Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynk Diamant z Knaufa

Recommended Posts

Papieru o jakim uziarnieniu używa?

Ja nie miałem żadnego problemu ze szlifowaniem:

Witam,

Papier 180, ale szlifowane ręcznie- jedna sciana, wychodzą nierówności położenia tynku, tak że gdzieniegdzie jest doszlifowane gdzieniegdzie nie. Do tego są takie żółtawe plamy tak, że po próbnym pomalowaniu przebijają na wierzch. Fachowiec tlumaczy sie tym, że tynki długo schły (bo nie były okna pootwierane - co jest nieprawdą- były, ale na strychu i tylko lekko), nie wiem czy to ma jakieś znaczenie? Tak samo z narożnikami, które zaczęły rdzewnieć - to chyba nie powinno mieć wogóle miejsca?

Edytowane przez domelek

• Odpowiedzi 230
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam ponownie.

Podjęliśmy decyzję że przekładamy tynki na wiosnę, opóźnienie z dachem, resztą prac murarskich oraz brak terminów jesiennych u wykonawców tynków nie daje nam innej możliwości. Będziemy mieli jeszcze trochę czasu na przemyślenia.

Przy twardych tynkach gipsowych mam jeszcze pytanie odnośnie "przebijania" kabli spod tynku. Rozmawiałem z kilkoma fachowcami od wykończeń i ostrzegali mnie właśnie przed problemem śladów instalacji elektrycznej na tynku/farbie. Jest jakiś sposób by sobie z tym poradzić?

Zastanawiamy się jeszcze nad tynkiem cementowo-wapiennym o jak najgładszej strukturze, macie jakieś pomysły/porady?

Witam ponownie.

Przy twardych tynkach gipsowych mam jeszcze pytanie odnośnie "przebijania" kabli spod tynku. Rozmawiałem z kilkoma fachowcami od wykończeń i ostrzegali mnie właśnie przed problemem śladów instalacji elektrycznej na tynku/farbie.

To nie jest wina tynku tylko słabej jakości przewodów z których uwalnia się po jakimś czasie tłuszcz z izolacji. Użyj przewodów sprawdzonej firmy lub zrób instalację w bruzdach.

Witam

Krótko i treściwie i na czasie. O tematyce tynków wiem tyle co Kaczyński o wychowywaniu dzieci ( bez urazy ). Na wiosnę, nawet bardzo wczesną chce wykonać tynki. Na tą chwile nie wiem czy gipsowe czy cementowe itd. Jeżeli ktoś może pomóc w wyborze i polecić dobrą ekipę będę mocno wdzięczny. Dom dość duży w okolicach Warszawy. Z góry dzięki

• 2 weeks później...

Witam,

odnośnie przebijania kabli przez tynk to założyłem taki temat tu:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?279492-Kable-elektryczne-widoczne-przez-tynk-gipsowy-Knauf-dom-ma-15-lat

i znajdują się tam cenne odpowiedzi.

Winny nie jest tynk tylko lipnej jakości kable.

A teraz zupełnie inny temat:

położyliśmy Dolinę Nidy Zeta we wrześniu i raczej było wietrzone ale ostatnio zaczęły pojawiać się czarne/ciemne plamy na tynku. Najwięcej tych plam jest w rogach i miejscach gdzie szło grubo. Czy to wilgoć? Jak się pozbyć tych plam?

Struktura plam jest taka jakby ktoś miał palce ubrudzone np. w węglu i podotykał ścian...

Pozdrawiam.

Winny nie jest tynk tylko lipnej jakości kable.

Nareszcie ktoś w końcu wie o chodzi. Mam nadzieję, że wiele osób to przeczyta i w końcu ludzie przestaną oszczędzać na przewodach.

położyliśmy Dolinę Nidy Zeta we wrześniu i raczej było wietrzone ale ostatnio zaczęły pojawiać się czarne/ciemne plamy na tynku. Najwięcej tych plam jest w rogach i miejscach gdzie szło grubo. Czy to wilgoć? Jak się pozbyć tych plam?

Struktura plam jest taka jakby ktoś miał palce ubrudzone np. w węglu i podotykał ścian...

To jest woda pod tynkiem która nie może znaleźć ujścia. Przetrzyj te miejsca papierem ściernym 120-150 i będzie po sprawie.

Pozdrawiam.

Ja bym obstawiał że to czarny grzyb. Nie ma zdjęć wiec można przypuszczać, ale jak matowy węglowy kolor a po przetarciu palcem częściowo schodzi to grzybek z wilgoci.

Wystarczy, że porobisz przeciągi ale puchylane okna to za mało, pootwieraj na oścież i zabezpiecz czymś żeby wiatr ich nie uszkodził i problem szybko zniknie.

Jak ma to wysuszyć w ten sposób skoro pisał wcześniej, że schnie to od września. Na zewnątrz jest wilgotność na poziomie 70%.

Jeśli pomieszczenie ogrzewane to na maksa odkręcić zawory, wstawić wiatrak i wtedy leciutko uchylić okna. Można wstawić rownież farelkę. Piecyka gazowego czy słoneczka nie wstawiaj bo przy tego typu ogrzewaniu wydziela się para wodna. Do tego zestawu powineneś dołączyć pochłaniacz wilgoci, najlepiej dwa, zakupisz je w markecie.

Jak ma to wysuszyć w ten sposób skoro pisał wcześniej, że schnie to od września. Na zewnątrz jest wilgotność na poziomie 70%.

Jeśli pomieszczenie ogrzewane to na maksa odkręcić zawory, wstawić wiatrak i wtedy leciutko uchylić okna. Można wstawić rownież farelkę. Piecyka gazowego czy słoneczka nie wstawiaj bo przy tego typu ogrzewaniu wydziela się para wodna. Do tego zestawu powineneś dołączyć pochłaniacz wilgoci, najlepiej dwa, zakupisz je w markecie.

Napisał również " raczej było wietrzone" a to jak się domyślam oznaczało odświętne otwieranie okien ...

Najważniejszy jest przepływ i ruch powietrza jeśli jest możliwość grzania całego domu to ok przy uchylonych oknach ale napiszę raz jeszcze przeciągi to najlepszy sposób, od kilku dni mocno wiało nie rozumiem jak można tego nie wykorzystać.

Wczoraj skończyłem tynkować domek, ściany na poddaszu były suche w 80 procentach po 7 dniach od ukończenia prac i wystarczyły przeciągi nad murłatami bez otwieranych okien.

I pytam się Ciebie co ma to tego wilgotność powietrza na zewnątrz?? Piszesz dosyć mądrze więc nie wierzę, że zaczniesz zaraz rozprawiać o mitologii dotyczącej chłonięcia wilgoci przez tynk gipsowy :)