Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynk Diamant z Knaufa

Recommended Posts

• Odpowiedzi 230
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Panie, Panowie... celebruje 10 lat Diamanda w mieszkaniu. Eksploatacja intensywna, testowany na dzieciach. Stan idealny. Perfekcja. :)

Położony ręcznie na zakładkę (góra-dół), bez dodatkowej gładzi. Rysowany, obijany, trącany i obtłukiwany ucierpiał tylko w najbardziej obijanych narożnikach w przedpokoju, po za tym ani jednej ryski. Chwaliłam w innym wątku, pochwalę też tutaj, bo tak mi się z nim trudno rozstać. Porzucam go dla tynku cementowo-wapiennego... i tak sobie myślę... co mi odbiło.

Jakby ktoś się zastanawiał czy kłaść i niegładziować, to jest tylko jedna odpowiedź... kłaść!

Panie, Panowie... celebruje 10 lat Diamanda w mieszkaniu. Eksploatacja intensywna, testowany na dzieciach. Stan idealny. Perfekcja. :)

Położony ręcznie na zakładkę (góra-dół), bez dodatkowej gładzi. Rysowany, obijany, trącany i obtłukiwany ucierpiał tylko w najbardziej obijanych narożnikach w przedpokoju, po za tym ani jednej ryski. Chwaliłam w innym wątku, pochwalę też tutaj, bo tak mi się z nim trudno rozstać. Porzucam go dla tynku cementowo-wapiennego... i tak sobie myślę... co mi odbiło.

Jakby ktoś się zastanawiał czy kłaść i niegładziować, to jest tylko jedna odpowiedź... kłaść!

Dziesięć lat temu nie było jeszcze diamanta ;) ale ja mam go już 5 lat i potwierdzam że jest super.

• 5 months później...
W wątku się wiele razy pojawia temat wietrzenia, otwierania okien by był przeciąg. Mam pytanie - co jeśli w domu większość parteru do fixy? Jak tu wietrzyć gdy okien nie można otworzyć. Na etapie robienia tynków nie będzie wentylacji, pojawi się pewnie pół roku później. Czy jakiś osuszacz powietrza + wentylator by wiało wystarczą?

• 4 months później...
  • 1 month później...

Witam

Do końca kwietnia muszę położyć tynki. Byłem zdecydowany na Knaufa, ale znajomy ma do odsprzedania Zetę, przeterminowaną 4 miesiące (w kwietniu będzie 5). Podobno trzymana w suchym miejscu. Sprawdzałem jeden worek i grudek nie ma. Natomiast ma dużą zaletę - 10zł za worek 30 kg....

Mam się przejmować tym terminem? czy brać?

Dzięki

• 10 months później...
@Radosław Krasowski, czy mógłbym prosić o aktualizację informacji o jakości tynków? Wykonawca proponuje Zetę. Czy Zeta nadal jakościowo utrzymuje wysoki poziom?

Zeta to zdecydowanie numer 1 w kategori tynków utwardzanych, jakość cały czas na bardzo wysokim poziomie i nie zmienia się. Natomiast jeśli chodzi o diamant to tylko powiem że wszyscy tynkarze których znam przenieśli się na inne marki: kreisel, baumit, alpol ma świetny materiał wapienno gipsowy i też dosyć twardy, ale czasy knaufa na razie minęły chociaż czasami spacerując po Gdyni widziałem pod ogromnymi budowami silosy mp 75L więc może lekki materiał jest ok..

Edytowane przez Radosław Krasowski

• 3 months później...
Chciałem zrobić u siebie tynki Dn Zeta, ale ekipa która będzie mi robić tynki ma doświadczenie w Kreisel'u (ta od Doliny Nidy zrezygnowała 3 tygodnie przed ustalonym terminem). Nie chce ich zmuszać do eksperymentów z materiałem, którego nie znają i być może nawet nie zgodziliby się użyć. Czy Kreisel odstaje jakościowo od Doliny Nidy i Knauf'a? Edytowane przez Regius