Adam Zajewski 07.12.2021 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2021 Czy pod dachówkę ceramiczną też zaleca się pełne deskowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 07.12.2021 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2021 Tak. Pod każde pokrycie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kayu 08.12.2021 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2021 (edytowane) To nie są papy. Na tak długi kres oczekiwania na dachówkę powinna być papa termozgrzewalna wierzchniego krycia. Pozdrawiam. Dziękuję za odpowiedź, skoro termozgrzewalna wierzchniego krycia, to czy np. taka IZOBIT SUPER W-PYE 250 S 56 SBS ktora wg Karty technicznej dopuszcza mocowanie mechaniczne ? Czy lepiej kłaść na deski calowe tej jakości, czy na OSB 12mm ? Więźba CNC, wyszła bardzo równa, rozstaw krokwi w osiach 90cm, dach wielopołaciowy 30stopni. Edytowane 8 Grudnia 2021 przez Kayu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 08.12.2021 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2021 Ja preferuję na poszycie płytę OSB 12 mm + spinki "H" na łączeniach poziomych. Przy takim rozstawie po 2 szt. w każdym polu pomiędzy krokwiami. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kayu 10.12.2021 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2021 (edytowane) Czy ta papa https://izohan.eu/produkt/nexler-medium-pye-pv200-s40/ będzie poprawna do mojego zastosowania (na deski, dachówka dopiero latem 2022 roku) ?Mocowanie mechaniczne plus kontrłaty. Edytowane 10 Grudnia 2021 przez Kayu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 10.12.2021 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2021 Będzie dobra. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_vviktor_ 20.12.2021 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2021 Mam tą papę u siebie na deskowaniu. Jest ok. Z racji, że zabrakło 5 rolek, a miałem akurat https://www.leroymerlin.pl/dachy-i-akcesoria/pokrycia-dachowe/papy-bitumiczne/papa-bitumiczna-top-pye-pv250-s5-2-s-5-m2-icopal,p410030,l432.html to ta poszła na dach. Jakoś lepiej leży i wydaje się bardziej elastyczna. Następnym razem dałbym tą na cały dach. Wiem, że to przerost formy nad treścią, bo to papa wierzchniego krycia, ale przypadku mojego dachu nie byłaby to znacząca różnica. U siebie mam papy chyba 4 rodzajów na chudziaku, pod murami, na dachu i "na szopkach". ICOPAL - to jest to! Choć na dach ze względu na cenę wybrałem IZOHAN to ICOPAL niezmiennie sprawie wrażenie najtrwalszej. Wszystkie kładłem osobiście, sam je ciąłem rozwijałem i mocowałem - dlatego mogę chyba je ocenić. PS. IZOHAN PYE wierzchniego krycia na dachu leży 2 zimę bez dachówki mocowana pod zakładami i dobita kontrłatami i nic się z nią nie dzieje. Nie spływa, nie fruwa, nie cieknie - spełnia swoje zadanie w 100 %. Dodatkowo robi za "wstępne" uszczelnienie komina i tu także ani kropelki wody nie puszcza. Nie polecam zakupów "zdalnych" w podlinkowanym sklepie - szkoda czasu - wszystko co mi przysłali był zniszczone, uszkodzone i trzeba było zwracać. Przy okazji podziękowania dla Pana Andrzeja W. - mój dach powstał jakby dzięki niemu (mimo że robiłem sam). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 20.12.2021 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2021 Dziękuję za miłe słowa. Jest mi miło, że moje rady były przydatne. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dedert 17.10.2022 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2022 Dach deskowany, za ok 5 lat dachówka. Z tego co już wyczytałem to najlepiej 2 warstwy papy. Pierwsza podkladowa przybijana na papiaki tylko górą, a papiaki będą przykryte zakładem następnego paska. Na to wszystko drugą lepszą pape termo 5.2mm ukladaną pionowo i zgrzewana z podkladową zgadza się? I kontrłaty pionowe żeby nie zerwało, zasmarowane lepikiem. Zaproponowano mi pape jako pierwszą Jarbit V60 S30 (oksydowana, osnowa z welonu szklanego, gr 3mm) jest to tez termo ale chyba papiakom to nie przeszkadza. Druga papa Icopal TOP PYE PV250 S5,2s (osnowa poliester, wzmacniana nićmi z wlokna szklanego). Co do drugiej papy nie mam wątpliwości a czy pierwsza bedzie ok? Przypuszczam że na 5 lat pod papą wystarczył by sam icopal ale przecież trzeba to mechanicznie umocować i zgrzać a do desek się nie zgrzewa papy raczej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 17.10.2022 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2022 Mocowanie papy podkładowej w jednym rzędzie tylko wówczas gdy jest kryciem wstępnym. Natomiast jak jest ona podkładem pod krycie wierzchnie papą termozgrzewalną to mocujemy ją gęsto papiakami a po wgrzaniu papy wierzchniego krycia tymczasowe kontrałty nie będą potrzebne. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dedert 18.10.2022 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2022 Ok ale pape ukladac na przemian czyli podklad poziomi a wierzchnia pionowo? Czy przy dobrym grubym icopalu jest sens układać podklad? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 18.10.2022 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2022 Jest sens bo:- po pierwsze cały podkład mocujemy mechanicznie i do niego zgrzewamy papę wierzchniego krycia,- po drugie jedna warstwa papy nie gwarantuje szczelności,- po trzecie kontrłaty są zbyteczne,- po czwarte wierzchnia papa nie jest podziurawiona gwoździami mocującymi kontrłaty,- po piąte a może to pokrycie pozostanie docelowym na dłuższy okres np. 10 lat.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 22.10.2022 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2022 Przy zastosowaniu papy na tekturze uszczelnienie kontrłat konieczne. Pozdrawiam. panie andrzeju co pan ma na mysli uszczelnienie kontrłat? Lepik w miejscu gwozdzia/wkręta czy co dokladnie? I własnie kontrłaty lepiej przybić gwozdziami czy zastosowac wkręty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 23.10.2022 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2022 Sposób mocowania kontrłat dowolny. Przed ich mocowaniem najlepiej na spód nałożyć bitumiczny uszczelniacz dekarski np. Wet-R-Dri. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spikee 11.11.2022 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2022 Przed zimą na deskowany dach (dwuspadowy, 42 stopnie) chce położyć papę podkładową termozgrzewalną na włókninie poliestrowej SBS:Grubość: 4.0 mmGiętkość w niskich temp.: -10Gramatura: 250 W zależności od dostępności:- MIDA STANDARD PV S4- ICOPAL PYE PV250 S4.0 Najwcześniej na wiosnę 2023r. dachówkę ceramiczną. Zastanawiam się czy warto dopłacać do grubości 5.2mm (z tym, że będzie to już papa wierzchniego krycia) ? Rozważałem jeszcze wersję ekonomiczną i papę na tekturze W400, ale obawiam się gorszego zachowania na pracujących deskach, zwłaszcza że będą pierwotnie mokre. Wydaje mi się, że papa na tekturze jest bardziej podatna na błędy wykonawcze, które muszę zawsze założyć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 12.11.2022 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2022 Papa na tekturze wykluczona. Grubsza też zbyteczna.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubek110 14.11.2022 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2022 Witam Doradzcie czym zabezpieczyc dach na zime na ktorym jest gont, na wiosne bedzie kladziona blacha . Dach deskowany 150m, pochylenie ok 17' na ktorym jest 18letni gont, ktory przecieka w kilku miejscach. Membranom jakos nie ufam, na taki okres wyczytalem ze papa wierzchnia, czy jako pozniejsza ochrona przeciwskroplinowa wystarczy: Icopal W/PET plus SBS na poliestrze grubosc 2,2mm do -10Matizol W/PV super SBS grubosc 2,2 mm do -15(Izochan) Nexler PYE PV 250 S52H SBS grubosc 5,2mm do -5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 14.11.2022 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2022 Papa na tekturze wykluczona. Grubsza też zbyteczna.Pozdrawiam. no trochę sie gubie, bo wiele pana postów a przynajmniej jeden taki znalazłem w którym opisuje pan jakoby papa na tekturze śmiało wytrzyma pare lat, teraz czytam, że absolutnei nie. Jan P. mówi, że kłaść na tekturze tylko zgodnie ze sztuka (brak widocznego papiaka). No i generalnie jestem zagubiony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 15.11.2022 01:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2022 To, że wytrzyma nie znaczy, że ją należy zastosować. Z jaką datą był ten mój wpis? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 15.11.2022 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2022 (edytowane) Z 2011 roku, czwarta i piąta strona tego tematu, chyba że czegoś nie zrozumiałem z tekstu "dobrej jakości papa wierzchniego krycia wytrzymuje 10 lat" - poprzednik też wydaje się, ze zna sie na rzeczy mówił, że wytrzyma. Zalecam przeczytać od 4 strony wątek ( post #80) wtedy będzie ogólny obrys dyskusji i dokończyć na piątej stronie. No i jestem zagubiony bo dzisiejsze ceny pap wołają o pomstę, a może zastosować coś innego na deskowanie? Edytowane 15 Listopada 2022 przez zeusik6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts