Radosław Krasowski 10.02.2017 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2017 (edytowane) @montysp*: ag2a ma rację. Materiały które liczą się na rynku to Diamant i Zeta. Dostępne są również inne baumit ratio power czy kreisel 651T ale dla mnie jakościowo jest słabiej ale być może to kwestia wprawy w innym materiale. Minimalna temperatura podawana przez producentów to +5 ale po winieneś wiedzieć z własnego doświadczenia że tak naprawdę wystarczy cokolwiek na plusie. Edytowane 10 Lutego 2017 przez Radosław Krasowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montysp 10.02.2017 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2017 Cokolwiek na plusie .Wiec zycze powidzenia w takim pseudo tynkowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radosław Krasowski 10.02.2017 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2017 Cokolwiek na plusie . Wiec zycze powidzenia w takim pseudo tynkowaniu. Widać, że jesteś początkującym tynkarzem... Z czasem nabierzesz doświadczenia i z pseudo tynkarza staniesz się być może dobrym wykonawcą który swoją wiedzę będzie opierał na doświadczeniu a nie tym co napisano w karcie informacyjnej producenta, a do tego czasu sugeruję nie wprowadzać ludzi, którzy chcą poszerzyć swoją wiedzę odnośnie tynkowania w błąd śmiesznymi krótkimi "burkliwymi" wypowiedziami które niczego nie wnoszą to tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 10.02.2017 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2017 Ładnie podsumowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montysp 10.02.2017 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2017 Widać, że jesteś początkującym tynkarzem... Z czasem nabierzesz doświadczenia i z pseudo tynkarza staniesz się być może dobrym wykonawcą który swoją wiedzę będzie opierał na doświadczeniu a nie tym co napisano w karcie informacyjnej producenta, a do tego czasu sugeruję nie wprowadzać ludzi, którzy chcą poszerzyć swoją wiedzę odnośnie tynkowania w błąd śmiesznymi krótkimi "burkliwymi" wypowiedziami które niczego nie wnoszą to tematu. Wydaje mi sie ze wiecej jest tutaj fachowców co siedza i mają po kilkaset postów i wszystko wiedza teoretycznie a z praktyka maja tyle co widzieli na budowie u kogos. Daj mi firme która przy + 1 stopniu wew.budynku zrobi tynki i da gwarancje.Człowieku wszystko wiedzacy o tynkach jaka masz pewnosc ze gdy tynkujesz w dzien ze w nocy nie spadnie temp ponizej 0 a jesli to mało to nie masz pojecia o technologii wykonania a takie tynkowanie na sztuke to jak pisałem pseudo tynkowanie.mozna i -5-10 jak ktos chce . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radosław Krasowski 10.02.2017 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2017 Naprawdę szkoda mi czasu na rozmowę tutaj z Tobą... Nie wiem wszystkiego o tynkach bo człowiek uczy się całe życie ale mam 20 letnie doświadczenie i wiem w jakiej temp. można je wykonywać. O mrozie w nocy również dowiesz się wiele z moich postów ale Ty jesteś oczywiście zbyt wielkim i zbyt WAŻNYM ignorantem żeby poświęcić odrobinę czasu na przeczytanie postów innych użytkowników. Nie będę Cię obrażał ani z Tobą dyskutował bo widać że nie ma sensu ale będę pilnował co piszesz żebyś nie wprowadzał ludzi w błąd swoją wątpliwą wiedzą niepopartą doświadczeniem tylko zaczerpniętą z kart technicznych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qba30 03.03.2017 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2017 Hej,wiosna nastała i roboty w końcu ruszyły. Aktualnie na ścianach układany jest tynk Diamant a wykonawca CO i CWU już przebiera z nogi na nogę bo chciałby rozpocząć prace. Kazał jednak on dopytać tynkarzy po jakim czasie od położenie tynków może robić w ścianach bruzdy i podkucia. Na jednej budowie brygada powiedziała, że po minimum 4 tygodniach a moi mówią że po kilku dniach jak troszkę podeschną.Jaka jest Wasza opinia i doświadczenie w tej kwestii?? Kolejne pytanie o szlifowanie tego tynku.Na przykładzie kilku ścian zauważyłem że zdecydowana ich większość jest idealnie gładka a kawałek dalej płynnie nabiera chropowatości. wykonawca tłumaczy się innym uziarnieniem w materiale w różnych opakowaniach. Brygada widać, że się stara i nie próbuje mi wciskać kitu. Nawet przy mnie próbowali gąbkować i docierać te miejsca ale wiele to nie pomagało. Zastanawiam się czy i kiedy ewentualnie spróbować "przelecieć" ściany papierem ściernym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofb51 03.03.2017 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2017 A dlaczego hydraulik nie mogl przyjsc przed tynkami? U mnie hydraulik powiedzial ze taka prace rozlozy na 2 etapy, najpierw kuje bruzdy, rozklada rury w scianach nastepnie przychodza tynkarze a po tynkach hydraulik dalej robi swoje. I w tym momencie nie trzeba nic kuc po tynkach i naprawiac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qba30 03.03.2017 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2017 Co hydraulik to inna opinia.Ten którego wybrałem woli podkuć i później bruzdy uzupełniać żeby tynkarze nie zafajdali wszystkiego. Miał też w swoim wieloletnim doświadczeniu dwa przypadki zwykłej złośliwości gdzie tynkarze mu uszkodzili rury.Dla niego więcej roboty ale skoro tak chce to jego wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerad85 05.03.2017 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2017 Na przykładzie kilku ścian zauważyłem że zdecydowana ich większość jest idealnie gładka a kawałek dalej płynnie nabiera chropowatości. wykonawca tłumaczy się innym uziarnieniem w materiale w różnych opakowaniach. Brygada widać, że się stara i nie próbuje mi wciskać kitu. Nawet przy mnie próbowali gąbkować i docierać te miejsca ale wiele to nie pomagało. Zastanawiam się czy i kiedy ewentualnie spróbować "przelecieć" ściany papierem ściernym? U mnie jest podobnie, wygląda na to, że z jakością Knaufa jeszcze bywa różnie (u mnie tynki robione w listopadzie). Jakbym teraz robił tynki to pewnie stanęło by na Zecie. Już niedługo czeka mnie szlifowanie tych ścian na poważnie i boję się tych kilku ziarnistych miejsc :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 05.03.2017 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2017 Hej, wiosna nastała i roboty w końcu ruszyły. Aktualnie na ścianach układany jest tynk Diamant a wykonawca CO i CWU już przebiera z nogi na nogę bo chciałby rozpocząć prace.1 Kazał jednak on dopytać tynkarzy po jakim czasie od położenie tynków może robić w ścianach bruzdy i podkucia. Na jednej budowie brygada powiedziała, że po minimum 4 tygodniach a moi mówią że po kilku dniach jak troszkę podeschną. Jaka jest Wasza opinia i doświadczenie w tej kwestii?? Kolejne pytanie o szlifowanie tego tynku. 2Na przykładzie kilku ścian zauważyłem że zdecydowana ich większość jest idealnie gładka a kawałek dalej płynnie nabiera chropowatości. wykonawca tłumaczy się innym uziarnieniem w materiale w różnych opakowaniach. Brygada widać, że się stara i nie próbuje mi wciskać kitu. Nawet przy mnie próbowali gąbkować i docierać te miejsca ale wiele to nie pomagało. 3Zastanawiam się czy i kiedy ewentualnie spróbować "przelecieć" ściany papierem ściernym? 1. po 1-2 dniach, a jak ktoś się uprze to można po 12h, 2. normalne jak podłoże ma rożną chłonność. Uziarnienie nie ma znaczenia. Tam gdzie podłoże ma większa chłonność będzie gładsze. 3. dopiero jak dokładnie wyschną, jak będą wilgotne papier ścierny lub inny materiał ścierny "zapcha się", nawet jak wyschną a zmoczysz wodą to będzie identycznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 05.03.2017 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2017 Jeśli ściany są prawidłowo zagruntowane czyste i tak dalej to kuć można "od razu". Jeśli chodzi o miejsca gdzie jest inne uziarnienie to po prostu tak bywa. Wystarczy troszkę inne ciśnienie wody, inna chłonność, przeciąg, zużyty stator czy rotor lub wiele innych czynników. Nie jest nikt w stanie zrobić kilkaset m2 tynku o identycznej fakturze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jankes789 15.03.2017 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2017 Czy przy tynkach utwardzanych gipsowych ważne jest aby posiadać wentylację mechaniczną/rekuperaracje czy można mieć grawitacyjną? Przy wentylacji grawitacyjnej będą problemy z wilgocią? Jak temperatura będzie utrzymywać się na minusie w pomieszczeniach nieogrzewanych to dojdzie do uszkodzeń tych tynków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radosław Krasowski 15.03.2017 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2017 Czy przy tynkach utwardzanych gipsowych ważne jest aby posiadać wentylację mechaniczną/rekuperaracje czy można mieć grawitacyjną? Przy wentylacji grawitacyjnej będą problemy z wilgocią? Jak temperatura będzie utrzymywać się na minusie w pomieszczeniach nieogrzewanych to dojdzie do uszkodzeń tych tynków? 1.można mieć grawitacyjną. 2.nie ale wietrzenie pomieszczeń i tak się przyda. 3.nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jankes789 15.03.2017 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2017 1.można mieć grawitacyjną. 2.nie ale wietrzenie pomieszczeń i tak się przyda. 3.nie I znowu dylemat... byłem u dwóch tynkarzy na budowie dziś :na jednej gipsowe nieutwardzane-gładkie w dotyku łądnie wyglądające...a na drugiej z kielni c-w zatarte piaskiem kwarcowymi tez równiutko, ładnie i prawie pod malowanie gotowe(szorskość wyczuwalna tylko wykonawca mówił, że trzeba papierem ściernym przelecieć i będzie pod malowanie gotowe) Tynki c-w zdrowsze i trwalsze niż gipsowe podobno i ten problem wilgoci na gipsach (wentylacja nie zawsze dobrze działa)...niewiem co wybrać dla swojego domu z porotermu, 15 cm styropianu na fasadę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trais 15.03.2017 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2017 Ja wybralem diamant knaufa. Mam tez budynek z porothermu instyro 20cm daje po tynkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radosław Krasowski 16.03.2017 04:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2017 I znowu dylemat... byłem u dwóch tynkarzy na budowie dziś :na jednej gipsowe nieutwardzane-gładkie w dotyku łądnie wyglądające...a na drugiej z kielni c-w zatarte piaskiem kwarcowymi tez równiutko, ładnie i prawie pod malowanie gotowe(szorskość wyczuwalna tylko wykonawca mówił, że trzeba papierem ściernym przelecieć i będzie pod malowanie gotowe) Tynki c-w zdrowsze i trwalsze niż gipsowe podobno i ten problem wilgoci na gipsach (wentylacja nie zawsze dobrze działa)...niewiem co wybrać dla swojego domu z porotermu, 15 cm styropianu na fasadę... Już to pisałem, zdrowe to mogą być warzywa lub owoce a nie tynki. Problem wilgoci przy tynkach utwardzanych nie istnieje, wystarczy od czasu do czasu przewietrzyć pomieszczenia. Jeżeli c-w to będziesz musiał nałożyć gładź a jeśli tego nie zrobisz to będziesz miał problem z zarabianiem ubytków. Zanim zadasz kolejne pytanie to bardzo Cię proszę poczytaj to forum, bo temat był omawiany setki razy nawet w wątku z mojej stopki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofb51 16.03.2017 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2017 Witam,Przed wstawieniem bramy do garazu musze wytynkowac czesc garazu. Czy temp w okolicy 0-2 stopni w nocy nie zaszkodzi? Tynk to bedzie knauf diamant. Brama ma byc pod koniec przyszlego tyg moze w kolejnym na poczatku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony146 23.04.2017 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2017 Witam,Moje pytanie do wykonawców i użytklwników: jestem zdecydowany na Tynki gipsowe. Czy pomiedzy tynkami gipsowymi "zwyklymi" a tymi twardszymi jak np diamant jest duza roznica w gładkości? Jesli tak to jak duza? Chcialbym uniknac potrzeby robienia gładzi.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radosław Krasowski 23.04.2017 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2017 Witam, Moje pytanie do wykonawców i użytklwników: jestem zdecydowany na Tynki gipsowe. Czy pomiedzy tynkami gipsowymi "zwyklymi" a tymi twardszymi jak np diamant jest duza roznica w gładkości? Jesli tak to jak duza? Chcialbym uniknac potrzeby robienia gładzi. Pozdrawiam Różnica jest niewielka na korzyść tynków lekkich natomiast utwardzane wyszlifujesz i będzie gładki jak szyba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts