Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zbrojenie wieńca i murłaty

Recommended Posts

... murłatę przykręca się do wieńca na gwintowane szpilki a nie na zbrojenie... te szpilki trzeba "zatopić" w wieńcu w odpowiednich miejscach...

to każdy wie że się przykręca, chodzi mi jak się łączy zbrojenie wieńca ze zbrojeniem pionowym które idzie do murłaty? czy się je spawa do siebie czy wygina haki? jak się mocuje gwintowany pręt do pionowego zbrojenia? chciałbym jakiś schemat zobaczyć lub fotki z budowy

Zwykłe pręty gwintowane w sklepach nie dają wyginać, a tak powinno wyglądać zakończenie w okolicach wieńca. Niektórzy zamawiają u tokarza usługę gwintowania stali gładkiej zbrojeniowej i czymś takim zbroją pionowo. Innym sposobem jest montaż gwintowanego pręta z nakrętkami i podkładką w miejscu gdzie będzie on zatopiony w betonie. Nie pozwoli to na wyrwanie go podczas skręcania murłaty. Sam montaż do zbrojenia wieńca to przy pomocy drutu wiązadełkowego, ewentualnie spawanie .

martinflash, czy ty może piszesz o słupkach żelbetowych w ściance kolankowej? bo nie wiem jakie inne "pionowe zbrojenie" masz na myśli, chyba, ze zbrojeniem nazywasz szpilkę, kotwę do przykręcenia murłaty zatopioną w wieńcu?

gwintowany pręt na końcu który zatapiasz w wieńcu zakończony ma być nakrętką, szeroką podkładką (im szersza tym lepiej) i nakrętką, gięcie niewskazane, mocować go do zbrojenia wieńca nie trzeba, są też w niemal każdej dobrej hurtowni specjalne kotwy, taki gruby pręt o określonej długości z jednej strony zagięty fabrycznie, z drugiej zakończony gwintem do przykręcenia murłaty

a od strony praktycznej: u mnie metrowe pręty gwintowane (M14 lub M16, nie pamiętam) zakończone nakrętka-5cm podkładka-nakrętka i to w beton, w ścianie kolankowej mam słupki żelbetowe i w nich (przez wieniec) zgodnie z projektem zatopione szpilki, na wieńcu pas papy termozgrzewalnej, i murłata przykręcona do szpilek

fotek nie zrobiłem, jeśli znajdę to skan z projektu tego elementu wrzucę

edit:

http://img824.imageshack.us/img824/8271/76632969.jpg

http://img341.imageshack.us/img341/9269/72947170.jpg

Edytowane przez edde

• 1 month później...
edde to jest to czego szukałem - w jaki sposób wygina się na końcach te pionowe pręty - dzięki

http://lh4.ggpht.com/_cOXR8kRyKYk/TEyfuJlviQI/AAAAAAAAAPk/plmUApYIXGg/zbrojenie1a.jpg

Nie sugerował bym się tym rysunkiem, ponieważ zbrojenie jest źle zakotwione. Powinno być wygięte i wchodzić w strop, a nie kończyć się w więńcu.

Nie sugerował bym się tym rysunkiem, ponieważ zbrojenie jest źle zakotwione. Powinno być wygięte i wchodzić w strop, a nie kończyć się w więńcu.

zbrojenie jest jak najbardziej poprawne, chyba, że się ma problem z czytaniem rysunku ;) jest końcem odpowiednio zagięte i wchodzi w winiec zbrojony będący jednocześnie częścią stropu...

a wygina się najlepiej giętarką ;) a w bojowych warunkach to kawałek przedłużki z rurki hydraulicznej, 3/4 czy 1 calowej, no i jakaś "dziura" żeby pręt włożyć, włożyć i końcówkę na pożądanej długości zagiąć, albo włożyć końcówkę i pręt zagiąć, takie rzeźbienie lokalne ale dobrze pokombinowane to i skuteczne może być :)

ze stropami płytami żerańskimi nie miałem przyjemności - się nie wypowiem (choć przypuszczam, że wieniec też jest wiec i kotwienie możliwe)

Coś jest nie HALO z tym rozwiązaniem.

Można zalać szpilkę z nakęrtką i podkładką - zablokuje wystarczająco. A nawet jak się ma żerań'ówkę to trzeba wieniec zrobić chociażby żeby otwory zamknąć. I w wieniec wrzucasz szpilkę (nie spawaną) - zagiętą lub jak pisałem z nakrętką i podkładką.

• 2 years później...
zbrojenie jest jak najbardziej poprawne, chyba, że się ma problem z czytaniem rysunku ;) jest końcem odpowiednio zagięte i wchodzi w winiec zbrojony będący jednocześnie częścią stropu...

Podtrzymuje,

jest źle zakotwione. Standardem na budowach jest, że kończy się je w wieńcu, ale konstrukcyjnie nie jest to poprawne rozwiązanie. Nie spełnia wymogów PN-B/ 3264:2002, Lub EC2.

martinflash - jeżeli pytasz o zbrojenie słupków kotwiących to jak poprzednik napisał - odgina się pręty zbrojeniowe i zapuszcza w stropie, ale nie 20cm tylko trochę więcej, tak z 50 jak zrobisz będzie ok, niczego nie trzeba spawać, najlepiej stosowne pręty sobie umieszczać w miejscu planowanych słupków na bieżąco ze zbrojeniem stropu i wieńca bo długie odgięcia, czasem ciężko potem przez wieniec przełożyć gdy masz już wszystko powiązane. Pręty po zewnętrznej stronie ściany kolankowej (strefa ściskana słupka) nie muszą mieć takich porządnych odgięć, wystarczy te 20cm.

I tak jak poprzednik napisał - ze względu na to, że tak łatwiej, odgięte pręty zamiast w stropie często kotwi się w wieńcu i też jest git.

Jeżeli pytasz o kotwienie murłaty - na allegro jak wpiszesz /kotwa murłata/ to znajdziesz to czego szukasz.

• 4 months później...
Mam na stropie jeden rząd solbetowskiego bloczka klejonego do betonowego stropu ze szpilkami do murłaty przechodzącymi przez ich przekrój pionowy. Nie było problemu z decyzją czy to wystarczy zamiast lanego i zbrojonego wieńca, tylko więcej było dyskusji jak kłaść murłatę. czy na środku, czy bliżej wewnętrznej krawędzi czy też zewnętrznej. Tutaj konstruktor analizował stopień nachylenia dachu i siły działające na murłatę. Oczywiście oprócz zaginanych na murłacie prętów wychodzących ze stropu dołożyłem dla pewności jeszcze szpile gwintowane do śrub z podkładkami.