Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka papa na deskowany dach

cinez

Recommended Posts

Takie wykonanie to wykonanie w dobrej wierze bo zabezpieczające przed zerwaniem papy czekającej dłuższy czas na krycie docelowe. Ci co tak robią nie rozumieją funkcji dachu, nie zdają sobie sprawy za co odpowiadają poszczególne warstwy na dachu. Można było nabić kontrłaty, które doskonale przytrzymują papę i nic by im się nie stało. Można było nabić tymczasowo wzdłuż krokwi dowolne odpady desek z budowy. Blachodachówka jest pokryciem dość szczelnym stąd ilość wody znajdującej się pod nią będzie znikoma. Radzę zrobić tak: przed kryciem docelowym papiaki z podkładkami znajdujące się w miejscu krokwi usunąć, otwory i pozostałe papiaki z podkładkami uszczelnić (dokładnie zasmarować) lepikiem na zimno. Będzie OK. Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 346
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Stwierdzenie o "większości" było głównym argumentem wykonawcy, ale co dalej? Jak to "poprawić" ? Paranoją jest fakt poprawek na nowym materiale, ale lepsze to niż nic według mnie.

Papiaki mają tendencję do "wychodzenia" z deski . Szczególnie gdy są za krótkie. Uszczelniacz w łapkę i jedziemy z tym koksem. Nie czarny bo twardnieje na kamień. Jan

Zgłębiłem temat tej konkretnej budowy. Papiaki 25mm na deskowanie również 25mm. Prace wykonuje jedna osoba (?!), w związku z czym uważa, że skoro na tym będzie blacha ( jednak w ciągu roku, nie miesiąca), to tam nic nie będzie później przeciekać (a zanim będzie blacha to nie przecieknie, bo papa świeża i podkładki uszczelniają, bo po to są:rolleyes: + ocynk więc wgl baja i wszyscy tak robią czyt. okoliczne 4 budowy deweloperskie - jednorodzinne:confused:). A (według mnie idealna i zgodna ze sztuką) metoda Pana Jana ( papa mocowana u góry, na to zakładka z lepikiem, papiaki bez podkładek, niewidoczne) nie jest możliwa, bo dach za stromy (myślę, że ponad 35 stopni) żeby w pojedynkę tak kłaść i smarować ......

...nie przecieknie, bo papa świeża i podkładki uszczelniają, bo po to są:rolleyes: ......

Siła takiego argumentu powala. Pozwolę sobie sobie na skwitowanie tego takim argumentem: po takim czasie papa będzie "zleżała":cool:. Pozdrawiam.

• 2 weeks później...

Witam

Mam na dachu w garażu 5-6 letnią papę która w tym roku zaczęła cieknąć w wielu miejscach a za rok czy dwa chce kłaść na tym dachu blachę.

Jaką papę polecacie położyć na tą starą żeby wytrzymała ten czas ale żeby nie była zbyt droga?

Zastanawiam sie nad W/400/1200 albo WV/64 z Jarocina

Edytowane przez Adrian1224

• 3 months później...
Z tymi kontrłatami to bzdura. Ostatnio obijałem u siebie dach nową papą, bo stara popękała pod kontrłatami nabitymi przez wcześniejszego właściciela budynku, i przed przybiciem nowej papy tą starą warstwę wyreperowałem bardzo dokładnie dając łaty z papy i wszystko smarowałem lepikiem dla pewności. Położyłem nową papę i następnie po poradach fachowców nabiłem bezpośrednio kontrłaty. Dodam jeszcze że nowa warstwa ułożona została prostopadle do okapu z 10cm zakładem i dodatkowo sklejona lepikiem. Dach 45*. Wszystko wykonane mega starannie. Pierwszy większy deszcz i zdenerwowałem się jak zaczeło lecieć przez gwoździe którymi przybiłem kontrłaty. Wszelkie użyte papowe gwoździe z podkładkami zostały zasmarowane lepikiem. I dzisiaj czytam na necie że są kleje pod kontrłaty które wypełniają otwory po gwoździach. Jakoś nikt o tym wcześniej nie wspominał na forum nawet wielki fachowiec Pan Andrzej. Pzdr

Nie jestem żaden wielki fachowiec ale bardzo wiele razy pisałem, że najlepiej na krycie wstpne stosować papę podkładową termozgrzewalną. Papa tradycyjna wierzchniego krycia może niestety skutkować takimi zjawiskami szczególnie przy niestarannie wykonanej więźbie. W Twojej sytuacji bardzo łatwo te przecieki uszczelnić asfaltową masą bitumiczną spoinując boki kontrłat w okolicach przecieków. Pozdrawiam.

• 2 months później...
Witam, na wspomnianej budowie pojawiły się ( zgodnie z moimi oczekiwaniami) przecieki. Blacha będzie kładziona w ciągu 3 miesięcy. Moje pytanie teoretyczne w dobrej wierze ( bo jestem tam tylko obserwatorem) : da się takie drobne przecieki zaspoinować ( jak tak to czym skutecznie i trwało?), czy najlepiej zmienić pokrycie i fachowo od początku położyć ( wg mnie najlepsze rozwiązanie, bo obecnie są jakieś drobne FALE i papiaki powiem wprost - po prostu wszędzie co kawałek z podkładkami). Dodam że wykonawca zamiera kłaść teraz na to jak jest blachę, ewentualnie coś popodklejać, "bo to blacha to i tak nie puści". . . Tylko jaki sens wtedy wstępnego krycia? Przecież to ma do spełnienia konkretną rolę i jak dla mnie jest wręcz kluczowe. Czemu jest tak bagatelizowany ten fakt? Pozdrawiam.

Panowie przeczytałem wątek i "najlepszy sposób papowania" ale mam pytania:

1. Czy w sposobie Mistrza Jana oprócz papiaków pod zakładką dodatkowo podsmarować/przykleić paskiem lepiku papę do desek? Czy tyko papiaki pod zakładką na całą szerokość papy?

2. Będe krył papą dach w tym roku ale dachówkę chciałbym położyć w następnym przed wakacjami (zanim temperatury będą wysokie) - wszyscy piszą o użyciu papierówki ale dla mnie dachówka jest mniej szczelnym pokryciem niż blachodachówka (poprawcie jeśli się mylę) dlatego chyba papa powinna być jakaś porządna tak aby wytrzymałą min. 25 lat? - bo to ona będzie tak naprawdę gwarantowała aby dach nie przeciekał? Dlatego jaką papę najlepiej - tzn. jakość vs cena?

Czy na pewno przeczytałeś uważnie wątek? Ja nie stosuję i nie polecam. Pozdrawiam.

AD 1. Mimo sposob MJana zakladki na lepik piszesz,ze dobrze jakby papa jeszcze byla termozgrzewalna - to delikatnie ja przygrzewac do desek? Ewentualnie zimnym lepikiem - wedle p. Jana?

Ad 2. Tak, tak p. Andrzeju. Tylko może trochę skrótowo napisałem posta. Generalnie ludzie sobie polecają W400/1200 bo to wytrzyma wszystko....Ja już wyczytałem,że najlepiej zmodyfikowaną SBS na poliestrze albo tkaninie szklanej. Stąd moje pytanie, które są dobre cena vs jakość na 20 lat i dłużej. Czy lepiej większą gramaturę czy grubość papy? Jakie firmy dobre? bo np nie wszystko Icopal'a jest super albo nie zawsze oplaca sie doplacac do naj...<- papa musi być szczelna i to jest coś na czym nie będę oszczędzał dlatego chce dokonać dobrego wyboru

W jeszcze jednym poście wychwalałeś membrane+2,4cm kontrlaty+deski+ papa...ta membrana to po to aby byla dodatkowa izolacja ocieplenia a jednocześnie "bariera" aby była przestrzeń wentylacyjna pod deskami? Nie do końca rozumiem sens tego skoro będziemy mieli dobrą papę to po co przepłacać?

Edytowane przez .:Paco:.

Nie polecam i sam nie przygrzewam papy do desek czy OSB. Zgrzewam zawsze połączenia pionowe i koszowe a poziome tylko na połaciach 25*<. Papa powinna być na włókninie poliestrowej a nie na szklanej i powinna mieć grubość minimum 3 mm. Nie wiem czy wychwalałem rozwiązanie z folią i papą natomiast z pewnością pisałem, że takie rozwiązanie jest możliwe. Jakie zadania spełnia w nim napięta folia? Teoretycznie dwa. Jedno to bariera dla wełny gwarantująca wielkość szczeliny. Drugie to osłonięcie materiału izolacyjnego przed tzw. "wywiewaniem ciepła" czyli tzw. "wiatroizolacja". Są to zadania czysto teoretyczne gdyż obecnie produkowana wena ma po rozprężeniu określoną grubość i gładką powierzchnię a przepływy w szczelinie wentylacyjnej nie są burzliwe tylko laminarne i do tego dość skutecznie dławione przy dłuższej połaci dachu i niezbyt ostrym spadkiem np. 30*<. W związku z powyższym podzielam pogląd, że jest ona w tym miejscu zbyteczna. Pozdrawiam.

Nie polecam i sam nie przygrzewam papy do desek czy OSB. Zgrzewam zawsze połączenia pionowe i koszowe a poziome tylko na połaciach 25*<..

Panie Andrzeju to trochę mnie Pan zgubił. Czyli, zaczynając od rynny, przybija Pan papę w górnej krawędzi (bez podkładek??) i na to zakłada Pan luzem (bez zgrzewania) kolejny pas papy i tak aż do kosza????

Bo o ile rozumiem,że coś będzie spływać po papie z góry ale taka papa "luzem tylko na zakładkę" czy nie będzie podwiewana? - np. jakby podwiewało śnieg to nie traci szczelności? Nie lepiej zakładki zgrzewać?

Pozdrawiam

Pierwszy poziomy bryt papy ma dolny brzeg przyklejony do blaszanego pasa nadrynnowego. Na każdej krokwi papa jest mocowana kontrłatą to niby gdzie ma podwiewać? Oczywiście na życzenie inwestora mogę zgrzać wszystkie poziome połączenia. Napisałem poniżej jakiego kąta zgrzewam wszystkie połączenia. Chodzi tu bardziej o kapilarne podciąganie wody a nie nawiewany śnieg. Pozdrawiam.

Pierwszy poziomy bryt papy ma dolny brzeg przyklejony do blaszanego pasa nadrynnowego. Na każdej krokwi papa jest mocowana kontrłatą to niby gdzie ma podwiewać? Oczywiście na życzenie inwestora mogę zgrzać wszystkie poziome połączenia. Napisałem poniżej jakiego kąta zgrzewam wszystkie połączenia. Chodzi tu bardziej o kapilarne podciąganie wody a nie nawiewany śnieg. Pozdrawiam.

Wlasnie zastanawiam, sie czy pierwszego pasa poki co nie zostawic od dołu luzem bo nie wiem jaki kolor dach bedzie mial (a w tym jakie blachy) i czy nie bo beda kontrlaty.....

A czy taka papa podkladowa, przytrzymana kontrlatami, wytrzyma mi od pazdziernika do - marca kiedy by byl robiony dach? Nie utraci wlasciwosci bo np przy niektorych jest napisane degradacja UV 3 miesiace....podkladowki sa takie delikatne?

p.s. powyżej miałęm na myśli pape na tkanini szklane "G" bo wydaje się być mocniejsza od PYE

Edytowane przez .:Paco:.

Ja stosuję wyłącznie papę na włókninie poliestrowej bo jest mocniejsza. Przez te sześć zimowych miesięcy dobra papa podkładowa modyfikowana SBS (np. firmy IZOLMAT) spokojnie wytrzyma. Pozdrawiam.

Patrzyłem na Izolmat, Izobit albo z Janikowa niemniej wspominana jest a degradacja UV to rzeczywiscie cos wplywana negatywnie na pape?