Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynk Diamant z Knaufa

Recommended Posts

• Odpowiedzi 230
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzięki za informację. Udało mi się dziś kupić 300 :-)

Jak długo ( z własnego doświadczenia nie ulotki ) trzeba czekać przed nakładaniem tynku na podłożu z suporexu ?

I czy nie robi problemu nałożenie tynku kilka dni po gruncie ?

Dzień po zagruntowaniu można nakładać tynk.

Dłuższa przerwa po zagruntowaniu nie będzie miała znaczenia.

Mam pytanie - jak uzupełniać ubytki w tynku Diamant? Instalator niestety musiał porobić parę dziur i muszę to jakoś obrobić. Zagruntować i uzupełnić diamantem? Kombinować z jakimiś masami szpachlowymi?

Na ubytki powyżej 4 mm kupujesz w castoramie goldband i wypełniasz bruzdę tak żeby tego wypełnienia było 1 mm mniej niż powierzchnia tynku do okoła, po wyschnięciu nakładasz w to miejsce gładź szpachlową cekol finish c 45 biała też do kupienia w castoramie, po wyschnięciu gładzi szlifujesz to miejsce papierem ściernym 150 do momentu uzyskania gładkiej powierzchni takiej jak na tynku. Po takim zabiegu malujesz i nie ma różnicy w tym miejscu. Jakich narzędzi do tego użyć chyba nie muszę Ci opisywać? :)

Mam jeszcze pytanie odnośnie grubości tynku. Ściany mam dosyć krzywe i na jednej z nich aby zniwelować nierówności do pionu muszę dać od góry 5cm, a na dole 2 cm tynku.

Mógł bym tego uniknąć "przycinając kilka pustaków ( 3 rzędy ) które tworzą wybrzuszenie( zeszły by 2 cm) co ograniczyło by zużycie tynku, tylko nie wiem czy warto.

Może lepiej zostawić jak jest i dać 5cm od góry?

Edytowane przez IPS

Na ubytek wielkości dłoni, głęboki niemal do muru, też? :) Po prostu to prawie jak powtórne tynkowanie i zastanawiam się, czy nie robić tego DIamantem, żeby zachować walory (twardość) w tym miejscu.

Diamanta ciężko jest nakładać jeśli zamieszany jest przez mikser a nie maszynowo, goldband jest podobnie twardy a dużo łatwiej go zamieszać, nałożyć i jest dużo mniejsze zużycie.

Mam jeszcze pytanie odnośnie grubości tynku. Ściany mam dosyć krzywe i na jednej z nich aby zniwelować nierówności do pionu muszę dać od góry 5cm, a na dole 2 cm tynku.

Mógł bym tego uniknąć "przycinając kilka pustaków ( 3 rzędy ) które tworzą wybrzuszenie( zeszły by 2 cm) co ograniczyło by zużycie tynku, tylko nie wiem czy warto.

Może lepiej zostawić jak jest i dać 5cm od góry?

Moim zdaniem dużo łatwiej i bezpieczniej będzie zrobić pogrubienie tynkiem. 5 cm nałożyć w 2 warstwach mokre na mokre.

ps:

Panowie mam prośbę do Was i do innych jeśli macie jakieś pytania dot. tynków proszę je zamieszczać w linku w mojej sygnaturze, po to go założyłem.

tutaj zaśmiecamy temat takimi dialogami, bo ktoś będzie chciał się czegoś dowiedzieć o tynkach utwardzanych a znajdzie nic dla niego nie wnoszące Wasze pytania i moje odpowiedzi.

Z góry dzięki :)

Ma ktoś może zdjęcie jak wygląda Diamant po nałożeniu jeszcze mokry/wyschnięty ?

Oglądałem u znajomych już całkowicie wyschnięty i ma kolor podobny do cementu, jasno siwy, a u mnie po wygładzeniu itp. bardzo jasny siwy z białym, na pewno zupełnie inny kolor i nie wiem czy on nie wie co mu ekipa kładzie czy u mnie partia jest inna :-)

Ma ktoś może zdjęcie jak wygląda Diamant po nałożeniu jeszcze mokry/wyschnięty ?

Oglądałem u znajomych już całkowicie wyschnięty i ma kolor podobny do cementu, jasno siwy, a u mnie po wygładzeniu itp. bardzo jasny siwy z białym, na pewno zupełnie inny kolor i nie wiem czy on nie wie co mu ekipa kładzie czy u mnie partia jest inna :-)

O takie coś Ci chodzi? To jest dzień po tynkowaniu. U mnie po całkowitym wyschnięciu tynk miejscami miał żółty kolor.

tynki 7.jpg

Jestem już PO tynkach więc napiszę 3 słowa, może to komuś w czymś pomoże :)

Po wieeeelu tygodniach różnych analiz i przemyśleń zdecydowałem się na tynki Dolina Nidy Zeta. Mam te tynki już od miesiąca - prawie wyschły - i jestem MEGA zadowolony.

Taką decyzję podjąłem też po poradach od Pana Radosław Krasowski i bardzo Panu dziękuję bo to była doskonała decyzja :)

Tynki są super, bardzo twarde, równe, tylko przeszlifować i gotowe do malowania i tak też zrobię. Trafiłem na solidną ekipę. Koszt po dopłacie do materiału wyszedł 28,50 zł z listwami przyokiennymi i narożnikami w tej cenie. Miałem 602 metry.

Mieszkam teraz w domu gdzie od 15 lat jest tynk gipsowy Knaufa ale ten miękki - bo wtedy twardych nie było - i stwierdzam, że Dolina Nidy Zeta to półka wyżej :) Nie jest zły ten Knauf ale Dolina wyraźnie lepsza.

Także jeśli ktoś ma wątpliwości czy gipsy czy cementowo - wapienne to bez zastanowienia polecam gipsy, Dolinę Nidy Zeta. Dopilnować tylko ekipy, zobaczyć kilka ich poprzednich robót i śmiało działać.

Pozdrawiam.

@kravat - dzięki, o takie coś chodziło, u mnie wygląda podobnie choć zastanawia mnie dlaczego u znajomego wygląda to inaczej, chyba musi dokładniej wypytać wykonawcę czego użył :-)

@KotKapiszon - porównujesz dolinę nidy do zwykłego knaufa więc półkę niżej jeśli chodzi o twardość materiału (moim zdaniem), co za tym idzie Diamant u Knaufa jest właśnie ta półka wyżej i wydaje mi się, że są porównywalne.

Co do równości i jakości ułożenia tynków to zależy bardziej od ekipy niż od tynku..

Jestem już PO tynkach więc napiszę 3 słowa, może to komuś w czymś pomoże :)

Po wieeeelu tygodniach różnych analiz i przemyśleń zdecydowałem się na tynki Dolina Nidy Zeta. Mam te tynki już od miesiąca - prawie wyschły - i jestem MEGA zadowolony.

Taką decyzję podjąłem też po poradach od Pana Radosław Krasowski i bardzo Panu dziękuję bo to była doskonała decyzja :)

Tynki są super, bardzo twarde, równe, tylko przeszlifować i gotowe do malowania i tak też zrobię. Trafiłem na solidną ekipę. Koszt po dopłacie do materiału wyszedł 28,50 zł z listwami przyokiennymi i narożnikami w tej cenie. Miałem 602 metry.

Mieszkam teraz w domu gdzie od 15 lat jest tynk gipsowy Knaufa ale ten miękki - bo wtedy twardych nie było - i stwierdzam, że Dolina Nidy Zeta to półka wyżej :) Nie jest zły ten Knauf ale Dolina wyraźnie lepsza.

Także jeśli ktoś ma wątpliwości czy gipsy czy cementowo - wapienne to bez zastanowienia polecam gipsy, Dolinę Nidy Zeta. Dopilnować tylko ekipy, zobaczyć kilka ich poprzednich robót i śmiało działać.

Pozdrawiam.

Bardzo dziękuję za te miłe słowa bo to bardzo mobilizuje do dalszej pomocy tu na forum :)

@KotKapiszon - porównujesz dolinę nidy do zwykłego knaufa więc półkę niżej jeśli chodzi o twardość materiału (moim zdaniem), co za tym idzie Diamant u Knaufa jest właśnie ta półka wyżej i wydaje mi się, że są porównywalne.

Co do równości i jakości ułożenia tynków to zależy bardziej od ekipy niż od tynku..

Jeśli chodzi o Zetę to szlifowanie odbywa się tak samo :

https://www.facebook.com/Tynki-maszynowe-Gda%C5%84skGdyniaTr%C3%B3jmiasto-gipsowecementowo-wapienne-166795896695298/

Edytowane przez Radosław Krasowski