Instalacja elektryczna (do samego budynku jest dociągnięta). Obecnie są trzy pary drzwi na zewnątrz (budyneczek był domkiem gospodarczym) - dwie trzeba by było zamienić na okna. A więc wstawienie okien. Wstawienie drzwi zewnętrznych oraz dwóch większych okien wyjściowych na taras. Prace wykończeniowe pomijam, tutaj rozbieżności mogą być kosmiczne. Również wiele rzeczy jestem w stanie zrobić sam. Chodzi mi o koszta bardzo orientacyjne, z robocizną. Dodam jeszcze, że domek stoi nieopodal większego, który jest w pełni wyposażony, więc jeśli jest jakiś sposób, żeby choćby połączyć jakoś poszczególne elementy (w sensie kanalizacje, czy wodę) to można to uwzględnić. Z góry dziękuję za odpowiedź! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts