_K_M_ 24.07.2010 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2010 Witam! Posiadam podwójne okno "norma 2000" na okuciach winkhaus. Problem leży w lewej części okna która od jakiegoś czasu nie da się otworzyć. Objaw jest taki, że klamkę można obrócić jedynie o bardzo niewielki kąt. Próbowałem użyć dużej siły na klamkę- bez efektu. Okno kilka dni temu otwierało się. Próbowałem delikatnie regulować dolnym zawiasem (śruba imbusowa) położenie okna w pionie - bez efektów. Nie wiem czy są sposoby na otwarcie takiego okna, które w jakiś sposób uszkodzą je (dostanie się do mechanizmu), natomiast nie zakwalifikują do wymiany na nowe ? Czy pozostaje się pogodzić z tym i kiedyś wymienić całe okno... Pozdrawiam! KM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czmirek 24.07.2010 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2010 Sprobuj otwierac okno uzywajac duzej sily fizycznej jednoczesnie stukajac piescia po ramie skrzydla, byc moze zaklinowal sie grzybek i nie prubuj regulowac skrzydla sam jesli nie masz doswiadczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_K_M_ 25.07.2010 07:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2010 Jutro sprobuje, nie bede dzis sasiadom zaklocal niedzielnego spokoju . O wynikach napewno napisze. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oknosalon 25.07.2010 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2010 Nie wiem, co to może być, ale jest taka opcja, ze wyczepił się narożnik na łączeniu z zasuwnicą albo ramieniem rozwórki. Przy głębokim wrębie okuciowym, na Winkhausie, może się to zdarzyć. Jeśli tak jest, to nie wiem, czy stukanie pięścią coś pomoże. Niemniej próbuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 26.07.2010 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2010 Można próbować otwierania i jednoczesnego unoszenia skrzydła. Czasem, jak opadnie, zawiesza się na górnym zaczepie. No i może po otwarciu pierwszego skrzydla warto posmarować? WD 40 wpuszczone od środkowej częsci okna : na dole i na górze powinien być zaczep - nie dalej niż 20-30 cm od słupka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolek30 26.07.2010 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2010 Można spróbować wypiąc górny zawias (wyciągnąć szpilkę) lekko odchylić kwaterę jeśli to możliwe i wtedy spróbować ruszać klamką , jeśli się uda to wbić szpilkę zawiasu spowrotem i otworzyć okno. A i radzę raczej sławnego WD-40 nie uzywac jako środka do smarowania. Do zardzewiałych śrub jak najbardziej , do smarowania okuć wazelina techniczna , smar o podwyższonej przyczepności lub olej ale nie WD! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 26.07.2010 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2010 Etam, a w czym jest złe WD? Widziałem instrukcje gdzie jest to napisane wprost. Podałem tą nazwę, bo:- nie zepsuje okna- jest w każdym domu. A do smarowania jak najbardziej: wazelina w areozolu (tylko gdzie ją kupić? bo ja od trzech lat pytam i każdy dostawca kręci głową że wymyślam) lub olej do okuć. Ale jak go "wstrzykniesz " tak daleko. Lolek, jako uzupełnienie Twojej rady dodam:po wyjęciu szpilki i odchyleniu skrzydła potrzebne są drugie ręce, które od zewnątrz, od dołu popchną /ewentualnie/ zablokowane okucie. Nic więcej już nie powinno trzymać takiego skrzydła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chrisowaty 26.07.2010 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2010 finlandia proszę bardzo:http://www.tme.eu/html/PL/vaseline-701-wazelina-w-aerozolu/ramka_3516_PL_pelny.html Zaopatruję się u nich od kilku lat w różną chemię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 26.07.2010 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2010 Ha!,w sklepie elektronicznym!? A ja bidulek szukałem w mechanicznych By dokończyć temat smarowania - dobre jest BEKO - smar o podwyższonej przyczepności. Ale brud też się do niego dobrze przyczepia, więc z takimi super smarami trzeba bardzo precyzyjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_K_M_ 26.07.2010 17:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2010 Sprobuj otwierac okno uzywajac duzej sily fizycznej jednoczesnie stukajac piescia po ramie skrzydla, byc moze zaklinowal sie grzybek i nie prubuj regulowac skrzydla sam jesli nie masz doswiadczenia Dzis dosyc solidnie obstukalem okno i pomalu, pomalu udalo sie. W pewnym momencie myslalem ze ukrecilem klamke... ale to wtedy zaczal sie ruszac mechanizm w srodku. Co bylo przyczyna ? - nie wiem. Nie bylo pylu, jakiegos piachu czy innych niespodzianek. Okno jest przesmarowane i otwiera sie jak nowe.. Dzieki i pozdrawiam! KM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czmirek 26.07.2010 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2010 Dzis dosyc solidnie obstukalem okno i pomalu, pomalu udalo sie. W pewnym momencie myslalem ze ukrecilem klamke... ale to wtedy zaczal sie ruszac mechanizm w srodku. Co bylo przyczyna ? - nie wiem. Nie bylo pylu, jakiegos piachu czy innych niespodzianek. Okno jest przesmarowane i otwiera sie jak nowe.. Dzieki i pozdrawiam! KM sprawdz czy nie masz zbyt mocno ustawionego docisku na grzybkach poszukaj wyraznych rys na zasuwnicach i grzybkach jesli cos takiego wystapilo poluzuj docisk okna do ramy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_K_M_ 26.07.2010 18:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2010 sprawdz czy nie masz zbyt mocno ustawionego docisku na grzybkach poszukaj wyraznych rys na zasuwnicach i grzybkach jesli cos takiego wystapilo poluzuj docisk okna do ramy Ok, dzieki za pomocne info! Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts