Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka papa na deskowany dach

cinez

Recommended Posts

• Odpowiedzi 346
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Na folię proponuję dać kotrłaty grubości 2,5 cm natomiast na papę od razu kontrłaty bo niby co ma tą papę trzymać na dachu? Generalnie to bardzo dobre rozwiązanie jak kogoś stać na takie wykonanie. Dobre produkty ma IZOLMAT. Grubość papy niezbędne minim to 3 mm. Pozdrawiam.

I tu dziękuję również za Pana odpowiedź. Na folię pójdą kontrłaty 2,5cm cięte z deski calówki, na to pełne deskowanie i papa W400 mam nadzieję że IZOLMAT (ma grubość 2,5mm), na to kontrłaty., łaty i dachówka, obróbki blachą rukki i taśmy aluminiowe.

W kwestii wyjaśnienia folię Delta Vent mam w cenie domu kupionego od wykonawcy i dlatego ją stosuję. Jeśli miałbym teraz to robić to bym jej nie kupował a za zaoszczędzone pieniądze dałbym lepszą papę lub podkład i 1 warstwa papy wierzchniej.

Papę W400 też mam w cenie ale nie chcę dokładać do lepszej papy zastosuję się do zaleceń Pana Jana co do mocowania papy W400. Mój dekarz potwierdził również iż ta papa jest wystarczająca pod dachówkę.

Tym oto dziwny sposobem mój dom realizuje postulaty i zwolenników folii i papy, bo jeśli folia się wykruszy a papa okaże się trwalsza to z dachem nic się nie stanie. Jeśli zaś papa puści wodę to woda spłynie po folii tylko chyba deski zaczną gnić ale uratuję wełnę i karton gipsy :)

Dziękuję serdecznie, już wiem wszystko jak zamocować papę :)

Moi fachowcy zazwyczaj robili klasycznie papiaki z podkładkami po całości ale zgodzili się na wykonanie Pana sposobem. Papa pójdzie W400 IZOLMAT i do tego lepik IZOLAN LEPIK IZOLMAT tylko martwią mnie te niskie temperatury w okolicach 2 stopni. Lepik na pewno będę trzymał w ciepłym pomieszczeniu ale czy papę też dać do ogrzewanego ??? Będę musiał wstawić do jednego z pokoi na 2-3 dni.

Acha mam jeszcze jedno pytanie jak zamocować papę na kalenicy, czy przełożyć arkusz po połowie na obie strony dachu, czy jakoś inaczej ?

Mam jeszcze jedno pytanie do fachowców w instrukcji do papy W400 izolmat jest napisane że papę na połaciach dachowych o nachyleniu większym niż 30 stopni należy układać prostopadle do okapu czyli rynien. Pan Jan pisał że lepiej układać równolegle.

Jak mam zrobić dla dachu 45 stopni ?

W instrukcji jest napisane również że przy takich temperaturach jak teraz poniżej 5 stopni papę należy trzymać w ogrzewanym pomieszczeniu przez przynajmniej 24h. Tak zrobię, ale jest też napisane że poniżej 5 stopni nie powinno się jej układać bez dodatkowych środków zabezpieczających.

"Wszelkie prace z użyciem papy IZOLMAT W/400/1200 nie należy wykonywać w warunkach szkodliwego oddziaływania na jakość pokrycia czynników atmosferycznych takich jak: temperatura powietrza poniżej +5°C, rosa, opady deszczu lub śniegu, oblodzenie oraz silny wiatr. Wymóg temperatury dotyczy pory dnia i nocy. W razie konieczności wykonywania pokrycia w niekorzystnych warunkach atmosferycznych należy zastosować dodatkowo środki zabezpieczające."

Czy ktoś wie jakie to środki ??

Zapis w instrukcji dotyczy docelowego krycia dachu papą a nie krycia wstępnego gdzie papa jest doskonale trzymana przez konrtłaty. Widzisz nie miałbyś tyle problemów gdybyś zastosował papę podkładową termozgrzewalną tego producenta. A tak na marginesie przy tym kącie nachylenia połaci nie ma żadnej potrzeby sklejania poziomych połączeń a nawet lepiej gdy jest tam przepływ powietrza. Pozdrawiam.

Witam.

Już zgłupiałem. Zarówno pan Andrzej jak i pan Jan mają rację, przynajmniej jak dla mnie laika.

W przyszłości blachodachówka. Kąt nachylenia dachu 30 stopni. Zgodnie z wcześniejszymi wypowiedziami i uwagami z innych wątków postanowiłem pokryć w następujący sposób:

- papa asfaltowa W400 Icopal przybijana tylko górna część pod zakładem

- papa układana równolegle do rynny

- zakład 10 cm

- papiaki bez podkładek

- zakład klejony IZOLBET-K (lepik na zimno) lub czymś podobnym do pap asfaltowych

- kalenica obłożona i rozcinana dopiero przed montażem pokrycia

Mam jeszcze parę pytań.

1. Belki koszowe papować w pierwszej kolejności wzdłuż pojedynczym pasem (prostopadle do rynny), a potem dopiero pasy poprzeczne? Przybijać czy kleić?

2. Deski bardzo mokre, a teraz jeszcze śnieg leży, ale piszecie że to nie przeszkadza. Czekam aż się to to roztopi.Czy napewno to wyschnie? Trochę się tego obawiam.

3. Papiaki 20 mm do deski calówki, ocynkowane?

4. Jak mocować (czy jest to wogóle potrzebne), dolną krawędź papy tuż przy rynnie? Wypuścić trochę tej papy poza dolną i boczne krawędzie deskowania?

5. Jak mocować papę na zewnątrz deskowania?

6. Czy można zamiast papiaków zastosować zszywki i zszywacz młotkowy, czy jest ot za słabe połączenie?

7. Jak duże wywinięcie stosować przy kominie?

8. Przybijać kontrłaty, czy czekać z tym przed ostatecznym pokryciem blachodachówką?

9. Jak się zabezpieczyć i jak chodzić po dachu (ślisko strasznie)? Wiem że się robi takie drabinki przybijając do deski kawałki kantówek a u góry haki. Coś pominąłem? Czy te drabinki mają swoją fachową nazwę?

Uf, a myślałem że na dwóch pytaniach się skończy a tu pojawiły się inne wątpliwości.

Pozdrawiam.

ad.1. Papa to nie folia więc nie ma takiej potrzeby. W koszu przewinąć.

ad.2. Śnieg i lód stopić palnikiem. Deski powinny być impregnowane. Wyschną bez problemu.

ad.3. Papiak 25 mm.

ad.4. Nie mocować.

ad.5. Deskami lub kontrłatami.

ad.6. Nie radzę.

ad.7. 10 cm.

ad.8. Deski albo kontrłaty.

ad.9. Na konrtłaty nabija się łaty korespondencyjne.

Pozdrawiam.

Dziękuję za odpowiedzi.

ad1. Nie bardzo rozumiem co znaczy przewinąć w koszu. Układam cały pas, i jak dochodzę do kosza odcinam z naddatkiem i wywijam na drugą połać?

ad2. Tak zrobię. Deski impregnowane. Zobaczymy jeszcze jak pogoda, na razie leci z tego dachu jak z wodospadu, więc może nie będzie potrzeby topienia, tylko poczekam aż trochę owieje.

ad.3 Z tymi papiakami pytam bo kolega miał kiedyś problem - robił remont poddasza. Okazało się, że wełna była bardzo wilgotna, wysnuł teorię, że skraplająca się para wodna pomiędzy wełną a deskowaniem spływa po wystających końcówkach papiaków i z nich kapało. Czy to może była wina nieprawidłowej wentylacji? No ale jak panowie tak radzą to będzie 25 mm.

Zastanawiam się jeszcze tylko nad tą ostatnią warstwą, która przykryje kalenicę. Złożyć delikatnie na pół i żeby nie było papiaków to chyba trzeba ją przykleić tym lepikiem.

ad.4, 5, 6, 7 ok, rozumiem

ad. 8 z tymi kontrłatami chyba się jednak wstrzymam, teraz nic dobrego z tartaku nie dostanę, ale jeżeli to konieczne, to tymczasowo mogę przybić deski, zwłaszcza na krawędziach bocznych deskowania.

ad.9 To wiąże się z poprzednim pytaniem, jak nie będzie kontrłat to jak sobie poradzić żeby nie uszkodzić papy?

Niby wszystko takie proste, ale jak tak się pogada z konkretnymi osobami to tyle drobiazgów wychodzi, na które nigdy bym nie zwrócił uwagi. No ale tak chyba jest w każdym fachu. Dziękuję panowie za zainteresowanie.

Pozdrawiam.

• 9 months później...
Witam. Po przyjeździe na pewną budowę pewien fakt wprowadził mnie w niemałą konsternację... Mianowicie zastałem papę kładzioną w następujący sposób: pas kładziony równolegle do rynny ( przybity na dole papiakami z podkładkami i jeszcze dookoła z boków), na tak położony pas, położony kolejny powyżej z zakładką max 8cm i NA TĘ zakładkę przybity papiak z podkładką ... :confused: Ponadto w połowie pasa również rządek tych samych papiaków! Żadnego lepiku ani nic... Co można z tym zrobić? Dodam, że nikt nie ma zamiaru zabezpieczać tych papiaków dalej :confused:. Blachodachówka będzie kładziona na to w ciągu miesiąca. Co w ogóle o tym sądzicie... ? Papa w/400/1200 asfaltowa na tekturze budowlanej wierzchniego krycia TES, na pełne deskowanie. Edytowane przez [email protected]