Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

nicol21

Recommended Posts

Witam,

Od jakiegoś czasu z miłą chęcia obserwuję niektóre wątki dotyczące budowania, wykańczania, meblowania nowych domów jak i remontów tych juz uzywanych.

Sami prawdopodobnie będziemy kupować dom już używany, taki który będzie mial około 30-40 lat juz, ale w dość dobrym stanie [jeśli wszystko pójdzie dobrze].

I tutaj będzie kwestia remontu, prawdopodobnie całego domu, łącznie z wymianą okien. Tutaj pojawia się jedno z pytań...

od czego zacząc taki remont, wydaje mi sie ze jesli elektryka i ogrzewanie będzie ok to można przejść do kolejnych rzeczy, bo jeśli byłyby do wymiany to mniemam iz od tego trzeba zacząc.

Jeśli jednak to bedzie w porzadku to czy radzicie zacząc od kuchni i łazienki, czy może od innych pomieszczeń?

Nie sądze żebyśmy wszystko w ciągu roku zrobili, wiec wydaje mi się że ewent z gorszym pokojem łatwiej się żyje niż z gorszą kuchnia czy łazienką, a druga rzecz to chyba remotny kuchni i łazienki są cieższe.

A teraz do sedna sprawy - chciałabym sie zorientować ile powinniśmy zarezerwować na ewentualny remont.

I tak - co stanowi najwiekszy koszt łazienki?

mówię tutaj o remoncie generalnym - podklad pod płytki, same płytki [chciałabym część miec z dekorem, wiem ze jest dużo droższy...] wanna, armatura,

i mam na myśli tutaj rzeczy w średnich cenach, nic wiele ekstrawandzkiego, ale też nie "byleby tanio".

Czy taka łazienka to koszt mniejszy czy moze wiekszy niz jakies 10tyś?

Kuchnia?... sprawa podobna, jako że domu nie mamy, wiec jeszcze nie mam konkretnego planu, ale oczywiście nie mam tutaj na myśli wyposażenia typu garnki, talerze, ale wyposażenie typu kuchenka, zmywarka, meble, płytki, podłoga etc.

Czy to koszt rzędu 25tyś złoty, czy może więcej?Wydaje mi się że na same meble na ściane powinnam zarezerowac jakies 5tys, pewnie z 2tyś na stół plus krzesła...

Salon - zmiana podłogi (prawdopodobnie panele), jakies gładzie na ściane, możliwe ze robienie sufitu (mogą tam być jakies kasetony czy tego typu ustrojstwa...)

Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki dotyczące głównych kosztów, ale również za te mniejsze.

A jeśli ktoś będzie mógł wskazać mniej wiecej koszty wymiany instalacji elektrycznej bądź wymiany systemu ogrzewania to juz będzie super-chruper! :)

Dziękuję bardzo!

Część cen oczywiście mogę sobie znaleźć sama i tak robiłam, ale wydaje mi się że tylko osoby z doświadczeniem remontowym/wykonczeniowym znają prawdziwą skale :)

Jeśli taki post juz istnieje, to prosze o wskazanie, szukałam na forum, ale niestety nie udało mi się znaleźć tak obszernego tematu.

Pozdrawiam,

Ewelina

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?118251-Ziewnik-malkowej-niebudowy&p=2634654#post2634654

a to czytałaś?

Nie ma odpowiedzi na twoje pytania.

Koszt może być.... bardzo różny.

Np moja kuchnia kosztowała 4 tyś za szafki +płyta gazowa 1,5+zmywarka 1,5 tyś+zlewozmywak 500 zł + kran 200 zł + lodówka 3500 zł. Nie mam piekarnika. Okap 400 zł. Stół i krzesła nie wiem. Na ścianach nie ma kafli tylko płytę meblową. Te same rzeczy można kupić taniej (krany od 30 zł, lodówka za 1000) albo znaaacznie drożej. Nikt ci tego nie powie. Musisz pochodzić po sklepach, popatrzeć na ceny i wyznaczyć sobie jakiś limit.

Odpowiem tak, dom kupiliśmy z mężem w 2007r i dotąd jeszcze w nim nie mieszkamy;)

Dotychczasowe wydatki:

3 000 architekt (znajomy czyli tanio)

37 000 okna (brdzo duze w tym 3 przesowne prawie na cala sciane)

36 000 wod-kanal

5 000 elektryka ( wlaczniki jeszcze nie kupione)

2 000 scianki karton-gips

2 000 wylewka samopoziomujaca (piwnica)

500zl miska klozetowa (potrzebne jeszcze dwie)

2 000 baterie lazienkowe

1 800 plaskie odplywy

1 400 grzejniki lazienkowe drabinkowe (potrzebny jeszcze jeden)

1 000 kafelki do wc na parterze

2 500 kafle do lazienki na gorze (jeszcze nie polozone, zbieramy na robocizne)

ok 3000 za lampy (kupione okazyjnie na allegro)

Zaoszczedzone przez wlasna robocizne:

6 000-8 000 zl tynki (sciany i sufity)

8 000 zl zdarcie podlogi w piwnicy (skucie i wywiezienie wielu, wielu ton gruzu, zwiru i ziemi + przywiezienie wielu ton mialu kamiennego, ubicie i polozenie oraz zgrzanie papy, polozenie styropianu, dwie warstwy po 5cm) Tak wycenil tą prace (robocizna plus material) fachowiec

3 000 wybicie dziury w scianie nosnej ( za obliczenia obciazenia i potrzebnej belki zaplacilismy 200zl)

500 zl za obrobienie okien

Do kupienia:

1000 - 2000 kafle do kuchni

2000-3000 zl kafle do duzego pokoju kapielowego na dole ( w dawnej piwnicy)

1000 - 1500 szyba do lazienki (prysznic walk-in)

1200 zl miski wc (x2)

1000- ? farby lateksowe

6 000 podlogi (tansza wersja czyli panele, ale te 12mm a nie te najtansze)

10 000 sauna (ale to w przyszlosci)

10 000 kominek

30-40 000 ocieplenie domu

8 000-10 000 solary na dach ( mamy wyprowadzone podjescia)

??? ocieplenie dachu ( jeszcze nie sprawdzilam ceny)

To te najpotrzebniejsze rzeczy do tego WYPOSARZENIE WNETRZ

3500 zl dalismy za szafe w sypialni (po znajomosci z montazem 2600x4000x600)

Reszty nie mamy i potrzebujemy ok ??? czyli BARDZO DUZO!! na same meble kuchenne ok 7000zl

Musze tu podkreslic iż dom kupilismy w naprawde dobrym stanie (takim do zamieszkania) jednak postanowilismy postawic na remont, aby pozniej nie miec zadnych problemow.

Dlaczego tak dlugo to trwa?

Pierwsze dwa lata, mieszkalismy za granica, wiec ciezko było z decyzjami, za to byla kasa, teraz mieszkamy w Polsce wiec kasy brak :))))

Powoli zblizamy sie do końca.

Powiem tak. Nie zazdroszcze nikomu kto stoi u progu remontu, ale za nic nie zmienilabym decyzji :)

Powodzenia!!!

Kosztów jeszcze nigdy nie podliczalam, to pierwsza taka próba ale to wszystko w zaokragleniu i o wielu rzeczach napewno zapomnialam. Musicie nastawic sie na SPORY! WYDATEK. Ale pomyslcie jak to bedzie jak juz skonczycie.

Ja tylko o tym mysle :))

Odnośnie kosztów to:

Łazienka w zależności od wielkości i materiałów ,ale można zrobić łazienkę za ok 6tyś zł ,ale można też zrobić łazienkę za 66tys

Kuchnia meble z wyposażeniem to już ok 20tyś sam osprzęt to ok 6-8tyś

Salon może się zamknąć na kwocie 1,5-3tyś (zależnie od pomysłów klienta) może to być również 10tyś jeśli dojdą elementy typu steg etc

Wymiana elektryki na całym domu to ok 1,5-4,5tyś w zależności od ilości punktów a ta jest różna jak i gusta klientów(jeszcze czy w grę wchodzi wymiana tablicy itp)

System ogrzewania jeśli kompleksowy to ok12tyś

Oczywiście wszystko jest zależne od zasobności portfela i gust klienta (podane kwoty są przykładowe wg niektórych prac wykonanych dotychczas)

Pozdrawiam

Super dziękuję bardzo za wszelkie odpowiedzi i linki.

Oczywiscie zgadzam się z tym, że wszystko można zrobic minimalnym kosztem, albo tez pojechać po całości i samą lazienkę zrobić za bóg wie ile.

My będziemy chcieli dom urządzić ładnie- jak kazdy :) wiem, wiem - każdy chce mieć swój kąt super urzadzony, a możliwości mamy w miare ok.

Jak dobrze pojdzie to może ojciec nam np płytki i panele ułoży, ale jako że to nie jego zawód to będzie to "prosto" i bez zadnych fikuśnych rzeczy zrobione.

W lazience czy salonie, korytarzu chciałabym jakies małe wneki podświetlane/ półeczki zrobic - że tak powiem - tak jak to teraz modne jest :) ale od zawsze mi się to podobało więc jeśli uda nam się ten domek kupić to będziemy to robić! na forum dzielnie podlądam pomyły.

A chciałam się zapytać jeszcze o pomoc w zaprojektowaniu tego wszystkiego. Sama lubie zaplanowac wszystko i jestem taka Zosia -samosia, ale np ile mogłoby kosztowac skonsultowanie projektu z architektem wnetrz i ewent poprawki?

Wczoraj ściagnełam program Ikea, ale tam tylko rzeczy Ikea są do wstawienai... co przyznam, nie do końca mi się podoba. Ktoś wspomniał o programie PRO100, ale to jest raczej kwestia licencji zeby go miec....

Sporo przeczytałam, ale jeszcze duuużo czytania i obliczania i oszczedzania przed nami!

Dziękuje z góry za wszelkie juz dane i wszelkie nowe wskazówki.

Pozdrawiam,

niciol21 przepraszam bardzo kupujecie dom 30-40 letni, a Ty o łazienkach, kuchniach, projektankach wnętrz myślisz? Chyba najpierw trzeba pomyśleć o tym, czy dach nie do wymiany, czy trzeba ocieplić dom, co z fundamentami, elektryka do wymiany na pewno, o hydraulice nie wspomnę.Czy Ty sądzisz, że 40 letnie rury i kable będzie można zostawić? Sama remontowałam taki dom i wiem , co piszę. Z tego, co zrozumiałam macie już na oku dom, a nawet nie wiesz , kiedy został zbudowany? Domy z lat 70tych i 80 tych to domy budowane z byle czego, najczęściej z jakiegoś pół legalnego siporeksu robionego domowym sposobem w nielegalnych "cegielniach". Wtedy, można było zdobyć materiały wyłącznie na przydział i jak ktoś budował dom, musiał mieć wejście w PZPR, żeby je zdobyć.... itd itd. Już jeden z forumowiczów napisał Ci koszt remontu i ile to trwa. Chyba warto pomyśleć o remoncie, a nie o firankach i kuchniach... Edytowane przez Aleksandryta

Bardzo słuszna uwaga Aleksandryta.

Domek bedziemy dopiero ogladac i bedzie to aukcja, wiec jesli cena pojdzie za wysoko w gore to moze byc tak ze nici z tego domu. Co do materialow uzytych do budowy - to na oko wyglada to bardzo dobrze.

Czemu pytam już o te rzeczy? Ponieważ chce się zorientować ile pieniędzy będziemy musieli zarezerwowac na zrobienie wnetrz, a moja druga połowa zajmie się bardziej meskimi czynnikami jak instalacje.Ten czynnik jest warty wzięcia pod uwage, bo cóż jesli kupie dom i niedoszacuje kosztów remontu? Będę dalej wynajmować mieszkanie... a przecież od razu lepiej wziąć kredyt na odpowiednia kwotę.

alladyn71 dzięki za info, zaczynam szukać instalki :0

Pozdrowienia dla wszystkich.

Dokładnie najpierw musisz wszystko posprawdzac co i jak jest do wymiany i ile bedzie kosztowac a pózniej myslec o firankach i muszisz jak sobie obliczysz koszt remontu domu i do tej sumy dolicz , dodaj 30% wiecej u nas tak bylo i wiem co pisze

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?150997-Nasza-rozbudowa-i-przebudowa-starego-domu

Witam

Moim zdaniem powinnaś się poważnie zastanowić czy wogóle jest sens kupować ten 30 czy 40 letni dom za który będziesz musiała zapłacić napewno nie małą kwotę pieniędzy a później jeszcze o wiele więcej włożyć w remont. Zdecydowanie bardziej opłacalne może okazać się zakupienie działki budowlanej i wybudowanie całkiem nowego domu, w którym nie będziesz się martwić o wilgoć, pękające ściany, źle zaizolowane fundamenty itd.... Na początku remontu starego domu nie powinnaś się martwić tym jak urządzić salon czy kuchnię a raczej pomyśleć nad wymianą dachu, wymianą instalacji wodno-kanalizacyjnej, centralnego ogrzewania, elektryki, okien drzwi, to jest podstawą do dalszych prac, biorąc pod uwagę, że dom ten ma 40 lat napewno będą w nim do zerwania i wylania wszystkie podłogi, możesz zapomnieć, że została pod nimi wykonana jakakolwiek izolacja cieplna. Remontując stary dom musisz liczyć sięz ogromnymi kosztami, gdy dodasz do tego koszt zakupu budynku okazuje się, że za te same pieniądze miałabyś nowoczesny dom, według projektu, który sama wybierzesz. Obecnie jestem na etapie generalnego remontu starego domu, którego nigdy w życiu bym się nie podjął gdyby nie fakt, że dostałem ten dom za darmo. Dom ma ok 100m2 parter wraz z poddaszem użytkowym. Koszta jakie szacuję na remont to ok. 150 tys.zł + umeblowanie

Poniżej przedstawiam kosztorys remontu mojego domu:

Koszt wymiany dachu - 30 tys.

wymiana okien ok 10 tys.

drzwi zewnętrzne 1,5 tys.

instalacja wodno kanalizacyjna + centralne ogrzewanie 25 tys.

elektryka ok. 5 tys.

ocieplenie + elewacja + podbitka 16 tys.

schody wewnętrzne 8 tys.

ściany,sufity, wylewki, ocieplenie poddasza ok 20 tys.

drzwi wewnętrzne ok 6 tys.

kominek 5 tys.

To daje już sumę 126,5 tys.zł. do tego trzeba doliczyć koszta wykończenia podłóg, kafelki do łazienek, armatura itd więc muszę przyznać, że kwota 150 tysięcy może okazać się za małą :) no i oczywiście później pozostaje nam umeblowanie :p

Pozdrawiam Paweł.

Dziękuję bardzo za wszystkie informacje.

Niestety na zakup działki się nei zdecydujemy z powodów ich kosztów.tutaj gdzie mieszkamy koszty działek sa astronomiczne - ba w tej cenie mozna kupic własnie taki dom z 30-40 letnim przebiegiem. Marzeniem moim było postawienie domu z wybranego projektu, ale niestety ...

Ale przemyslimy dołożenie wiecej gotówki i kupienie nowszego 10-20letniego domu, bo rzeczywiscie i kosztów sporo a i czasochłonne to też będzie.

Pozdrawiam,

Widzieliśmy dom i działkę i oto troche więcej faktów.

Dom jest z 187x roku, wiec okolo 140 lat juz ma. :jawdrop:

Elektryka do wymiany, o rurach nam powiedziano ze sa ok, ale jesli cos to też byśmy wymienili.

Dół jest w miare ok, tzn do przeróbki/odnowy, ale jest ok jak na oko nie fachowca. [fachowiec pojedzie tam pojutrze, jesli nam oferta nie zniknie z oczu/rynku]

gora.... jako ze dom stary to strop/sufity sa drewniane. i tutaj pytanie -czy lepiej zostawic to drewniane, czy moze probowac wylewac sufity... co na pewno jest wiekszym i kosztem i praca. moja chłopina mówi, żeby zostawić, ja jakoś się boje tego drewna [fachowiec oceni jego stan]

w górnej części domu są postawione ścianki działowe, ale to jest jakaś płyta, tektura, na której jest tapeta, więc dość łątwo to będzie wyrzucic i ewent sami możemy zagospodarować innaczej tą przestrzeń.

i teraz co lepiej - wstawic jakieś ścianki kartonowo-gipsowe czy może lepiej przynajmniej niektóre ściany zrobić z cegły [czy można postawić cegłe na ścianach nośnych?] bo ewentualna cełga poza nośnymi to będzie chyba kwestią wylewki. Natomiast kwesita ewentualnej cegły na ścianach nośnych.... jak tam jest podłoga zrobiona z tych desek - przeciez nie postawimy cegieł na deskach :bash:

większość okien jest w dobrym stanie, ale jako że to są okna drewniane i mają juz ok 10 to raczej na plastyk byśmy je wymienili plus dwa dachowe wstawili.

dach na chwilę obecną jest w miarę ok, ocieplony, ale raczej do wymiany za jakiś czas [chyba ze fachowiec powie, że już teraz należy go wymienić].

na razie nei mamy szacunku kosztów, ale na pewno będą spore, choc wydaje się nam, że przy trochu wkładu własnej pracy uda się je trochę zredukować. niestety kupno domu wg planów i to w tej okolicy nie wchodzi w grę.

Pozdrawiam

gora.... jako ze dom stary to strop/sufity sa drewniane. i tutaj pytanie -czy lepiej zostawic to drewniane, czy moze probowac wylewac sufity... co na pewno jest wiekszym i kosztem i praca. moja chłopina mówi, żeby zostawić, ja jakoś się boje tego drewna [fachowiec oceni jego stan]

Żeby ocenić stan stropu trzeba go "otworzyć", czyli zerwać jedną deskę od strony ściany zewnętrznej i zobaczyć stan belek w gniazdach. To jest newralgiczny punkt tej konstrukcji. Jeśli masz jakiekolwiek podejrzenie co do stanu stropu to go usuń. Późniejsza naprawa będzie bardzo kosztowna (zniszczenie wykończenia podłogi, sufitu, ścian parteru). Drugi ważny element starego domu to izolacja pozioma ścian. Generalnie remont generalny "stulatka" to koszt praktycznie równy budowie nowego domu. Jeśli masz go za darmo w cenie działki to można rozważać naprawę.

Ja zaczynam remontowac dom 30 letni. Do tej pory mam tylko wymienione okna i drzwi, kosztowało mnie to 13 tys z groszem mi się podoba, ale to na prawdę zależy od tego co wybierzesz. Moje drzwi np kosztowaly okolo 3000 ale mozna wybrac i duzo drozsze, to samo okna. Wymiana starego ogrzewania centralnego i poprawki hydrauliczne okolo 13 tys (Wielkopolska) w tym grzejniki i podłogówka w małej łazience. Pieca narazie nie ruszamy bo był wymieniany 3 lata temu.

Pare dni później i złożyliśmy ofertę kupna domq w dużo lepszym stanie, niemniej jednak do remontu, ale dużo mniejszego niż np. wylewanie stropów.

Ale moja chłopina nie umie odpowiedzieć mi na 2 nurtujące mnie pytania - czy w ramach obecnego ogrzewania można zrobić tak aby w kuchni i lazience zrobić ogrzewanie podłogowe i żeby wszytko było ogrzewane z tego pieca, który tam teraz jest.

Zamierzamy zrywać kafelki na podłogach, rozumiem, ze do ogrzewania podłogowego trzeba zarezerwować pare cm na wylewkę na rurki od ogrzewania podłogowego.

Druga rzecz - reorganizacja kuchni i łazienki. To wiązałoby się ze zmianami pionów rur do ścieków.

Ten dom na parter - garaż, i 3 piwnice,

pietro - salon i kuchnia

2gie piętro - 3 pokoje i łazienka

3cie piętro - poddasze do zaadoptowania, z tymże musielibyśmy zrobić schody, bo teraz są składane [nie jest to opcja do normalnego funkcjonowania!!! ]

Szczerze mówiąc jestem bardziej zainteresowana tym ogrzewaniem niz zmianami w odpływach, ale uwagi w obu tematach bardzo docenie!

Pozdrawiam