Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym zagruntować tynk?

GośkaR

Recommended Posts

Najlepiej to mleczkiem wapiennym i koniecznie używając do tego pędzla.

Natomiast zdarzają się malarze / ludzie wygodni i lecą świeże tynki rozcieńczonym gruntem. Do tego robią to wałkiem.

Cóż jak się nie chce machać pędzlem a trzeba się namachać i to zdrowo. To się robi po łatwiźnie.

Dlaczego preferuję mleczko wapienne, bo wapno doskonale wzmacnia nowy (oczywiście wyschnięty) tynk.

Pędzlem robi się po to aby przy okazji malowania pozbyć się ziarenek piasku z powierzchni tynku.

ja właśnie kupiłem sobie 5 wiader i mam zamiar jechać nim po acryl-putzu na tynkach c-w, ponoć niekiepski wynalazek, jak na razie wypróbowałem na suficie w garażu, gdzie był styropian z siatką w kleju, całkiem dobrze wyszło, raz pomalowane śnieżka grunt i raz śnieżka max, ładnie wyszło

witaj. pytanie do M K. te mloczko w jakiej cenie mozna kupic?

Można kupić wapno malarskie płynne i suche. Dokładna nazwa to "wapno gaszone malarskie".

To w postaci płynnej jeszcze rozcieńczasz a te suche zalewasz wodą aż uzyskasz konsystencję taką jak mleko.

Aktualnych cen nie znam.

Gruntuj pod malowanie ZAWSZE gruntem zalecanym przez producenta farb, jakich zamierzasz użyć. Albo maluj farbą niewymagającą gruntowania, osobiście używałam takiej farby i jest rewelacyjna. Produkuje ją Kabe i nazywa się Aquatex. Szorowalna, matowa, w wielu kolorach. No, i wychodzi taniej ;).

A gładkość ścian nie ma nic do gruntowania :).

Gruntuj pod malowanie ZAWSZE gruntem zalecanym przez producenta farb, jakich zamierzasz użyć. Albo maluj farbą niewymagającą gruntowania, osobiście używałam takiej farby i jest rewelacyjna. Produkuje ją Kabe i nazywa się Aquatex. Szorowalna, matowa, w wielu kolorach. No, i wychodzi taniej ;).

A gładkość ścian nie ma nic do gruntowania :).

Potwierdzam- farby KaBe są bardzo dobre. Mąż nimi maluje w naszym domu- są wydajne, ładnie się rozprowadzają na ścianie. My akurat malujemy Perfektą- jutro jedziemy po kolejne wiadra do innych pomieszczeń.

Do łazienki i kuchni na sufit kupilismy taką po 44 zł za 2,5 litrowe wiaderko Akrylatex bodajże.

Co do gruntowania to nasze tynki c-w były zagruntowane jakimś gruntem 5l pojemnik kupiony w Praktikerze po 10 zł chyba