Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka papa na deskowany dach

cinez

Recommended Posts

• Odpowiedzi 346
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

Stan wyjściowy: dach deskowany dwuspadowy, niezbyt stromy, na tym dwie warstwy papy z czego ta spodnia to zapewne początek lat 80. Papa na tyle zniszczona że nie bardzo jest sens ją naprawiac i klaść na to kolejną (trzecią) warstwę.

Mój plan:

1) zedrzeć papę do desek na które był kładziony prawdopodobnie lepik na gorąco (bo raczej nie smoła :o)

2) Położyć na lepik na zimno pape podkładową mocując pod zakładami dodatkowo papiakami

3) Po jakimś miesiącu położyć na to papę termozgrzewalną lub gonty bitumiczne

Jako warswę podkładową wstępnie wybrałem Matizol W/PV-SBS (http://matizol.pl/wp-content/uploads/2016/09/IT-CE-6.3-16-CH-W-PV-SBS.pdf)

Nad warstwą wierzchnią jeszcze się zastanawiam ale jeśli to będzie papa np. MATIZOL DELTA 5,2 SBS PYE PV250 S52 SUPER MONTAŻ (http://matizol.pl/wp-content/uploads/2017/01/IT-CE-5.4-17-G-Matizol-Delta-52-SBS-WZ-PYE-PV200-S52.pdf) a jeśli gonty to sam nie wiem (może ten sam producent i gonty SBS?)

Moje pytanie do bardziej doświadczonych forumowiczów: czy moj plan trzyma się kupy? Zależy mi na trwałości, producent ma raczej drugorzędne znacznie - wybrałem Matizola bo ta W/PV-SBS jest na przykład bez problemu dostępna w Castoramie a po przestudiowaniu wielu kart wydaje mi się dobrym kompromisem między ceną i parametrami. Chyba rozwiązanie z gontami jest mniej trwałe?

Liczę na cenne uwagi bo czasu mam coraz mniej i trzeba podejmować decyzję.

Pozdrawiam,

Grzegorz

Cenna uwaga. Dach ma nachylenie 17º czyli minimalnie ponad 30% dlatego brałem pod uwagę gonty bitumiczne.

Zgaduję, że papa termozgrzewalna podobna do wymienionej będzie miała dużo większą trwałość niż gonty? Moim zdaniem (ale mogę się mylić) gonty są dużo lżejsze i ponadto ich mocowanie mocuje dodatkowo papę podkładową? Wydaje mi się, ze gonty są łatwiejsze w montażu ale jeśli mają być mniej pewnym rozwiązaniem to skłonię się jednak do rozwiązania z papą dwuwarstwową.

Jakieś uwagi co do materiałów? Może jest cos o niegorszych parametrach w lepszej cenie lub ogólnie lepsze? Czy marka matizol to ma zadowalającą jakość?

Edytowane przez tgp

witam

dach deskowany prawie płaski niewielki kąt nachylenia

chcę zmienić papę bo stara już przecieka docelowo będzie papa i nic więcej i teraz proszę o konkretne porady chodzi mi oto żeby to pokrycie wytrzymało jak najdłużej dlatego proszę o konkretne porady jaka to ma być papa najlepiej jakiego producenta i jak układać ile warstw

z góry dzięki za porady

Pionowo zaleca się przy większych spadkach. Instrukcja montażu producenta papy zawiera informacja przy jakim spadku kłaść równolegle a przy jakim prostopadle do okapu. Czy są jakies przeciwwskazania żeby kłaść to pionowo (prostopadle do okapu)?

Pozdrawiam,

G.

Edytowane przez tgp

Nie ma znaczenia jak kładziemy papę pod warunkiem, że zgrzejemy lub zlepimy połączenia. Podwiewanie śniegu a tym bardziej wody bardzo mało prawdopodobne natomiast istotniejszą rzeczą jest tutaj kapilarne podciąganie wody. Proszę zwrócić uwagę na fakt, że przy poziomym montażu pas papy nakładający się na poprzedni pas powinien być ucięty skośnie. Pozdrawiam.

Nie ma znaczenia jak kładziemy papę pod warunkiem, że zgrzejemy lub zlepimy połączenia. Podwiewanie śniegu a tym bardziej wody bardzo mało prawdopodobne natomiast istotniejszą rzeczą jest tutaj kapilarne podciąganie wody. Proszę zwrócić uwagę na fakt, że przy poziomym montażu pas papy nakładający się na poprzedni pas powinien być ucięty skośnie. Pozdrawiam.

Chodzę po dachach prawie 40 lat i wiem co mówię. Połączenia zgrzane czy sklejone po pewnym czasie puszczą . TYLKO poziomo . Jan

Panie Andrzeju, mój problem polega na tym, że na dachu dwuspadowym 42* została przybita papniakami papa 2,2 mm wierzchniego krycia i na to kontrłaty 3,5x6 już 7 miesięcy temu, na początku było sucho, teraz jak kontrłaty się porozsychały i trochę wypaczyły to cieknie w kilkunastu miejscach po krokwiach, podejrzewam, że po gwoździach od kontrłat. Lepiej zerwać kontrłaty i dać na wierzch kolejną warstwę papy (min. 3mm), czy uszczelniać brzegi kontrłat i dokręcić je na wkręty? Pewien "znawca" doradza zgrzewanie papy między kontrłaty i obcinanie nadmiaru, ale to chyba trudno prawidłowo wykonać. Bardzo proszę o poradę.

Zapomniałam dodać, że docelowym pokryciem za 3 miesiące będzie dachówka.

Edytowane przez marc_kami

... jak kontrłaty się porozsychały i trochę wypaczyły to cieknie w kilkunastu miejscach po krokwiach...

Jak przecieki nie są duże można nic nie robić natomiast jak większe to uszczelnić masą bitumiczną boki kontrłat. Najprawdopodobniej kontgrłaty będą do wymiany. Ich stan oceni dekarz. W trakcie wymiany wykonanej tuż przed kryciem docelowym nowe kontrłaty uszczelnić masą bitumiczną. Pozdrawiam.

W przypadku gdy krycie docelowe następuje praktycznie w tym samym czasie papę (folię) na szczytach należy wywinąć do góry i przymocować do łat. Natomiast gdy krycie docelowe planowane jest później papę należy wywinąć na dół tak aby ochraniała skrajna krokiew. Pozdrawiam.