Agulenka 10.02.2004 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2004 Mam problem. Nie wiem czy wybrać kominek z płaszczem wodnym czy z rozprowadzeniem powietrza. Jakie sa to różnice w cenie i w użytkowaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejj_ 10.02.2004 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2004 jasne ze z rozprowadzeniem powietrza,qrde.Jaką masz powierzchnie do ogrzania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agulenka 11.02.2004 07:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2004 Powierzchnia domu to około 120 m, parter i poddasze uzytkowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomuś 11.02.2004 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2004 Ja również sądzę że rozprowadzenie ciepłym powietrzem. Jest to bardziej efektywne i bezpieczne. Myślę, że 120 m2 to nie problem do ogrzania przez kominek. Oczywiście polecam rozprowadzenie poprzez wentylator kominkowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacentyd 11.02.2004 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2004 Ja bym chciał podłączyc rozprowadzanie ciepłego powietrza poprzez instalacje mechaniczną nawiewną (taki DGP z rekuperatorem) i mysle że mi się uda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomuś 11.02.2004 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2004 Właśnie się zastanawiałem czy to zdaje egzamin. Słyszałem już o takim rozwiązaniu, że tymi samymi przewodami co ogrzewanie kominkiem rozprowadzone jest powietrze wentylacyjne. Jeżeli zna ktoś sposób rozwiązania - jak to połączyć bardzo bym prosił o odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 11.02.2004 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2004 Witam. System powietrzny jest ok. U nas jest zainstalowany system grawitacyjny. Sprawdza się doskonale i to mimo wylotów w suficie i nawet pięciometrowych odcinków poziomych rur.Jest tylko jedno ale. Mamy ogrzewany garaż, tak troszkę, aby temperatura utrzymywała się na poziomie +10 st. C. podczas największych mrozów (to bardzo dobre rozwiązanie, bardzo nam pasuje). Jednak z oczywistych przyczyn nie mamy rozprowadzenia powietrza z kominka do garażu. No bo niby po co, no i cięzko byłoby to zrobić (daleko od kominka). I niestety boję się, że podczas silnych mrozów i palenia w kominku grzejnik w garażu może zamarznąć. Dlatego jeśli chciałbyś grzać kominkiem często, to wybierz:- albo nie instalujesz grzejnika garażu,- albo doprowadzasz ciepłe powietrze z kominka do garażu,- albo wymuszasz pracę kotła podczas ogrzewania kominkiem,- albo instalujesz pod grzejnikiem w garażu mały grzejnik elektryczny (rozważam takie rozwiązanie)- albo instalujesz kominek z płaszczem wodnym. Dla nas nie jest to problem, bo od początku zakładaliśmy, że kominek będzie służył tylko jako dogrzewanie w chłodne jesienne/wiosenne wieczory, kiedy już nie warto włączać kotła gazowego, a przydałoby się troszkę ogrzać. I w tym celu sprawdza się wyśmienicie.Powodzenia. Sebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowaczka 11.02.2004 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2004 Mam podobne wątpliwości co powyżej .Czy rozprowadzenie w domu ok 150 m2 z poddaszem użytkowym, zapewni mi wystarczająco wysoka temperaturę?Mam na myśli ok.22-23*. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Iciu 11.02.2004 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2004 Schemat połączenie powietrza z zewnątrz z rozprowadzeniem znajdziesz na stronach firmy darco.com.pl. Poszukaj ogrzewania kominkiem. Jest piękny rysunek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomuś 11.02.2004 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2004 Dzięki Iciu ale chodzi mi o połączenie rekuperatora z instalacją kominkową. Czy też jest to gdzieś na necie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Iciu 11.02.2004 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2004 Na necie jest prawie wszystko i mnóstwo rzeczy "za dużo"Tutaj Tomuś [/http://www.rekuperatory.pl/zdjeciakominek.html] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Karol N 11.02.2004 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2004 Na necie jest prawie wszystko i mnóstwo rzeczy "za dużo" Tutaj Tomuś [/http://www.rekuperatory.pl/zdjeciakominek.html] A to ciekawe, kiedys ta firma zalecala nie mieszanie tych dwoch systemow a dzisiaj pisza, ze mozna i te ktore oni projektowali dzialaja wysmienicie Karol N Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joskul 12.03.2004 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2004 Nie mam systemu rozprowadzania ciepłego powietrza i zamierzam okazjonalnie korzystać z kominka. Jaki wybrać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts