remo_78 25.07.2010 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2010 Witam!Jutro moja ekipa budowlana wchodzi na montaż dachu. Jako laik chciałem zapytać na co zwrócić uwagę, jakich błędów się wystrzegać przy montażu. Przewidzianą mam więźbę krokwiowo-jętkową. Wszelkie uwagi mile widziane chciałbym aby dach służył mi przez wiele lat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 25.07.2010 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2010 (edytowane) Ja nie pozwoliłem na przybijanie krokwi do murłat pojedyńczymi, wielkimi gwoździami, lecz kupiłem obustronne kątowe okucia ciesielskie (z przetłoczeniem). Całość jest tak sztywna, że znajomy murarz dziwił się, że krokiew nie daje się "bujać" na murłacie (a ma "krzepę" i na pojedynczym gwoździu zawsze mu się "kiwała"). Tak samo obie jętki są u mnie skręcone z krokwią śrubą z nakrętkami (pośrodku jętki i krokwi, czyli w tak zwanej "osi obojętnej") i dodatkowo podwieszone na płatwiach na kątowych wieszakach (wzmocnienie przed wichurą). Pozdr. Edytowane 27 Lipca 2010 przez Konto usunięte_12* poprawka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makow11 09.09.2010 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2010 sobieradek ,mógłbyś przesłać jakiegoś linka jak te okucia ciesielskie wyglądają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Endriuszka 09.09.2010 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2010 róznie poprosze bo sensownie to brzmi tylko jak to wyglada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luka 12.09.2010 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2010 http://www.farmer.prochowice.pl/artmet58.jpg jest to rodzaj grubych blach kolczastych (kolec powtaje z przetłoczenia na wylot blachy), dzięki czemu lepiej rozkładają się naprężenia w strefie łączeń (większa powierzchnia i lepszy rozkład sił). fota w zasadzie tłumaczy wszystko, a reszta, tzn. szczegóły... należy do Wujcia Google'a! pozdrowienia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makow11 28.12.2010 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2010 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 29.12.2010 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2010 Jeśli ma być solidnie to proponuje aby więźba była wykonana tradycyjnie. Czopowanie i odpowiednie zacięcia. Łączniki ciesielskie zbędne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts