Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cieknące kominy

Recommended Posts

• 2 months później...
  • 1 month później...

Witam.

Mam tez problem z cieknącym kominem. Firma wykonała dach i kominy z cegły klinkierowej dziurawki. Przy pierwszych ulewach ciekły wszystkie kominy a na jednym lała sie woda jak z kranu. Ta owa firma poprawiała kominy juz trzy razy. Wymienili wszystkie obróbki i uszczelnili fugi. Ale nadal jeden komin przemakał. Wkoncu przyjechał inny dekarz i poprawiał ten komin. Lecz dalej komin sie poci do dzisiaj. Ktos tu napisał ze załozyl kratki na wentylacji komina. Ze deszcz jak zacinał do przemakał komin. Sprawdziłem wszystkie wentylacje w domu i jest sucho. ale komin który mam z kotłowni dalej jest mokry. Komin jest systemowy i jest w nim wkład ceramiczny. Na gorze komina jest wylany beton czy jest opcja ze przemaka ten beton? Myslałem pomalowac czyms ten beton aby nie pił wody. Tylko czym? A moze komin ceramiczny przepuszcza wode? Chyba ze daszek na wylocie komina jest zbyt mały i woda leci do srodka komina. Juz nie mam siły. Co moge zrobic? Prosze o pomoc

• 2 years później...
  • 4 months później...
Nasza podpowiedź dla Was - nakręciliśmy film o błędach w budowie komina.

Kliknij domek:[ATTACH=CONFIG]251249[/ATTACH]

w tych filmach i opisach do nich też jest kilka istotnych błędów, każdy przypadek z kominem jest inny, nie można wklejać krótkiego filmu jako kompendium wiedzy i receptę na każdy przypadek

Innym rozwiązaniem jest gotowa obudowa komina. Załóż ją i po kłopocie. Nowocześnie wygląda i masz GWARACJĘ że komin nie będzie przeciekał ani pękał - a z klinkierem, tynkiem bywa róznie niestety. Wychodzi niedrogo i masz spokój na długie lata

i tu muszę się zgodzić, niekiedy obudowa komina z klinkieru zwykłą blachą w całości załatwia sprawę z przeciekami