Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Prośba o radę nt. najlepszej metody rozprowadzenia kanałów nad stropem. Myślę o kanałach prostokątnych ( wysokość 5 cm) umieszczone w wylewce (?) plus dwie warstwy styropianu pod i nad kanałem po 2,5 cm (?) i znowu wylewka (?) ilosć znaków zapytania adekwatna do mojej wiedzy. Muszę podać pilnie co najmniej grubość archtektowi, sam z siebie jestem pewien nic nie "urodzi" a ta grubość warunkuje wymiary i konstrukcje innych elementów (schody, okna itp. Wiem ze temat jest popularny ale nic dokładnego nie znalazłem. Jak to zaplanować (te warstwy) na stropie teriva, będę wdzięczny, jeje.

nie styropian, tylko wełna mineralna, najlepiej z folią aluminiową,

grubość wylewki ( zależy gdzie ) ale min. 3 cm i dobrze w miejscu rur zazbroić siatką z druto fi 3mm i oczku 10x10cm.

Cz.

Witam!

Absolutnie nie można stosować styropianu do izolacji kanałów DGP. Nagrzewają się one do wysokiej temp. i styropian po prostu by się wytopił. Należy postąpić jak pisał gość powyżej a również umieścić wełnę z boków kanałów o szerokości conajmniej 20 cm.

Pozdrawiam!