Gość Dr Zygmunt 10.02.2004 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2004 Witam, mam dla Was ( doświadzczonych budowniczych ) taką o to historię... Zdecydowałem się na budowe domku(370 m kw) dwa niezalezne mieszkania dlatego taki duży ale wracam do sedna sprawy wykonawca zamontował mi gotowy wkład kominowy SCHIEDLA o Fi 200 , wysokość 7mb. No i dziś mam kłopot bo się okazuje że aby zamontowac kocioł na opał staly jest to za mała średnica komina.Ponoć spalin przy kotłach na zgazowane drewno jest tyle że nie da sie ich odprowadzić przez wkład o takiej srednicy. Prawda czy fałsz?? poradzcie mi czy mam jeszcze szanse na kocioł na paliwo stałe. przewidywana moc do ogrzania domu to 27 KW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bimer 11.02.2004 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2004 skasowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pchlistosc 11.02.2004 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2004 klamstwo ja mam piec mialowy 25 KW podlaczony do identycznego komina i dziala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomuś 11.02.2004 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2004 Takie sprawy się przelicza. Ale najczęściej się robi tak, że patrzy się jaka jest średnica "czopucha" czyli wyjścia spalin z kotła. Średnica fi 200 to podobna powierzchnia przekroju jak w przypadku komina murowanego (spalinowego) 14x28cm więc moim zdaniem nie powinno być problemów. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 11.02.2004 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2004 Wzór Redtenbachera dotyczy dobrania odpowiedniej średnicy wkładu kominowego , wzór ten służący do obliczenia minimalnego pola przekroju przewodu spalinowego lub dymowego. A = (260 * Q) / (n * H^0.5) A - pole przekroju poprzecznego przewodu kominowego [cm2]Q - moc kotła [kW]H - wysokość komina [m]n = 9 (drewno), n = 16 (węgiel, koks, miał, brykiet), n = 18 (gaz, olej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomuś 11.02.2004 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2004 Ten wzór powinien znać projektant (architekt) który zna zapotrzebowanie cieplne budynku i paliwo jakim inwestor będzie ogrzewał budynek.Najczęściej bywa tak, że w projektach typowych dąży się do jak najmniejszej ilości kominów a potem okazuje się że jeżeli ma być np. w kotłowni dwa urządzenia gazowe to brakuje komina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Dr Zygmunt 11.02.2004 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2004 Dziękuje za wypowiedzi.Jutro mam spotkanie z dilerem kotłów i zobaczymy... Napewno zdam relacje... A moze jeszcze ktoś-coś ciekawego w temacie powie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.03.2004 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2004 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grody 04.03.2004 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2004 dzieki za wzór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Bunga 04.03.2004 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2004 Tomus! Wyjście spalin z kotła nie jest czopuchem !!!!Prawidłowa nazwa :kształtka wylotowa spalin.Czopuch łaczy otwór wylotowy spalin z kotła z kominem.Powinien mieć pole przekroju o 1.5 raza wieksze od przekroju komina.Kształtka wylotowa zazwyczej dlatego jest tak mała bo chodzi o jak najdłuższe przetrzymanie spalin w kotle(aby jak najwiecej odzyskac ciepła)ale za kotłem spaliny muszą mieć już pełna swobodę.Za kotłem gdzie spaliny maja najwyższą temperature ?W czopuchu.Mając dużą temperaturę maja dużą objetość.Jezeli mamy czopuch mały o wymiarach kształtki wylotowej to gorące spaliny "zatykają" czopuch i spalanie nie przebiega tak jak powinno.Fakt w kotle pali sie ale zuzylibysmy duzo opału mniej mając oprócz prawidłowego komina prawidłowy czopuch.Czasami jest tak ,że przy prawidłowym kominie kocioł dymi i nawet kominiarz zwala winę na producenta danego kotła a wina lezy w czopuchu. Inna sprawa .Są różnego rodzaje wzory normy na różne srednice przewodów.Są np.na wyliczanie rur bezpieczeństwa.Ale musimy to co czytamy czytac do konca dlatego gdyz np. wzór na rurę bezpieczenstwa daje nam np.fi 15,ale dalej pisze,ze nie mniej niż fi 25,a wiec wzór wzorem rura bezpieczeństwa nie moze byc mniejsza niż fi 25 w srodku, nie na zewnatrz.Tak samo jest z koninami.Są wzory -znam ich kilka dla zainteresowanych podam,ale są przepisy które mówią ,że najmniejsze pole przekroju kominowego to 400 cm 2 dla kotłow opalanych paliwami stałymi co dla okragłego komina daje fi 230.Kocioł bedzie pracował i na kominie 14 x14 ale zje nam dużo dużo wiecej opału.Wzór który podajecie jest idealny dla idealnych warunków tj.temperatura zewnętrzna -20 st.cisnienie 760 mm Hg,predkość wiatru 0m/s.Zmieni sie cos i wzór można wyrzucić.Dlatego podaje sie wymiary takie a nie inne.Zauważcie ,że zazwyczaj w tych małych kotłach wylot spalin jest mniejszy niz 400 cm 2, a żaden producent kotła na paliwa stałe nie napisze że srednica komina jest mniejsza niż te 400 cm 2.Zarzuciłem wczoraj producentom,że nie podaja wymiarów czopucha.Dzisiaj rozmawiałem ze znajomym instalatorem na ten temat.Usłyszałem,że to instalator powinien o tym wiedzieć.Producent silnika elektrycznego także nie podaje średnicy przewodu jakim nalęży silnik łączyć z instalacja elektryczną,albo nie podaje co nalezy robic gdy silnik ma odwrotne obroty.To ma wiedzieć elektryk i już! A w ogóle o czym tutaj mówimy.Komin musi mieć takie wymiary jak podaje DTR kotła i już!!!!!!! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Bunga 04.03.2004 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2004 PchlistośćIWłóz analizator spalin do kamina on ci powie jak działa Twój kocioł:)pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ElaB 23.03.2004 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2004 Mam pytanie. Czy teoria wielkosci Czopucha dotyczy rowniez kominkow? Mam kominek Jotul, 18 RTD Panorama BBE. Chce uzyc Rondo lub Rondo Plus. A tak w ogole z doswiadczenia - polecanie mi Rondo czy Rondo Plus?Dzieki z gory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts