martinflash 25.07.2010 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2010 czy ma z Was ktoś schemat łączenia zbrojenia wieńca i murłaty? jak zakotwiczać pionowe zbrojenie z wieńcem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 25.07.2010 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2010 ... murłatę przykręca się do wieńca na gwintowane szpilki a nie na zbrojenie... te szpilki trzeba "zatopić" w wieńcu w odpowiednich miejscach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinflash 25.07.2010 13:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2010 ... murłatę przykręca się do wieńca na gwintowane szpilki a nie na zbrojenie... te szpilki trzeba "zatopić" w wieńcu w odpowiednich miejscach... to każdy wie że się przykręca, chodzi mi jak się łączy zbrojenie wieńca ze zbrojeniem pionowym które idzie do murłaty? czy się je spawa do siebie czy wygina haki? jak się mocuje gwintowany pręt do pionowego zbrojenia? chciałbym jakiś schemat zobaczyć lub fotki z budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 25.07.2010 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2010 Zwykłe pręty gwintowane w sklepach nie dają wyginać, a tak powinno wyglądać zakończenie w okolicach wieńca. Niektórzy zamawiają u tokarza usługę gwintowania stali gładkiej zbrojeniowej i czymś takim zbroją pionowo. Innym sposobem jest montaż gwintowanego pręta z nakrętkami i podkładką w miejscu gdzie będzie on zatopiony w betonie. Nie pozwoli to na wyrwanie go podczas skręcania murłaty. Sam montaż do zbrojenia wieńca to przy pomocy drutu wiązadełkowego, ewentualnie spawanie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 25.07.2010 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2010 (edytowane) martinflash, czy ty może piszesz o słupkach żelbetowych w ściance kolankowej? bo nie wiem jakie inne "pionowe zbrojenie" masz na myśli, chyba, ze zbrojeniem nazywasz szpilkę, kotwę do przykręcenia murłaty zatopioną w wieńcu?gwintowany pręt na końcu który zatapiasz w wieńcu zakończony ma być nakrętką, szeroką podkładką (im szersza tym lepiej) i nakrętką, gięcie niewskazane, mocować go do zbrojenia wieńca nie trzeba, są też w niemal każdej dobrej hurtowni specjalne kotwy, taki gruby pręt o określonej długości z jednej strony zagięty fabrycznie, z drugiej zakończony gwintem do przykręcenia murłaty a od strony praktycznej: u mnie metrowe pręty gwintowane (M14 lub M16, nie pamiętam) zakończone nakrętka-5cm podkładka-nakrętka i to w beton, w ścianie kolankowej mam słupki żelbetowe i w nich (przez wieniec) zgodnie z projektem zatopione szpilki, na wieńcu pas papy termozgrzewalnej, i murłata przykręcona do szpilek fotek nie zrobiłem, jeśli znajdę to skan z projektu tego elementu wrzucę edit:http://img824.imageshack.us/img824/8271/76632969.jpg http://img341.imageshack.us/img341/9269/72947170.jpg Edytowane 25 Lipca 2010 przez edde Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinflash 25.07.2010 20:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2010 edde to jest to czego szukałem - w jaki sposób wygina się na końcach te pionowe pręty - dziękihttp://lh4.ggpht.com/_cOXR8kRyKYk/TEyfuJlviQI/AAAAAAAAAPk/plmUApYIXGg/zbrojenie1a.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Splazzi 26.08.2010 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2010 edde to jest to czego szukałem - w jaki sposób wygina się na końcach te pionowe pręty - dzięki http://lh4.ggpht.com/_cOXR8kRyKYk/TEyfuJlviQI/AAAAAAAAAPk/plmUApYIXGg/zbrojenie1a.jpg Nie sugerował bym się tym rysunkiem, ponieważ zbrojenie jest źle zakotwione. Powinno być wygięte i wchodzić w strop, a nie kończyć się w więńcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinflash 26.08.2010 19:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2010 Nie sugerował bym się tym rysunkiem, ponieważ zbrojenie jest źle zakotwione. Powinno być wygięte i wchodzić w strop, a nie kończyć się w więńcu. a jeżeli na stropie leżą płyty "żerańskie"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANSE72 26.08.2010 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2010 jeżeli masz płyty żerańskie to nie masz murłaty : do czego sie stosuje murłate -----------a jeżeli kolankowe czy filigrany to kotwienie jest na monolicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 26.08.2010 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2010 Nie sugerował bym się tym rysunkiem, ponieważ zbrojenie jest źle zakotwione. Powinno być wygięte i wchodzić w strop, a nie kończyć się w więńcu. zbrojenie jest jak najbardziej poprawne, chyba, że się ma problem z czytaniem rysunku jest końcem odpowiednio zagięte i wchodzi w winiec zbrojony będący jednocześnie częścią stropu... a wygina się najlepiej giętarką a w bojowych warunkach to kawałek przedłużki z rurki hydraulicznej, 3/4 czy 1 calowej, no i jakaś "dziura" żeby pręt włożyć, włożyć i końcówkę na pożądanej długości zagiąć, albo włożyć końcówkę i pręt zagiąć, takie rzeźbienie lokalne ale dobrze pokombinowane to i skuteczne może być ze stropami płytami żerańskimi nie miałem przyjemności - się nie wypowiem (choć przypuszczam, że wieniec też jest wiec i kotwienie możliwe) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinflash 27.08.2010 19:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2010 jeżeli masz płyty żerańskie to nie masz murłaty : mam płyty żerańskie i murłatę też - coś chyba źle przeczytałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANSE72 27.08.2010 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2010 mam płyty żerańskie i murłatę też - coś chyba źle przeczytałeś a powiedz mi w którym miejscu masz tą murłate mocowaną na wiencu po przemurowaniu kilku warstw czy na stropie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moo88 30.08.2010 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2010 Coś jest nie HALO z tym rozwiązaniem. Można zalać szpilkę z nakęrtką i podkładką - zablokuje wystarczająco. A nawet jak się ma żerań'ówkę to trzeba wieniec zrobić chociażby żeby otwory zamknąć. I w wieniec wrzucasz szpilkę (nie spawaną) - zagiętą lub jak pisałem z nakrętką i podkładką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Splazzi 17.06.2013 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2013 zbrojenie jest jak najbardziej poprawne, chyba, że się ma problem z czytaniem rysunku jest końcem odpowiednio zagięte i wchodzi w winiec zbrojony będący jednocześnie częścią stropu... Podtrzymuje, jest źle zakotwione. Standardem na budowach jest, że kończy się je w wieńcu, ale konstrukcyjnie nie jest to poprawne rozwiązanie. Nie spełnia wymogów PN-B/ 3264:2002, Lub EC2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 19.06.2013 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2013 martinflash - jeżeli pytasz o zbrojenie słupków kotwiących to jak poprzednik napisał - odgina się pręty zbrojeniowe i zapuszcza w stropie, ale nie 20cm tylko trochę więcej, tak z 50 jak zrobisz będzie ok, niczego nie trzeba spawać, najlepiej stosowne pręty sobie umieszczać w miejscu planowanych słupków na bieżąco ze zbrojeniem stropu i wieńca bo długie odgięcia, czasem ciężko potem przez wieniec przełożyć gdy masz już wszystko powiązane. Pręty po zewnętrznej stronie ściany kolankowej (strefa ściskana słupka) nie muszą mieć takich porządnych odgięć, wystarczy te 20cm.I tak jak poprzednik napisał - ze względu na to, że tak łatwiej, odgięte pręty zamiast w stropie często kotwi się w wieńcu i też jest git. Jeżeli pytasz o kotwienie murłaty - na allegro jak wpiszesz /kotwa murłata/ to znajdziesz to czego szukasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 20.10.2013 00:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2013 koledzy, jeśli murłata jest wprost na stropie to sprawa jest jasna. A jeśli wymagane jest rpzemurowanie 1 rzędu cegieł, to czy szpilka moze przechodzić między cegłami, czy konieczne będzie wylanie "sopli" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 20.10.2013 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2013 u mnie wg projektu szpilka przechodzi przez bloczki. w zasadzie między bloczkami, bo została zakotwiona przed ułożeniem bloczków. szczelina zalana betonem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 20.10.2013 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2013 Mam na stropie jeden rząd solbetowskiego bloczka klejonego do betonowego stropu ze szpilkami do murłaty przechodzącymi przez ich przekrój pionowy. Nie było problemu z decyzją czy to wystarczy zamiast lanego i zbrojonego wieńca, tylko więcej było dyskusji jak kłaść murłatę. czy na środku, czy bliżej wewnętrznej krawędzi czy też zewnętrznej. Tutaj konstruktor analizował stopień nachylenia dachu i siły działające na murłatę. Oczywiście oprócz zaginanych na murłacie prętów wychodzących ze stropu dołożyłem dla pewności jeszcze szpile gwintowane do śrub z podkładkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts