Odysss 01.06.2017 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2017 Ale nadal taniej kupie 2 rolki taśmy kalenicowej niż rolkę membrany dachowej żeby ją potem przyciąć. Chyba że się mylę i można gdzieś kupić na wymiar ale nie słyszałem żeby mi gdzieś tak zrobili... Ja kupowalem membrane na metry. A rob tak jak Ci lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gontowy 06.06.2017 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2017 U mnie jest termozgrzewalna podkładowa Nexler z SBSem, na włókninie poliestrowej 200g/m2, grubość 4mm. No to masz w każdym zakładzie +4 mm przeskoku. Oraz + 4,,,6 zł na m.kw. papy nadpłaty,ale to już drugorzędne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tgp 09.06.2017 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2017 Witam, Stan wyjściowy: dach deskowany dwuspadowy, niezbyt stromy, na tym dwie warstwy papy z czego ta spodnia to zapewne początek lat 80. Papa na tyle zniszczona że nie bardzo jest sens ją naprawiac i klaść na to kolejną (trzecią) warstwę. Mój plan: 1) zedrzeć papę do desek na które był kładziony prawdopodobnie lepik na gorąco (bo raczej nie smoła ) 2) Położyć na lepik na zimno pape podkładową mocując pod zakładami dodatkowo papiakami 3) Po jakimś miesiącu położyć na to papę termozgrzewalną lub gonty bitumiczne Jako warswę podkładową wstępnie wybrałem Matizol W/PV-SBS (http://matizol.pl/wp-content/uploads/2016/09/IT-CE-6.3-16-CH-W-PV-SBS.pdf) Nad warstwą wierzchnią jeszcze się zastanawiam ale jeśli to będzie papa np. MATIZOL DELTA 5,2 SBS PYE PV250 S52 SUPER MONTAŻ (http://matizol.pl/wp-content/uploads/2017/01/IT-CE-5.4-17-G-Matizol-Delta-52-SBS-WZ-PYE-PV200-S52.pdf) a jeśli gonty to sam nie wiem (może ten sam producent i gonty SBS?) Moje pytanie do bardziej doświadczonych forumowiczów: czy moj plan trzyma się kupy? Zależy mi na trwałości, producent ma raczej drugorzędne znacznie - wybrałem Matizola bo ta W/PV-SBS jest na przykład bez problemu dostępna w Castoramie a po przestudiowaniu wielu kart wydaje mi się dobrym kompromisem między ceną i parametrami. Chyba rozwiązanie z gontami jest mniej trwałe? Liczę na cenne uwagi bo czasu mam coraz mniej i trzeba podejmować decyzję. Pozdrawiam, Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 09.06.2017 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2017 Jak dach nie ma przynajmniej 30% to nie kładź gonta. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tgp 09.06.2017 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2017 (edytowane) Cenna uwaga. Dach ma nachylenie 17º czyli minimalnie ponad 30% dlatego brałem pod uwagę gonty bitumiczne. Zgaduję, że papa termozgrzewalna podobna do wymienionej będzie miała dużo większą trwałość niż gonty? Moim zdaniem (ale mogę się mylić) gonty są dużo lżejsze i ponadto ich mocowanie mocuje dodatkowo papę podkładową? Wydaje mi się, ze gonty są łatwiejsze w montażu ale jeśli mają być mniej pewnym rozwiązaniem to skłonię się jednak do rozwiązania z papą dwuwarstwową. Jakieś uwagi co do materiałów? Może jest cos o niegorszych parametrach w lepszej cenie lub ogólnie lepsze? Czy marka matizol to ma zadowalającą jakość? Edytowane 12 Czerwca 2017 przez tgp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Czapa1963 12.06.2017 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2017 witamdach deskowany prawie płaski niewielki kąt nachylenia chcę zmienić papę bo stara już przecieka docelowo będzie papa i nic więcej i teraz proszę o konkretne porady chodzi mi oto żeby to pokrycie wytrzymało jak najdłużej dlatego proszę o konkretne porady jaka to ma być papa najlepiej jakiego producenta i jak układać ile warstw z góry dzięki za porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admiralbar 13.06.2017 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2017 Kolego przeszukaj ten wątek, wiele pisał Andrzej. Papa w 2 warstwach, pierwsza poziomo, pionowo itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 14.06.2017 05:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2017 Kolego przeszukaj ten wątek, wiele pisał Andrzej. Papa w 2 warstwach, pierwsza poziomo, pionowo itp Nigdy papa pionowo. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tgp 14.06.2017 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2017 (edytowane) Pionowo zaleca się przy większych spadkach. Instrukcja montażu producenta papy zawiera informacja przy jakim spadku kłaść równolegle a przy jakim prostopadle do okapu. Czy są jakies przeciwwskazania żeby kłaść to pionowo (prostopadle do okapu)? Pozdrawiam,G. Edytowane 14 Czerwca 2017 przez tgp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 14.06.2017 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2017 Nawiewa deszcz i śnieg. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 14.06.2017 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2017 Nie ma znaczenia jak kładziemy papę pod warunkiem, że zgrzejemy lub zlepimy połączenia. Podwiewanie śniegu a tym bardziej wody bardzo mało prawdopodobne natomiast istotniejszą rzeczą jest tutaj kapilarne podciąganie wody. Proszę zwrócić uwagę na fakt, że przy poziomym montażu pas papy nakładający się na poprzedni pas powinien być ucięty skośnie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 15.06.2017 05:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2017 Nie ma znaczenia jak kładziemy papę pod warunkiem, że zgrzejemy lub zlepimy połączenia. Podwiewanie śniegu a tym bardziej wody bardzo mało prawdopodobne natomiast istotniejszą rzeczą jest tutaj kapilarne podciąganie wody. Proszę zwrócić uwagę na fakt, że przy poziomym montażu pas papy nakładający się na poprzedni pas powinien być ucięty skośnie. Pozdrawiam. Chodzę po dachach prawie 40 lat i wiem co mówię. Połączenia zgrzane czy sklejone po pewnym czasie puszczą . TYLKO poziomo . Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 15.06.2017 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2017 Janie papę wgrzewamy na płaskich dachach i nic nie puszcza. Z całym szacunkiem ale pozwolę sobie zostać przy swoim zdaniu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Czapa1963 16.06.2017 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2017 Przeczytałem cały wątek i dlatego pytałem sie o konkretnego producenta ponieważ praktycznie wszystko dotyczy papy podkładowej pod coś a u.mnie będzie tylko sama papa i nie chciałbym popełnić błędu kupując byle co więc jak byście się mogli wypowiedzieć byłbym wdzieczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marc_kami 17.06.2017 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2017 (edytowane) Panie Andrzeju, mój problem polega na tym, że na dachu dwuspadowym 42* została przybita papniakami papa 2,2 mm wierzchniego krycia i na to kontrłaty 3,5x6 już 7 miesięcy temu, na początku było sucho, teraz jak kontrłaty się porozsychały i trochę wypaczyły to cieknie w kilkunastu miejscach po krokwiach, podejrzewam, że po gwoździach od kontrłat. Lepiej zerwać kontrłaty i dać na wierzch kolejną warstwę papy (min. 3mm), czy uszczelniać brzegi kontrłat i dokręcić je na wkręty? Pewien "znawca" doradza zgrzewanie papy między kontrłaty i obcinanie nadmiaru, ale to chyba trudno prawidłowo wykonać. Bardzo proszę o poradę.Zapomniałam dodać, że docelowym pokryciem za 3 miesiące będzie dachówka. Edytowane 17 Czerwca 2017 przez marc_kami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawson83 17.06.2017 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2017 A ja mam pytanie do ekspertów na tym forumJak zamocowac pape w obrebie szczytow na nadbitce? Zamontowac trzeba wiatrownice przeznaczoną pod gont i pape, a do nie przykleic pape? Czy zagina sie pape na krokiew skrajna i przybija papiakami? Czy jeszcze jakoś inaczej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 18.06.2017 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2017 ... jak kontrłaty się porozsychały i trochę wypaczyły to cieknie w kilkunastu miejscach po krokwiach... Jak przecieki nie są duże można nic nie robić natomiast jak większe to uszczelnić masą bitumiczną boki kontrłat. Najprawdopodobniej kontgrłaty będą do wymiany. Ich stan oceni dekarz. W trakcie wymiany wykonanej tuż przed kryciem docelowym nowe kontrłaty uszczelnić masą bitumiczną. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marc_kami 19.06.2017 05:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2017 Dziękuję za konkretną radę Panie Andrzeju. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawson83 19.06.2017 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2017 Panie Andrzeju a jak bedzie najlepiej z tym klejenien papy na skraju dachu przy pierwszej krokwi??montowac wiatrownice i do niej kleic? Zaginac na krokiew ? Przybijac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 19.06.2017 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2017 W przypadku gdy krycie docelowe następuje praktycznie w tym samym czasie papę (folię) na szczytach należy wywinąć do góry i przymocować do łat. Natomiast gdy krycie docelowe planowane jest później papę należy wywinąć na dół tak aby ochraniała skrajna krokiew. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts