Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Napowietrzenie kominka

jimmy123

Recommended Posts

U mnie powietrze jest doprowadzone rurami stalowymi o śr,150 poprowadzonymi pod podłogą.

Też mam zamiar taką u siebie zainstalować tylko się zastanawiam czy nie zardzewieje mimo że jest ocynkowana ale to zawsze w posadzce wilgoć i takie tam.

Plastik jakoś nie przemawia do mnie w tym miejscu ogień i plastik lipa. To jak do wentylacji nie którzy usilnie pchają plastiki.

Edytowane przez Pawlo111
poprawa błędów

u mnie na etapie robienia fundamentów poprowadzono rurę kanalizacyjną fi 160 od miejsca gdzie w planie miał znajdować kominek w kierunku ściany zachodniej (najkorzystniejszy ciąg powietrza). Rura kanalizacyjna "wychodzi" w wylewce w pewnej odległości od samego kominka i stamtąd już fachowcy kominkowcy pociągnęli sobie rurę spiro. poniżej fotka

http://images47.fotosik.pl/318/89d15dcde467bbd1m.jpg

Też mam zamiar taką u siebie zainstalować tylko się zastanawiam czy nie zardzewieje mimo że jest ocynkowana ale to zawsze w posadzce wilgoć i takie tam.

Plastik jakoś nie przemawia do mnie w tym miejscu ogień i plastik lipa. To jak do wentylacji niektuży usilnie pchają plastiki.

ocynkowana rura spiro też po jakimś czasie skoroduje,zawsze możesz taką rurę zabezpieczyć n.p. folią,ale pewności niemam czy ona nie skoroduje.

Mam jeszcze jedno pytanie troszke w innej sprawie.Jeżeli mam komin do kominka shiedla za ścianą (w sypialni) bo podobno w ścianie nie może być.Dom jest bez piwnicy to jak poradzic sobie z kratka wentylacyjną na dole komina i dzwiczkami wyczystkowymi?Kratka wentylacyjna z komina to pół biedy bo wykuje w scianie i kratka bedzie pod kominkiem ale dzwiczek wyczystkowych nie zamontuje na dole za kominkiem?!Tym bardziej w sypialni :/Jedyna opcją zostaje strych czy tak mozna?

No własnie też tak myslę jednak cały czas nie moge sobie wyobrażic tej wyczystki pod,za kominkiem.Za kominkiem równiez nigdy jej nie wyczyszcze a pod kominkiem sie nie zmieści.To wychodzi że bedę ja musial mieć w sypialni?Przeciez to niemożliwe.Zreszta nawet jakbym zmieścił tą wyczystke nad ,pod kominkiem to przeciez on bedzie obudowany i tak do tej wyczystki sie nie dostanę.

• 4 years później...

Dobra, mogę być archeologiem, bo odkopałem strasznie stary temat, ale taki wyskoczył mi w googlach...

Mam 3 pytania odnośnie doprowadzania powietrza do kominka. Krótki opis sytuacji - rura fi 110mm puszczona pod posadzką na zewnątrz, na wzchodnią stronę elewacji. Wlot powietrza doprowadzony pod miejsce , gdzie kiedyś ma stać kominek.

Pyt 1. W projekcie było fi160, budowlaniec mówi "po co taka duża, wystarczy zwykła 110".. NO to się zgodziłem... Czy tak mała średnica podoła?

Pyt 2. Rura wypuszczona na wschód, bo to była najkrótsza droga za dom. Czy aż tak strona świata, gdzie jest napowietrzenie ma znaczenie? Mieszkam w świętokrzyskiem...

Pyt 3. Gdzie powinna być zamontowana przepustnica? NA wlocie rury czy koło/pod piecem? Czy przepustnica powinna być zamontowana gdzies w rurze już w czasie jej montowania?

Mam nadzieje, ze znajdzie się tutaj jakiś instalator/kominiarz/zdun czyli ktoś kto powinien się znac na takiej robocie...

Dobra, mogę być archeologiem, bo odkopałem strasznie stary temat, ale taki wyskoczył mi w googlach...

Mam 3 pytania odnośnie doprowadzania powietrza do kominka. Krótki opis sytuacji - rura fi 110mm puszczona pod posadzką na zewnątrz, na wzchodnią stronę elewacji. Wlot powietrza doprowadzony pod miejsce , gdzie kiedyś ma stać kominek.

Pyt 1. W projekcie było fi160, budowlaniec mówi "po co taka duża, wystarczy zwykła 110".. NO to się zgodziłem... Czy tak mała średnica podoła?

Pyt 2. Rura wypuszczona na wschód, bo to była najkrótsza droga za dom. Czy aż tak strona świata, gdzie jest napowietrzenie ma znaczenie? Mieszkam w świętokrzyskiem...

Pyt 3. Gdzie powinna być zamontowana przepustnica? NA wlocie rury czy koło/pod piecem? Czy przepustnica powinna być zamontowana gdzies w rurze już w czasie jej montowania?

Mam nadzieje, ze znajdzie się tutaj jakiś instalator/kominiarz/zdun czyli ktoś kto powinien się znac na takiej robocie...

Powietrze ze wschodu?:cool:

Do tej pory wszystko prawidłowo. Teraz wystarczy kupić wkład przeznaczony do tego by z tą rurą współpracował i szczelnie go do niej podłączyć. Taki wkład ma przepustnicę, albo inny sposób zamykania powietrza z zewnątrz na wyposażeniu.