Radosław Krasowski 13.09.2016 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2016 Czy pod tynk knaufa diamant można zagruntować uni-gruntem ? Zalecają własny Grundiermittel ale jest masakrycznie drogi i nie można nigdzie go dostać. Nie, nie można. grundiermittel lub dolina nidy euro 500 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IPS 13.09.2016 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2016 A gdzie można dostać Grundiermittel ? Mam 40m2 do gruntowania, szkoda, że nie ma mniejszych wiaderek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radosław Krasowski 13.09.2016 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2016 A gdzie można dostać Grundiermittel ? Mam 40m2 do gruntowania, szkoda, że nie ma mniejszych wiaderek W każdej hurtowni która zaopatruje tynkarzy, ale jak tylko 40 m to kup dolina nidy euro 300 to wyjdzie najtaniej. Na allegro też kupisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IPS 13.09.2016 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2016 No akurat z tym się nie zgodzę bo pytałem już w kilku i nikt takiego gruntu nie chce mi zamówić, a co mówić dopiero o tym by był na stanie :-/ Na allegro jest EURO GRUNT ale tylko odbór osobisty, a Grundiermittel 60, nie ma 90 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radosław Krasowski 13.09.2016 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2016 (edytowane) na allegro faktycznie odbiór osobisty... ale tu chyba jest z dostawą:http://chemia-budowlana-sklep.pl/dolina-nidy-preparat-gruntujacy-euro-grunt-300-pl.html Edytowane 13 Września 2016 przez Radosław Krasowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IPS 13.09.2016 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2016 A czym róznią się 100, 300 i 500 bo jest też 100 w mniejszych wiaderkach: http://chemia-budowlana-sklep.pl/dolina-nidy-preparat-gruntujacy-euro-grunt-pl.html ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radosław Krasowski 14.09.2016 03:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2016 Chodzi o możliwość rozcieńczenia z wodą, euro 500 można rozcieńczyć 5 wiaderkami wody (teoretycznie bo ja wlewam 3), 300 to 1:3 a 100 1:1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IPS 14.09.2016 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2016 Dzięki za informację. Udało mi się dziś kupić 300 Jak długo ( z własnego doświadczenia nie ulotki ) trzeba czekać przed nakładaniem tynku na podłożu z suporexu ? I czy nie robi problemu nałożenie tynku kilka dni po gruncie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 14.09.2016 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2016 Mam pytanie - jak uzupełniać ubytki w tynku Diamant? Instalator niestety musiał porobić parę dziur i muszę to jakoś obrobić. Zagruntować i uzupełnić diamantem? Kombinować z jakimiś masami szpachlowymi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radosław Krasowski 15.09.2016 03:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2016 Dzięki za informację. Udało mi się dziś kupić 300 Jak długo ( z własnego doświadczenia nie ulotki ) trzeba czekać przed nakładaniem tynku na podłożu z suporexu ? I czy nie robi problemu nałożenie tynku kilka dni po gruncie ? Dzień po zagruntowaniu można nakładać tynk. Dłuższa przerwa po zagruntowaniu nie będzie miała znaczenia. Mam pytanie - jak uzupełniać ubytki w tynku Diamant? Instalator niestety musiał porobić parę dziur i muszę to jakoś obrobić. Zagruntować i uzupełnić diamantem? Kombinować z jakimiś masami szpachlowymi? Na ubytki powyżej 4 mm kupujesz w castoramie goldband i wypełniasz bruzdę tak żeby tego wypełnienia było 1 mm mniej niż powierzchnia tynku do okoła, po wyschnięciu nakładasz w to miejsce gładź szpachlową cekol finish c 45 biała też do kupienia w castoramie, po wyschnięciu gładzi szlifujesz to miejsce papierem ściernym 150 do momentu uzyskania gładkiej powierzchni takiej jak na tynku. Po takim zabiegu malujesz i nie ma różnicy w tym miejscu. Jakich narzędzi do tego użyć chyba nie muszę Ci opisywać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 15.09.2016 04:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2016 Na ubytki powyżej 4 mm kupujesz w castoramie goldband i wypełniasz bruzdę Na ubytek wielkości dłoni, głęboki niemal do muru, też? Po prostu to prawie jak powtórne tynkowanie i zastanawiam się, czy nie robić tego DIamantem, żeby zachować walory (twardość) w tym miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IPS 15.09.2016 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2016 (edytowane) Mam jeszcze pytanie odnośnie grubości tynku. Ściany mam dosyć krzywe i na jednej z nich aby zniwelować nierówności do pionu muszę dać od góry 5cm, a na dole 2 cm tynku. Mógł bym tego uniknąć "przycinając kilka pustaków ( 3 rzędy ) które tworzą wybrzuszenie( zeszły by 2 cm) co ograniczyło by zużycie tynku, tylko nie wiem czy warto.Może lepiej zostawić jak jest i dać 5cm od góry? Edytowane 15 Września 2016 przez IPS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radosław Krasowski 16.09.2016 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2016 Na ubytek wielkości dłoni, głęboki niemal do muru, też? Po prostu to prawie jak powtórne tynkowanie i zastanawiam się, czy nie robić tego DIamantem, żeby zachować walory (twardość) w tym miejscu. Diamanta ciężko jest nakładać jeśli zamieszany jest przez mikser a nie maszynowo, goldband jest podobnie twardy a dużo łatwiej go zamieszać, nałożyć i jest dużo mniejsze zużycie. Mam jeszcze pytanie odnośnie grubości tynku. Ściany mam dosyć krzywe i na jednej z nich aby zniwelować nierówności do pionu muszę dać od góry 5cm, a na dole 2 cm tynku. Mógł bym tego uniknąć "przycinając kilka pustaków ( 3 rzędy ) które tworzą wybrzuszenie( zeszły by 2 cm) co ograniczyło by zużycie tynku, tylko nie wiem czy warto. Może lepiej zostawić jak jest i dać 5cm od góry? Moim zdaniem dużo łatwiej i bezpieczniej będzie zrobić pogrubienie tynkiem. 5 cm nałożyć w 2 warstwach mokre na mokre. ps: Panowie mam prośbę do Was i do innych jeśli macie jakieś pytania dot. tynków proszę je zamieszczać w linku w mojej sygnaturze, po to go założyłem. tutaj zaśmiecamy temat takimi dialogami, bo ktoś będzie chciał się czegoś dowiedzieć o tynkach utwardzanych a znajdzie nic dla niego nie wnoszące Wasze pytania i moje odpowiedzi. Z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domelek 23.09.2016 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2016 Na moim diamancie po, próbie szlifowanie wychodzi 'piasek' (tak nazwal to malarz) czy coś jest nie tak z tym tynkiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radosław Krasowski 23.09.2016 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2016 Na moim diamancie po, próbie szlifowanie wychodzi 'piasek' (tak nazwal to malarz) czy coś jest nie tak z tym tynkiem? Papieru o jakim uziarnieniu używa? Ja nie miałem żadnego problemu ze szlifowaniem: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IPS 24.09.2016 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2016 Ma ktoś może zdjęcie jak wygląda Diamant po nałożeniu jeszcze mokry/wyschnięty ? Oglądałem u znajomych już całkowicie wyschnięty i ma kolor podobny do cementu, jasno siwy, a u mnie po wygładzeniu itp. bardzo jasny siwy z białym, na pewno zupełnie inny kolor i nie wiem czy on nie wie co mu ekipa kładzie czy u mnie partia jest inna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kravat 25.09.2016 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2016 Ma ktoś może zdjęcie jak wygląda Diamant po nałożeniu jeszcze mokry/wyschnięty ? Oglądałem u znajomych już całkowicie wyschnięty i ma kolor podobny do cementu, jasno siwy, a u mnie po wygładzeniu itp. bardzo jasny siwy z białym, na pewno zupełnie inny kolor i nie wiem czy on nie wie co mu ekipa kładzie czy u mnie partia jest inna O takie coś Ci chodzi? To jest dzień po tynkowaniu. U mnie po całkowitym wyschnięciu tynk miejscami miał żółty kolor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KotKapiszon 25.09.2016 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2016 Jestem już PO tynkach więc napiszę 3 słowa, może to komuś w czymś pomoże Po wieeeelu tygodniach różnych analiz i przemyśleń zdecydowałem się na tynki Dolina Nidy Zeta. Mam te tynki już od miesiąca - prawie wyschły - i jestem MEGA zadowolony. Taką decyzję podjąłem też po poradach od Pana Radosław Krasowski i bardzo Panu dziękuję bo to była doskonała decyzja Tynki są super, bardzo twarde, równe, tylko przeszlifować i gotowe do malowania i tak też zrobię. Trafiłem na solidną ekipę. Koszt po dopłacie do materiału wyszedł 28,50 zł z listwami przyokiennymi i narożnikami w tej cenie. Miałem 602 metry. Mieszkam teraz w domu gdzie od 15 lat jest tynk gipsowy Knaufa ale ten miękki - bo wtedy twardych nie było - i stwierdzam, że Dolina Nidy Zeta to półka wyżej Nie jest zły ten Knauf ale Dolina wyraźnie lepsza. Także jeśli ktoś ma wątpliwości czy gipsy czy cementowo - wapienne to bez zastanowienia polecam gipsy, Dolinę Nidy Zeta. Dopilnować tylko ekipy, zobaczyć kilka ich poprzednich robót i śmiało działać. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IPS 25.09.2016 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2016 @kravat - dzięki, o takie coś chodziło, u mnie wygląda podobnie choć zastanawia mnie dlaczego u znajomego wygląda to inaczej, chyba musi dokładniej wypytać wykonawcę czego użył @KotKapiszon - porównujesz dolinę nidy do zwykłego knaufa więc półkę niżej jeśli chodzi o twardość materiału (moim zdaniem), co za tym idzie Diamant u Knaufa jest właśnie ta półka wyżej i wydaje mi się, że są porównywalne. Co do równości i jakości ułożenia tynków to zależy bardziej od ekipy niż od tynku.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radosław Krasowski 25.09.2016 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2016 (edytowane) Jestem już PO tynkach więc napiszę 3 słowa, może to komuś w czymś pomoże Po wieeeelu tygodniach różnych analiz i przemyśleń zdecydowałem się na tynki Dolina Nidy Zeta. Mam te tynki już od miesiąca - prawie wyschły - i jestem MEGA zadowolony. Taką decyzję podjąłem też po poradach od Pana Radosław Krasowski i bardzo Panu dziękuję bo to była doskonała decyzja Tynki są super, bardzo twarde, równe, tylko przeszlifować i gotowe do malowania i tak też zrobię. Trafiłem na solidną ekipę. Koszt po dopłacie do materiału wyszedł 28,50 zł z listwami przyokiennymi i narożnikami w tej cenie. Miałem 602 metry. Mieszkam teraz w domu gdzie od 15 lat jest tynk gipsowy Knaufa ale ten miękki - bo wtedy twardych nie było - i stwierdzam, że Dolina Nidy Zeta to półka wyżej Nie jest zły ten Knauf ale Dolina wyraźnie lepsza. Także jeśli ktoś ma wątpliwości czy gipsy czy cementowo - wapienne to bez zastanowienia polecam gipsy, Dolinę Nidy Zeta. Dopilnować tylko ekipy, zobaczyć kilka ich poprzednich robót i śmiało działać. Pozdrawiam. Bardzo dziękuję za te miłe słowa bo to bardzo mobilizuje do dalszej pomocy tu na forum @KotKapiszon - porównujesz dolinę nidy do zwykłego knaufa więc półkę niżej jeśli chodzi o twardość materiału (moim zdaniem), co za tym idzie Diamant u Knaufa jest właśnie ta półka wyżej i wydaje mi się, że są porównywalne. Co do równości i jakości ułożenia tynków to zależy bardziej od ekipy niż od tynku.. Jeśli chodzi o Zetę to szlifowanie odbywa się tak samo : https://www.facebook.com/Tynki-maszynowe-Gda%C5%84skGdyniaTr%C3%B3jmiasto-gipsowecementowo-wapienne-166795896695298/ Edytowane 25 Września 2016 przez Radosław Krasowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts