Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

mokra ściana po ulewie od strony tarasu

akukuuu

Recommended Posts

Witam

po ostatniej ulewie pojawił się u mnie problem mianowicie ściana sąsiadujaca z drzwiami balkonowymi z wyjściem na taras jest mokra na wysokość około 20 cm i długość ponad 3 m. Posadzka jest sucha. Jak to możliwe?? Czy oznacza to, że od strony tarasu jest źle wylana posadzka i woda wsiąka do mieszkania i cała wilgoć wychodzi ścianą? Taras jest na 2 piętrze. Mieszkanie jest w stanie developerskim dopiero po częściowym odbiorze. Jakie mogą byc konsekwencje (grzyb, pęczniejąca podłoga??) gdy developer źle usunie tą usterkę i czy wogóle da się to naprawić?

Proszę podpowiedzcie!!!

Woda z tarasu napływa Ci na ścianę która nie ma dobrej izolacji i zapewne jest brak obróbki blacharskiej ściany przylegającej do tarasu. Możliwe że masz również za mały spad na tarasie lub spad jest odwrócony w stronę domu i woda zamiast od ściany odpływać na nią napływa stad ta wilgoć. Ja po ostatniej ulewie miałem podobnie nigdy wcześniej to się nie zdarzyło ale u mnie taras jeszcze nie wykończony dlatego takie coś mnie wcale nie dziwi. Powiem Ci jak to powinno by zrobione prawnie. Na tarasie powinna najpierw być zrobiona obróbka blacharska ściany w kształcie literki L , na nią powinna być położona papa termozgrzewalna, wylewka, płytki.

spływ jest na pewno w dobrą stronę, woda nie stoi na tarasie. Lałam na próbe wode wiadrami i wszystko ładnie spływało. To jest mieszkanie z tarasem na 2 piętrze, więc może z tego powodu inna technika zastosowana niz ta, o której piszesz. Z tego co mi powiedzieli to na tarasie jest hydroizolacja, na niej wylewka i już połozone płytki, pod oknami są zrobione wywinięcia. Jedyne wyjście to, że gdzieś jest jakaś nieszczelność, którą woda wpłynęła do mieszkania i wyszła u mnie na ścianie....pytanie jak tej nieszczelności szukać i jak się zabezpieczyć żeby przy kolejnej ulewie sytuacja się nie powtórzyła.