Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynk Diamant z Knaufa

Recommended Posts

Diamanta raczej szczotką nie uszkodzisz...

Mylisz się,diamant to nie jest zwykły tynk gipsowy i jego uszkodzić szczotką nie ma szans,młotkiem prędzej.

zapomniałem cudzysłowów - szczotka to był przykład. Ja mam w mieszkaniu diamanta i moje dzieci pomasakrowały ściany (a to jedno a to drugie czymś uderzy) dlatego planuję cw bo gips zawsze pozostanie gipsem nawet ten twardy

• Odpowiedzi 230
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

zapomniałem cudzysłowów - szczotka to był przykład. Ja mam w mieszkaniu diamanta i moje dzieci pomasakrowały ściany (a to jedno a to drugie czymś uderzy) dlatego planuję cw bo gips zawsze pozostanie gipsem nawet ten twardy

No jasne... diamant w mieszkaniu...

Ktoś cię chyba trochę oszukał bo na developerce nie kładzie się takich tynków....

Diamant i zeta są tak samo twarde jak c-w więc jeśli Twoje dzieci zmasakrowały by je to i zniszczą c-w.

nikt mnie nie oszukał - jest to mieszkanie w domu na parterze (taki typowy ceglasty jak to kiedyś robiono tyle,ze na gorze rozbudowany z osobnym wejściem i mieszka kto inny) i ja kiedyś robiłem remont generalny także wiem co jest. Tez ufałem,że diamant mocny teraz już wiem,że nie...tak jest twardszy od innych ale to niestety nadal gips.

Tynkuję wiele i c-w i diamantem i kułem w obu tych materiałach i twardość jest na podobnym poziomie. Jeżeli w dniu tynkowania nie posprzątasz z podłogi diamanta to później ciężko go zeskrobać. coś musi być u Ciebie nie tak.

Twardość diamanta i zety jest zupełnie wystarczająca do codziennego użytku a najważniejsze że jest na tyle twardy, że można go wyszlifować. Masz porysowane ściany przez dzieci? 30 minut zajmie Ci naprawa tego za pomocą gładzi ale Ty wolisz marudzić że to tynk jest za słaby...

Zrobisz c-w w nowym domu i co nie nałożysz gładzi żeby był twardy?? no bo przecież gładź to też gips i też będzie za miękka. Pomyśl jak takie ściany bez gładzi będą wyglądały i jak zrobisz zaprawki jeśli Twoje dzieci zniszczą i taki tynk...

Tynkuję wiele i c-w i diamantem i kułem w obu tych materiałach i twardość jest na podobnym poziomie. Jeżeli w dniu tynkowania nie posprzątasz z podłogi diamanta to później ciężko go zeskrobać. coś musi być u Ciebie nie tak.

Twardość diamanta i zety jest zupełnie wystarczająca do codziennego użytku a najważniejsze że jest na tyle twardy, że można go wyszlifować. Masz porysowane ściany przez dzieci? 30 minut zajmie Ci naprawa tego za pomocą gładzi ale Ty wolisz marudzić że to tynk jest za słaby...

Zrobisz c-w w nowym domu i co nie nałożysz gładzi żeby był twardy?? no bo przecież gładź to też gips i też będzie za miękka. Pomyśl jak takie ściany bez gładzi będą wyglądały i jak zrobisz zaprawki jeśli Twoje dzieci zniszczą i taki tynk...

Weź trochę na luz. Ja nie marudzę, to jest forum i po prostu mówię aby wszyscy nie popadali w "hura optymizm diamant" bo to nie jest takie oh ah i lepiej jak każdy sam gdzieś wcześniej zobaczy. Zapomniałeś o malowaniu - ja wiem jak to naprawić ale nie zamierzam się bawić mając też jedno niespełna roczne dziecko ( nie mówiąc o brak czasu) - mój wybór.

Myślę o przytartym pod malowanie c-w tynkach - widziałem jak to wygląda i żonie pasuje, także tak bez gładzi. Kolejna sprawa to w tynki gipsowe wilgoć grzyb wchodzi jak w masło, w c-w już nie (może tutaj trochę przesadzam) ale miałem w obecnym domu z tym problem - stąd był generalny remont.

Edytowane przez .:Paco:.

Tynkuję wiele i c-w i diamantem i ......Zrobisz c-w w nowym domu i co nie nałożysz gładzi żeby był twardy?? no bo przecież gładź to też gips i też będzie za miękka. Pomyśl jak takie ściany bez gładzi będą wyglądały i jak zrobisz zaprawki jeśli Twoje dzieci zniszczą i taki tynk...

Ty chyba nigdy nie robiłeś tynków cw pod malowanie , a nawet jak ktoś nie umie zrobić tynku cw pod malowanie to są jeszcze gładzie cementowe...

Weź trochę na luz. Ja nie marudzę, to jest forum i po prostu mówię aby wszyscy nie popadali w "hura optymizm diamant" bo to nie jest takie oh ah i lepiej jak każdy sam gdzieś wcześniej zobaczy. Zapomniałeś o malowaniu - ja wiem jak to naprawić ale nie zamierzam się bawić mając też jedno niespełna roczne dziecko ( nie mówiąc o brak czasu) - mój wybór.

Myślę o przytartym pod malowanie c-w tynkach - widziałem jak to wygląda i żonie pasuje, także tak bez gładzi. Kolejna sprawa to w tynki gipsowe wilgoć grzyb wchodzi jak w masło, w c-w już nie (może tutaj trochę przesadzam) ale miałem w obecnym domu z tym problem - stąd był generalny remont.

Mam doswiadczenie z diamantem u mnie i cw u rodzicow, mam dwojke dzieciakow. U rodzicow nie bylo wodac uszkodzen na scianach, u mnie na diamancie tez nie inaczej. Nie widze roznicy w twardosci. Ale fakt faktem diamanta latwiej naprawiac, przy cw zawsze widac roznice w fakturze po zaprawkach

Ty chyba nigdy nie robiłeś tynków cw pod malowanie , a nawet jak ktoś nie umie zrobić tynku cw pod malowanie to są jeszcze gładzie cementowe...

Ty zrobisz c-w "pod malowanie" tak możesz sobie powiedzieć ale o tym czy on faktycznie jest pod to malowanie to decyduje inwestor, na pewno zdarzy się taki który pomaluje ale większość chce mieć gładkie ściany.

Brak możliwości zarabiania ubytków na tynku c-w jak dla mnie dyskwalifikuje go jako materiału na warstwę ostateczną. Więc jeśli c-w to gładź.

Z mojej strony temat zakończony, to jest wątek poświęcony diamantowi i proponuję o nim pisać.

• 3 weeks później...

Dołączam do posiadaczy tynku Diamant Knaufa.

Tynk przeszedł odbiór fachowca, który powiedział, że ładnie zrobione, ale bez gładzi się nie obejdzie.

Myślałem nad przeszlifowaniem ścian, zagruntowaniem i malowaniem. Tylko czy szlifowanie usunie pewnie widoczne pasy i jaśniejsze miejsca na tynku? Czy samo szlifowanie wystarczy? Proszę o poradę.

Zapłaciłem 25zł/m2

1.jpg 2.jpg 3.jpg 4.jpg

Od siebie napiszę, że mam Nidę i takie smugi też są. Nic z tym nie robię, tzn nie będzie gładzi itp. Ściana jest gładka, jedynie lekko przelecę papierem 220. Przynajmniej ja nie wiedzę potrzeby dawania gładzi i płacenia kolejnych pieniędzy. Ale to już sprawa Twoja, czy się podoba czy nie.

Testowałem gąbką ścierną 80/120 i potem papier 220. Jest fajnie gładko.

odnawiam temat, u mnie (okolice Warszawy) ceny kształtują się na koło 29zł/m2, a co sądzicie o tym, żeby w łazienkach dać tynk tradycyjny a w pokojach diamant? czy diamant w ogóle nadaje się do łazienek?

Nadaje się.

Pod płytki powierzchnia na ostro i na to izolacja przeciwwilgociowa, jeśli pod malowanie to farba do pomieszczeń mokrych.

postawiłem dom z bloczków ytong 36,5, ekipa się postarała i wyszło to bardzo równo. Teraz tynki? Producent Ytonga polecił mi tynk gipsowy mp75 diamant Knauf o grubości 8mm na gotowo. Czytałem wasze wypowiedzi i mam teraz dylemat? Jak myślicie czy będzie lepszy diamant czy Nida?. I jak wykonanie ścian jest dobre czy w łazience tez kłaść tynk?

postawiłem dom z bloczków ytong 36,5, ekipa się postarała i wyszło to bardzo równo. Teraz tynki? Producent Ytonga polecił mi tynk gipsowy mp75 diamant Knauf o grubości 8mm na gotowo. Czytałem wasze wypowiedzi i mam teraz dylemat? Jak myślicie czy będzie lepszy diamant czy Nida?. I jak wykonanie ścian jest dobre czy w łazience tez kłaść tynk?

Jeżeli będziesz tynkował w ciągu najbliższego miesiąca to zeta bo knauf na chwilę obecną ma problemy z gipsem i diamant nie daje odpowiedniej jakości.

Jeżeli w łazience są zachowane piony poziomy oraz kąty a dodatkowo wkujesz kable instalacji elektrycznej to bez tynku ale jeśli są nawet niewielkie odchyłki to prostowanie powierzchni klejem wyjdzie drożej niż tynkowanie.

Tynkowanie planuje tak na wiosnę. Rozmawiałem z 2 firmami o diamancie i ceny wąchają się tak kolo 28 zl za m2(woj lubuskie może znacie dobre firmy mile widziane propozycje). Cena jest wysoka a przy 5 pomieszczeniach w których planuje położyć płytki to zrobi cenę. Jedna firma zaproponowała położyć tynk cementowo wapienny pod płytki. Rozmawiałem z przedstawicielem od Ytonga i polecił tego diamant a w łazienkach nic.

... Kolejna sprawa to w tynki gipsowe wilgoć grzyb wchodzi jak w masło, w c-w już nie (może tutaj trochę przesadzam) ale miałem w obecnym domu z tym problem - stąd był generalny remont.

Jak jest w końcu z tą wilgocią? Bo znajomy budowlaniec położył u siebie w nowym domu c-w właśnie ze względu na wilgoć... Szczerze mówiąc to wilgoci boję się najbardziej, dlatego zastanawiam się na wyborem tynku. I w sumie to tylko z tego jednego powodu mam wątpliwości;)

Jak jest w końcu z tą wilgocią? Bo znajomy budowlaniec położył u siebie w nowym domu c-w właśnie ze względu na wilgoć... Szczerze mówiąc to wilgoci boję się najbardziej, dlatego zastanawiam się na wyborem tynku. I w sumie to tylko z tego jednego powodu mam wątpliwości;)

W złym miejscu zadajesz to pytanie. Twój znajomy i Ty jeśli nie chcecie mieć wilgoci w domu to zadbajcie o sprawną wentylację np rekuperacja, wentylacja grawitacyjna lub po prostu wietrzcie domy. To w zupełności wystarczy.

Rodzaj tynku nie ma tu absolutnie nic do rzeczy.