sero0 25.07.2010 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2010 Mam taki dylematPrzez działkę mam nitke gazową, tak że podłączenie do ziemnego bezproblemowe. Z drugiej strony mam gratis co roku 6t węgla.Na jakie ogrzewanie sie zdecydować??Na co sie zdecydować w przypadku cwu. pompa ciepła pow-woda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 25.07.2010 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2010 PCi, solary- odpada, chyba że masz 6 osobowa codziennie kąpiącą się w wannie rodzinę lub zajebiscie tanią możliwość zakupu PCi lub solarów.Ogrzewanie- jeśli nie przeszkadza Ci reczna, troche brudna robota grzewcza zimą i latem (i nie bedzie Ci przeszkadzac tez w przyszłosci) i węgiel będziesz mial tym bardziej gratis to węgiel! I do tego wlicz kuchenkę elektryczną ale to i tak się kalkuluje. Do tego zrób taryfę nocną i latem cwu prądem (dodatkowa grzałka jak największa w zasobniku) też traktuj a tym bardziej jeśli wody cieplej używasz standardowo.Inaczej gaz. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sero0 25.07.2010 14:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2010 No ale sprzedając te 6t węgla jest jakiś zarobek na opłate gazu, tylko jaki czy to w miarę sie równoważy. Było by czyste i bezproblemowe grzanieJakie może byc średnie zużycie gazu do ogrzania domku parterowego 120m, dośc dobrze zaizolowany, rekuperacja, coś koło 21-22C?Rodzina 2+1 i nie specjalnie idzie ciepłej wody, musze przemyślec te grzanie prądem cwu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 25.07.2010 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2010 osobiście wybrałbym gaz jesli to nowy domek - kocioł kondensat i dobrze wykonana instalacja i bedzie ciepło wygodnie i czysto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 25.07.2010 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2010 (edytowane) No ale sprzedając te 6t węgla jest jakiś zarobek na opłate gazu, tylko jaki czy to w miarę sie równoważy. Było by czyste i bezproblemowe grzanie Jakie może byc średnie zużycie gazu do ogrzania domku parterowego 120m, dośc dobrze zaizolowany, rekuperacja, coś koło 21-22C? Rodzina 2+1 i nie specjalnie idzie ciepłej wody, musze przemyślec te grzanie prądem cwu To co sprzedasz węgiel wystarczy na opłacanie ogrzewania gazem ale ... skoro domek dobrze ocieplony i nie duży to sprzedajesz ten węgiel i zarabiasz a grzejesz prądem w taniej taryfie podobnie jak cwu i biorąc pod uwagę koszty inwestycji tylko zarabiasz na tym nawet podwójnie bo zarabiasz na sprzedaży węgla i na grzaniu prądem bp inwestycyjnie zapłącisz za instalację grzania prądem ok. 1,5-2 razy mniej niż przy inwestycji gazem. Ciepło będziesz miał czymkolwiek byś nie grzał , A teraz takie trochę pokretne wyliczenie bardziej dla zobrazowania wyboru ale dość wg mnie prawdziwe I najwygodniejszy, bezobsługowość (po myślnikach oszacowalem wartości każdego systemu możesz sobie zmienić ale wg mnie są OK w każdym razie ta kolejność jest najtrudniejsza do oszacowania): 1. prąd- 0,1 2. potem gaz-0,2 3. i na końcu węgiel.- najniewygodniejszy oszacowalem na ok. 70% czyli 0,7 II Najtańszy w eksplatacji (tu po myślniikach wziąłem koszt 1 kWh każdego źródła z uwzględnieniem sprawności systemu i wyliczylem jego % z całości): 1. węgiel- 0,16/(0,16+0,2+0,25)=26% całości czyli 0,26 2. gaz- 0,2/0,61= 33% calości czyli 0,33 3. prąd- 0,25 zl (tania taryfa)/0,61=41% calości czyli 0,41 III Najtańszy w inwestycji (prąd ok 1,5 raza tańszy niż gaz a węgiel trochę tańszy niż gaz) 1. prąd- 0,25 2. wegiel- 0,35 3. gaz- największy koszt za gaz czyli 100% a więc 0,40 prąd ma: 0,1+0,41+0,25=0,76 pkt gaz ma: 0,2+0,33+0,4=0,93 pkt. a węgiel ma: 0,7+0,26+0,35=1,31 wygrywa prąd aczkolwiek węgiel przegrywa przez swój brak komfortu (0,7 za niego dostał) trafnej analizy pzdr Edytowane 25 Lipca 2010 przez j-j Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sero0 25.07.2010 15:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2010 Świetna robota, dzięki wielkieFaktycznie opalanie węglem troche zniechęca, ten syf w domu, bieganie do pieca, popiół, i dostarczanie opałuKoszta inwestycji nie są najważniejsze, w miarę rozsądku, a i nie chciał bym się całkowicie uzależniać od jednego źródła. Tak że z prądu chyba też zrezygnuję Jednak zdecyduję sie na ten gaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 25.07.2010 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2010 (edytowane) Oki wybrałeś, tylko jedno jeszcze- koszta inwestycji są rownie ważne jak eksplotacji licząc zyski. Jak CI zabiorą prąd to piec gazowy też nie będzie działal więc gaz wcale nie daje komfortu w tym znaczeniu i tak czy inaczej uzależniasz się od prądu grzejąc a przeplacasz kosztami inwestycyjnymi. Ludzie po prostu boją sie prądu niepotrzebnie i tyle. Jescze pewnie parę razy zmienisz zdanie Jeszcze teraz zobaczyłem że od maja gaz u mnie zdrożał i już przewyższa koszt 1 kWh o 1 gr.. Gaz jest za 26 gr a tania taryfa 25 gr więc powyższa punktacja wychodzi tak : prąd ma: 0,1+0,37+0,25=0,72 pkt gaz ma: 0,2+0,38+0,4=0,98 pkt. a węgiel ma: 0,7+0,24+0,35=1,29 Sprawdz u siebie ceny . pzdr Edytowane 25 Lipca 2010 przez j-j Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T i A 03.08.2010 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 Podłącze się to tematu.Zastanawiam się nad takim rozwiązaniem: -ogrzewanie kominkiem z płaszczem wodnym c.o i c.w.u+piec elektryczny 18kW+bufor ciepła może z 500L,w domku będzie podłogówka,podłoga 20cm,ściany 20cm,dach super mata2x15-20cm,pow.ogrzewania to jakieś 150m2(mieszkalna)+46garaz,pom.gosp,kotłownia.Wentylacja mechaniczna+rekuperator.Rodzina 4os.Myślałem o takim rozwiązaniu ze względu na oszczędności inwestycyjne(piec elek.+komin) i po 3-6lat inwestycja w PC.Wszyscy straszą mnie bardzo dużymi kosztami ogrzewania ze wzgledu na piec elektryczny.Nie mam też problemu z obsługa pieca na inne paliwo.Może macie dla mnie inny pomysł na ekonomiczne ogrzewanie domu i nie extremalnie drogie inwestycyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T i A 04.08.2010 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 To fakt.Tylko czy taki pomysł na ogrzewanie nie jest szalony(całość)?Czy nie zbankrutuje pierwszego sezonu?Ściany BK 24cm.Miejsce nawet na większy bufor też jest.Czy lepiej nie kombinować i zastosować ekonomiczne w eksploatacji rozwiązanie typu węgiel,miał,owiec? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 04.08.2010 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 Dać większy bufor. Dać grzałkę do bufora. Jeśli grzać prądem, to tylko w tańszej strefie taryfowej. Jak potrzeba, grzać kominkiem, ale kupić kominek odpowiednio dużej mocy, żeby w ciągu kilku godzin mógł Ci naładować bufor. To moje sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T i A 04.08.2010 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 (edytowane) Myślę,że skończę dom budować za min 2lata wiec może za 3 lata się wprowadzę.Taryfę będę miał II-gą.Właśnie o takim rozwiązaniu myślałem,aby grzać kominkiem w dzień a w nocy grzać bufor piecem/grzałką.Ściany wewnętrzne dać z materiału akumulacyjnego.Po 2-3 lata od zamieszkania jeżeli rachunki będą mnie rujnować,a pompy ciepła będą w cenie lodówek to zakupię takową.Nie ma pojęcia w temacie C.O.Teraz mieszkam w domku z buforem około 80L(strzelam) i musimy go grzać 2x razy dziennie,wiec na potrzeby c.w.u max potrzebujemy 300L a to też z b.dużym zapasem.Jak duży bufor powinienem zaplanować,aby starczyło na c.o i c.w.u? Edytowane 4 Sierpnia 2010 przez T i A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janek17 04.08.2010 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 Moim zdaniem powinieneś zrobić bilans cieplny twojego budynku. Wtedy możesz gdybać co założyć i na jakie nośniki energii. Co to znaczy dobrze ocieplony budynek?.Myślę że najgorsze rozwiązanie to jest energia elektryczna bo jest b. droga i zawodna, ubiegłej zimy na terenie Południowej Polski byli bez en. elektrycznej ponad miesiąc i co wtedy jak to dopadnie twojej rodziny?. Jak masz teściową to może Cię przygarnie. Napisz więcej o swoim domku jak jest ocieplony wtedy może ktoś Ci pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T i A 04.08.2010 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 Dom jest w trakcie budowy,są dopiero fundamenty jeszcze bez chudziaka.Na podłogę dam 20cm styro,na ściany 2x10 na zakład lub 1x20cm,dach 2x super mata 15-20cm.Domek z poddaszem użytkowym o pow.150m2+garaż kotłownia,pom.gosp(46m2)może być nie ogrzewana.Ściany z BK 24cm.Okna będę sie starał wybrać w zależności od kasy pasywne min to energooszczedne.Przyjmijmy energooszczędne zamontowane w warstwie ocieplenia.Wen. mech z rekuperacja.Jak zrobic ten bilans? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janek17 05.08.2010 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2010 Dom jest w trakcie budowy,są dopiero fundamenty jeszcze bez chudziaka. Na podłogę dam 20cm styro,na ściany 2x10 na zakład lub 1x20cm,dach 2x super mata 15-20cm.Domek z poddaszem użytkowym o pow.150m2+garaż kotłownia,pom.gosp(46m2)może być nie ogrzewana.Ściany z BK 24cm.Okna będę sie starał wybrać w zależności od kasy pasywne min to energooszczedne.Przyjmijmy energooszczędne zamontowane w warstwie ocieplenia.Wen. mech z rekuperacja. Jak zrobic ten bilans? Nie znam się na polskich przepisach, ale w krajach cywilizowanych robi to projektant. Projektant oferując Ci dany projekt powinien podać zapotrzebowanie na straty ciepła danego obiektu. O ile pamiętam w polsce już obowiązują przepisy, które mówią o posiadaniu zapotrzebowania na energię danego obiektu. Domek masz ocieplony prawie jak pasywny moje gratulacje!!!!!!! Musisz jeszcze uważać na fachowców, którzy będą Ci to wykonywać. Fundamenty stawiasz według starej metody dzisiaj się tak nie robi szczególnie jeżeli chcesz aby Twój domek spełniał warunki domu pasywnego. Pozdrawiam i życzę wytrwałości w budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T i A 05.08.2010 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2010 Nie znam się na polskich przepisach, ale w krajach cywilizowanych robi to projektant. Projektant oferując Ci dany projekt powinien podać zapotrzebowanie na straty ciepła danego obiektu. O ile pamiętam w polsce już obowiązują przepisy, które mówią o posiadaniu zapotrzebowania na energię danego obiektu. Domek masz ocieplony prawie jak pasywny moje gratulacje!!!!!!! Musisz jeszcze uważać na fachowców, którzy będą Ci to wykonywać. Fundamenty stawiasz według starej metody dzisiaj się tak nie robi szczególnie jeżeli chcesz aby Twój domek spełniał warunki domu pasywnego. Pozdrawiam i życzę wytrwałości w budowie. Mój podstawowy błąd to projektant. Do domku pasywnego to chyba miałbym długą drogę,na pewno będę chciał go dobrze ocieplić.Tak aby mnie z torbami nie puścił po pierwszych 3 latach. Jak będzie energooszczędny to już będzie ok. W Polsce są grupy zawodowe,które są nietykalne w razie spier...... pracy. Przepisy nie pozwalają na pociągniecie takich "fachowców" do odpowiedzialności. W europie przepisy zmieniają się w ciągu kilku tygodni w razie potrzeby a u nas zajmuje to lata lub uznaje się problem za niezauważalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janek17 05.08.2010 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2010 Jak masz czas to możesz sam to zrobić w google wpisz OZC i znajdzie Ci programy do obliczania strat energii w twoim domku. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T i A 05.08.2010 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2010 Już się za to biorę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T i A 05.08.2010 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2010 Widzę,że zanim ja ustalę/znajdę wszystkie dane to mnie koniec budowy zastanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 06.08.2010 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2010 No niestety, łatwo nie jest, ale naprawdę warto... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T i A 07.08.2010 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2010 No niestety, łatwo nie jest, ale naprawdę warto... Problemem jest,że nie mogę wprowadzić kilku danych,które są wymagane. Nie wiem czy robię coś źle,czy mam jakieś wersje demo.Próbowałem kilku programów i cały czas to samo. Jak już korzystacie ze sprawdzonej wersji bardzo proszę o "download link". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts