Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynk Diamant z Knaufa

Recommended Posts

Dzięki za odpowiedź. Pytam tutaj, ponieważ jestem zainteresowany diamantem i czytając od początku wątek co jakiś czas pojawia się aspekt chłonięcia wilgoci...

Poczytaj w temacie który mam w sygnaturze. Gdzieś tam pisałem o dyfuzji pary dla diamanta. Jeśli obawiasz się, że będzie coś nie tak to pomalujesz sobie ściany farbą do pomieszczeń mokrych i po sprawie.

Ja mam diamanta i nie mam wentylacji mechanicznej a grawitacyjna jest niesprawna więc raz dziennie wietrze dom i nie mam absolutnie żadnych problemów z wilgocią. W niektórych pokojach mam nawet poustawiane higrometry i na bieżąco kontroluję sytuację :)

Rób tynki utwardzane bo to super sprawa, żadnych problemów i przede wszystkim spokojny sen, zrobisz c-w i będziesz cały czas przemyśliwał zrobić gładź czy nie, popęka czy nie, odpadnie czy nie, jak zarobić ubytki jednym słowem będzie brak spokojnego snu :D

• Odpowiedzi 230
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Radosław Krasowski ,

za 4 dni przychodzi ekipa do położenia tynków gipsowych utwardzonych w nowym domu na Porotherm 25 P+W.

Co teraz wybrać?

Knauf Diamant, Dolina Nidy Zeta, Kreistel (jaki model???)?

Dziękuję za pomoc :)

Na chwilę obecną zdecydowanie Dolina Nidy Zeta. Kreislem co prawda dawno już nie tynkowałem ale z opowieści kolegów tynkarzy wiem, że jest taki sobie.

Diamant na pewno za jakiś czas wróci do formy ale Knauf musi nad nim popracować i przez najbliższy miesiąc można sobie odpuścić . Na pewno jest to tylko przejściowy problem bo cały czas nim tynkowaliśmy i był super ale znowu pojawiały się palety z gorszym materiałem i trzeba było wymieniać w hurtowni robiło się zamieszanie itp.

Niestety ale z tymi materiałami tak już jest, że trzeba wiedzieć w którym momencie należy dokonać zmiany.

Panie Radosławie,

mam jeszcze jedno pytanko.

Może to głupie ale przeczytałem w pewnej gazecie budowlanej, że tynki gipsowe najlepiej robić kiedy nie ma jeszcze zewnętrznego ocieplenia. A to dlatego, że w tynkach idzie duża ilość wody w ściany i ta woda musi gdzieś wyjść.

Ja na Porotherm 25 P+W dałem już szary styropian 15 cm lambda 031 i zaciągnąłem to dwa razy białym klejem a więc można powiedzieć, że mam już zewnętrzne ocieplenie i elewację.

Czy to w czymś będzie przeszkadzać?

Jak postąpić w tej sytuacji?

Tynki oczywiście będą Dolina Nidy Zeta...

Pozdrawiam.

• 5 weeks później...

Witam ponownie.

Jak to zwykle bywa w budowlance mam małe spóźnienie. Widziałem u sąsiada Diamanta położonego miesiąc temu, wygląda bardzo ładnie, lekko przeszlifować i nadaje się do malowania. Ta sama ekipa na mojej budowie zrobiła wycenę 27zł/m2, druga ekipa która zrobiła pomiar okien też robi tynki, polecają Nidę bo w tej chwili ponoć lepsza jakość i lepszy kontakt z producentem w wypadku reklamacji cena 23/24 zł/m2.

Mam kilka pytań bo widzę rozbieżności w obu ekipach.

Mury mam z Silki E24/E12, jest równo, około 800m2.

- kable postanowiłem wkuć choć pierwsza ekipa mówi by złapać je na kleju, czy warto położyć na nie jeszcze siatkę? Czy pomoże to w uniknięciu przebarwień po kolejnych malowaniach?

- czy na łączeniach materiałów (silka-betonowe nadproża) lub przy otworach technicznych bloczków kłaść siatkę? W jakich jeszcze miejscach warto położyć siatkę?

- kiedy najlepiej kłaść tynki? jeśli nie będzie dalszych obsunięć to mógłbym je kłaść w listopadzie czy odłożyć to do wiosny?

- jaka jest zasada nakładania tynku (gruntowanie+ jedna warstwa tynku)?

- na co jeszcze zwrócić uwagę?

- który tynk Diamant czy Nida?

Pozdrawiam

- kable postanowiłem wkuć choć pierwsza ekipa mówi by złapać je na kleju, czy warto położyć na nie jeszcze siatkę? Czy pomoże to w uniknięciu przebarwień po kolejnych malowaniach?

Bardzo dobrze, że wkułeś kable. Instalacje w bruzdach powoli stają się standardem np w Zielonej Górze na budynkach wielorodzinnych wszystkie instalacja są wpuszczone w bruzdy. Wielu elektryków marudzi ale już najwyższy czas aby zaopatrzyli się w bruzdownicę :) Ja współpracuję z elektrykiem który wykonuje instalacje tylko w ten sposób i wygląda to rewelacyjnie. Siatka jest nie potrzebna, bruzdy można przeciągnąć klejem lub gipsem budowlanym ale wypełnianie ich podczas nakładania tynku też będzie ok.

- czy na łączeniach materiałów (silka-betonowe nadproża) lub przy otworach technicznych bloczków kłaść siatkę? W jakich jeszcze miejscach warto położyć siatkę?

na tych łączeniach nie trzeba ponieważ ściana jest związana w tym miejscu z betonem. Siatkę należy wkleić w miejscach łączenia dwóch materiałów gdzie nie ma wiązań .

- kiedy najlepiej kłaść tynki? jeśli nie będzie dalszych obsunięć to mógłbym je kłaść w listopadzie czy odłożyć to do wiosny?

Jeśli gipsowe to wystarczy, że podczas nakładania będzie temp dodatnia np +1 , i nawet jeśli w nocy temperatura spadnie do - 20 nic mu się już nie stanie, więc można kłaść praktycznie cały rok a jedyna wada to to że będzie długo schło.

- jaka jest zasada nakładania tynku (gruntowanie+ jedna warstwa tynku)?

Dokładnie tak, najpierw grunt w przypadku silikatu ściany powinny być zagruntowane dwukrotnie, a potem tynk koniecznie w jednej warstwie.

- na co jeszcze zwrócić uwagę?

Na wybór dobrej i sprawdzonej ekipy, nie wiem w jakim regionie mieszkasz ale 23/24 za tynk utwardzany to bardzo niska cena która może dawać do myślenia.

- który tynk Diamant czy Nida?

Na chwilę obecną zdecydowanie Zeta

Pozdrawiam

Również pozdrawiam.

Witam wszystkich.

15 wrzesnia miałem mieć kładzione tynki (nowy dom 600m2 ścian do tynkowania, bez sufitów) cementowo-wapienne, niestety tynkarz załapał poważną kontuzję i w lipcu musiałem szukać kogos innego, znalazłem sprawdzona ekipę. Maja kłaść u mnie tynk lada dzień i mam u nich wybór - c-w czy diamanta knaufa. Oni sami polecają knaufa, też się skłaniam ku temu wyborowi, tylko takie moje laickie pytania:

1. czy w zakresie ekipy tynkującej jest zakrycie okien i posadzek żeby nie ubrudzić?

2. 29 zł to dobra cena? (woj łódzkie)

3. czy szlifowanie o którym tu słyszę to konieczność po tynkowaniu? i kto to robi - ci od wykonczenia (lub ja :D) czy tynkarze i najważniejsze kiedy się szlifuje? może byc n/p 1 miesiąc po położeniu tynku?

4. ile minimum muszę poczekać żeby wpuścić ekipę do wykończeniówki po położeniu tynku diamant knauf? Czy to prawda że w przeciwieństwie do tynków c-w trzeba czekac o wiele dłużej? podobno minimum 1,5 m-ca??

5. czy gruntowanie to zwyczajowo tez praca należąca do tynkarzy?

6. i co z tą łazienką bo nie rozumię, czy ja należy też tynkować? Cała łazienka będzie domyslnie w płytkach

Odpowiem na swoim przykładzie

1. W geście wykonawcy, podłga ma być taka jaką zastali.

2. Netto/brutto? Jak brutto to typowa, u mnie wyszło 31, ale dowieźć musieli palete materiału. Wyszły miejsca, że grubiej musieli dać aby wyrównać kilka kątów.

3. Wskazane, po wyschnięciu wychodzą kosmetyczne chropowatości, które warto przelecieć papierem nawet ręcznie. W garażu szlifowałem małą ściankę a reszta nie. Różnica widoczna. Ściana ładna czysta bez skaz. Czasami wymaga zaszpachlowania, bo jakaś ryska odbicie.

5 jak w 1

6. Tynk na ostro, bez wygładzania. Mokrą gąką jadą i jest szorstki.

4. pominęło mi się, akurat u mnie z podłogówką i wylewkami minęło ok 1,5 msc. Mi się nie śpieszy więc od tynków minęło już 5 msc. A ja nadal mam brak chwili na skończenie szlifowania. Podobno tynki powinny się suszyć ok miesiąca.

edit. Zapomniałem, ja mam Zetę. Ale to chyba nie jest jakaś duża różnica.

Ludzie piszą, że nie ma znaczenia. I tak trzeba otwierać okna, podobno przez ściany znikomy procent wody odchodzi. Ja akurat dopiero późną wiosną mogłem zabrać się za ocieplanie to wyszło, po suchych tynkach. Chociaż pół roku po pracach mokrych są dni, gdzie jest wilgotność przy przewiewie i z jeden dzień po ok 50% a jak zamknę dom na 2-3 dni to ok 75%.

Jak chcesz wpadnij do nas, ok 6km od zjazdu z a2 na Skierniewice. Zobaczysz jak wyglądają przed szlifowaniem, po szlifowaniu, po malowaniu w garażu bez szlifowania.

Też słyszałem, że gładź kładą. Mi jednak odpowiada jak wygląda ściana i już nie będziemy nic kłaść. Mamy nadzieje, że po gruntowaniu też będziemy tacy zadowoleni.