Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynk Diamant z Knaufa

Recommended Posts

Odkopuję trochę ten temat ale po początkowych zachwytach tym tynkiem teraz już go tak jednoznacznie nie oceniam. A to za sprawą ogromnej ilości pęknięć, które zaczęły się pojawiać po 2 latach mieszkania. Obecnie nie mam już chyba ściany wolnej od rys. Zrozumiałbym gdyby one pojawiały się tylko w miejscach szczególnie wrażliwych, jak łączenie: betonowy strop - ceramiczna ściana. Ale w moim przypadku pojawiają się w miejscach zupełnie nielogicznych, np. na środku jednorodnej pod względem materiału ściany. Są też takie przypadki gdzie tynk ostukany wydaje "pusty" dźwięk - trzyma się chyba na słowo honoru...

Szpary powiększają się z czasem. Sytuacja się nasila zimą, gdy jest w domu bardziej sucho (staramy się nie spaść poniżej 40-45% wilgotności)

Wygląda na to, że przydałoby się całość skuć i położyć od nowa :( Nie wiem, może wina wykonania? Na budowie był podczas prac przedstawiciel Knaufa i do niczego się nie przyczepił.

No i mam pytanie do użytkowników tego materiału: czy zauważyliście jakieś nadmierne spękania? Czy po kilku latach użytkowania nadal wszystko jest ok?

• Odpowiedzi 230
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Odkopuję trochę ten temat ale po początkowych zachwytach tym tynkiem teraz już go tak jednoznacznie nie oceniam. A to za sprawą ogromnej ilości pęknięć, które zaczęły się pojawiać po 2 latach mieszkania. Obecnie nie mam już chyba ściany wolnej od rys. Zrozumiałbym gdyby one pojawiały się tylko w miejscach szczególnie wrażliwych, jak łączenie: betonowy strop - ceramiczna ściana. Ale w moim przypadku pojawiają się w miejscach zupełnie nielogicznych, np. na środku jednorodnej pod względem materiału ściany. Są też takie przypadki gdzie tynk ostukany wydaje "pusty" dźwięk - trzyma się chyba na słowo honoru...

Szpary powiększają się z czasem. Sytuacja się nasila zimą, gdy jest w domu bardziej sucho (staramy się nie spaść poniżej 40-45% wilgotności)

Wygląda na to, że przydałoby się całość skuć i położyć od nowa :( Nie wiem, może wina wykonania? Na budowie był podczas prac przedstawiciel Knaufa i do niczego się nie przyczepił.

No i mam pytanie do użytkowników tego materiału: czy zauważyliście jakieś nadmierne spękania? Czy po kilku latach użytkowania nadal wszystko jest ok?

Ja mam diamanta 1,5 roku i zadnych problemow nie ma. A miales sciany dobrze zagruntowane?

Po 1.5 roku też miałem ok jeśli dobrze pamiętam ;-) Sytuacja mocno się pogorszyła w ciągu ostatniego roku (4 rok użytkowania domu).

Ściany były gruntowane. Chyba natryskowo.

Bez odkrywki nic nie wymyślisz...

Odkuj w miejscu pęknięcia trochę tynku i wszystko będziesz wiedział. Jeżeli jest położony jednowarstwowo i nie pod nim drugiej warstwy gipsu to przyczyną może być osiadanie budynku.

Mam diamanta 3 lata i ani jednej ryski...

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...
Podepnę się do tematu, czy ktoś ma sprawdzonego wykonawcę na Diamancie ze śląska? Mój obecny wykonawca zapewnia mnie że mimo że zrobi to solidnie to jeszcze muszę nałożyć masę szpachlową do malowania... W ocenie wielu forumowiczów nie ma takiej potrzeby. Edytowane przez dropsec

• 5 weeks później...
Gość Arturo72
I jak z tymi pęknięciami? To sporadyczne przypadki czy taka natura tego tynku?

Jestem przed wyborem tynków i bardzo zainteresował mnie Diamant.

Czy ktoś kto ma już kilka lat te tynki mógłby potwierdzić lub rozwiać wątpliwości?

mam diamanta od 3 lat,zero pęknieć,zero narzekań.

Dla mnie w dalszym ciągu rewelka.

I teraz producentowi Diamanta podam konto do wpłaty za ten wpis 10000zł :D

Gość Arturo72
A może ktoś polecić dobrą ekipę od Diamant-a ze śląska, okolice Żor, Pszczyny, Jastrzębia, Cieszyna?

U mnie pod Gliwicami na diamancie robiła firma spod Nowego Sącza ;)

Polecam zdecydowanie bo mega firma jeśli chodzi o zadowolenie.

Namiary gdzieś straciłem ale nazwa firmy to Lizon-tynki a nr.zaczynał się od 5... z tego co kojarzę,na necie może będzie ;)

I następne 10 klocków ;)

Szanowny Panie,

polecam skonsultować opisane problemy z producentem tynku. Jeśli chodzi o prace naprawcze, to luźne fragmenty ścian oraz tak zwane „puste” miejsca trzeba odkuć, a następnie dokładnie oczyścić. Następnym krokiem jest zagruntowanie powierzchni i uzupełnienie ubytków. Może Pan wykorzystać grunt głęboko penetrujący ACRYL-PUTZ® GP 41. Do uzupełnienia ubytków może Pan skorzystać z masy ACRYL-PUTZ® MS 30. Jeżeli liczba pęknięć jest bardzo duża, to konieczne będzie nałożenie siatki oraz ponowne wykonanie gładzi. Wyżej wymienioną gładź można bezproblemowo położyć na całą ścianę. Pozostawienie tynku w obecnej sytuacji najprawdopodobniej będzie skutkować dalszym występowaniem pęknięć, a nawet odpadnięciem tynku.

Pozdrawiam serdecznie,

E-rzecznik FFiL Śnieżka

Tynk gipsowy sam od siebie nigdy nie popęka. Opisany wyżej przypadek pęknięć nad którym wszyscy panikują dotyczyć może tylko 1. pracy budynku 2. nakładaniu tynku w dwóch warstwach czego robić nie można i większość wykonawców o tym wie.

Mam diamanta 3 lata i ani jednej ryski.

Tynk gipsowy sam od siebie nigdy nie popęka. Opisany wyżej przypadek pęknięć nad którym wszyscy panikują dotyczyć może tylko 1. pracy budynku 2. nakładaniu tynku w dwóch warstwach czego robić nie można i większość wykonawców o tym wie.

Mam diamanta 3 lata i ani jednej ryski.

tyle,że gipsowy uszkodzisz glupia szczotka bo jest miekki w porownaniu do cw ale ogolnie masz racje wszystko zalezy od wykonawcow bo obydwa mozna spierniczyc niemilosiernie

Gość Arturo72
tyle,że gipsowy uszkodzisz glupia szczotka bo jest miekki w porownaniu do cw

Mylisz się,diamant to nie jest zwykły tynk gipsowy i jego uszkodzić szczotką nie ma szans,młotkiem prędzej.