Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka papa na deskowany dach

cinez

Recommended Posts

Witam, mam pytanie za 2 tygodnie będe miał deskowany dach i chcę go pokryc papą. W przyszłym roku będe chciał pokryc go blachodachówką. Nie wiem jaka papę uzyc do pokrycia tego dachu tak zeby wytrzymała mi ok 1 roku może 1,5 roku i zeby nie lała sie woda do srodka. Na składach proponują mi zwykła papę W400/1200 i odradzają termozgrzewalne bo ta spokojnie wytrzyma taki czas a termozgrzewalna to wiekszy wydatek. Czytając rózne fora opinie sa podzielone ale przewaz a papa termozgrzewalna. Zalezy mi na jak najtańszym zakryciu dachu przed zimą, ale zeby to rozwiazanie też sie sprawdziło. Czy zwykła papa 400/1200 nie popęka przez 1 rok i czy nie będzie sie lała woda do budynku??

• Odpowiedzi 346
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

kolego @MistrzJan możesz rozwinąć temat odnośnie "bicia papiaków z wierzchu".

Pytam ponieważ lada chwila będą mi dach deskować i papą obijać a chcę wiedzieć jak to powinno być dobrze zrobione żeby zobaczyć czy ci moi fachmani dobrze będą to robić. Z góry wielkie dzięki za informację.

Nie chce się zajrzeć do moich postów. Dobrze , jeszcze raz. Kładziemy wzdłuż rynny , przybijamy papiakami bez podkładek tylko górę pod zakładką którą smarujemy lepikiem na zimno i następna warstwa . NIGDZIE nie ma prawa być widać papiaka, wszystkie pod spodem. Papę przy kominach wywijamy do góry i przyklejamy. Papa na tekturze , chyba ,że termo z SBS-em , ale to inna cena. Jan.

@MistrzJan dzięki za informację. Będe się tego trzymał i sprawdzę jak to będą robić moi fachowcy.

Reasumując pape należy kłaść od dołu, przybić samymi papiakami górę papy, którą później smarujemy lepikiem na zimno i nakładamy na nią kolejną warstwę.

Jeszcze jedno: Jaki robić zakład przy nakładaniu kolejnych warstw papy?

z góry dzięki za wszelkie informacje

pozdrawiam

• 4 weeks później...
  • 2 weeks później...
...Zalezy mi na jak najtańszym zakryciu dachu...

Przy takim podejściu do sprawy cokolwiek położysz będzie dobrze!

Pamiętaj, że to ma być później krycie wstępne no chyba, że położysz kolejną warstwę papy. Jednokrotne krycie dachu papą nie daje gwarancji szczelności. Papa przybita tylko w górnym rzędzie może nie przetrwać zimy. Należy wzdłuż krokwi nabić konrtłaty lub jakiekolwiek deski. Zdecydowanie polecam papą termozgrzewalną. Pozdrawiam.

Ja mam u siebie położoną w większości papę termozgrzewalną wierzchniego krycia Icopala v60s42. I ta papa to porażka. Nie wiedziałem że mogą być z nią takie problemy. mam położoną papę o grubości 4,2 i dolna część tej papy mi "spełzła". Pytanie czy coś z tym robić. Czy zostawić na przybicie kontrłat które częściowo docisną.

Mam też papę o grubości 3,7 i ta prezentuje się bardzo dobrze nic się nie pofałdowało i nic nie spełzło.