Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gładź ŚMIG co sadzicie?

Recommended Posts

A tak calkiem powaznie to sie dopiero okaze co ten produkt jest wart, dosc nowy ten wynalazek i testowac na wlasnej skorze ja bym nie chcial.

Ze sprawdzonych i dobrych: Sheetrock (szkoda ze taki drogi) i mniej znany Master Mas

A tak calkiem powaznie to sie dopiero okaze co ten produkt jest wart, dosc nowy ten wynalazek i testowac na wlasnej skorze ja bym nie chcial.

Ze sprawdzonych i dobrych: Sheetrock (szkoda ze taki drogi) i mniej znany Master Mas

...i zaleta ich - nie bębnią!

....dla mnie te wiaderkowe to jeszcze trochę drogie... słono kosztuje ta woda w gotowych masach...

• 2 weeks później...
Z tego co piszą na stronie producenta to śmig można stosować również na emulsję, ale też jestem na etapie wyboru rodzaju gładzi gipsowej, także jeśli ktoś już to sprawdził to niech napisze jaki efekt. No właśnie, a może zamiast stosować gładź gipsowa lepiej położyć tynki cementowe albo płyty karton-gips? Edytowane przez Angellina

• 1 month później...

Witam,

ja dałem się skusić i nie jestem zadowolony (podłoże - gips z resztkami starej farby wodnej, całość dobrze zagruntowana) . Gładź ogolnie ok ale zdecydowanie za wodnista - ktos tu próbuje szybko zarobić...

Pozdrawiam

• 1 year później...

Mąż własnie nakłada na płytku g-k na poddaszu. Mówi, że fajnie się nakłada i jest o wiele lepsze niż zwykły cekol. Jak wyjdzie i jak dalej się zachowa zobaczymy. Nie stać nas na drogie specyfiki, mąż robi sam i jest zadowolony. Cekol przy tym to porażka.

Chętnie poczytam opinie o tym Śmigu - czekam, może ktoś u siebie położył i może sie podzielic doswiadczeniem.

jako wykonawca jeden raz dałem się namówić na wypróbowanie tego czegoś,był to ostatni raz,tak jak ktoś już napisał jest za wodnisty i nie można nałożyć grubszej warstwy,może się jednak nadawać na ostateczne szpachlowanie choć ja tym specyfikiem nie dotarłem do tego etapu,ponadto po wyschnięciu szło go szlifować ręką bez użycia papieru ściernego

Kilka zalet

- dobra biel

- gotowa - nie trzeba urabiać

- nie jest miękka po wyschnięciu jak np gipsar choć mogła by być twardsza, aczkolwiek papier 150 się świetnie nadaje do szlifowania, zresztą jak ktoś umie nałożyć toi szlifować dużo nie musi

-warstwy się nie oddzielają podczas szlifowania

minusy

- mogła by być troszkę gęstsza - choć gęstość zależy od partii produkcyjnej, ile przeleżał na magazynie itp - doświadczenie z ładnych kilku wiaderek raz mi się zdarzyło że ciężko było ugłaskać - ale termin ważności na ukończeniu

-samo wiadro mogłaby mieć metalową rączkę - pewniejsze przy powieszeniu na drabinie

(...)

-samo wiadro mogłaby mieć metalową rączkę - pewniejsze przy powieszeniu na drabinie

...wiadra z plastikową rączką traktuj tylko jako opakowanie produktu i jako jednorazowe do np. urobienia kleju - i do wyrzucenia. Wiadra robocze to tylko z metalowa rączką - najlepsze z castoramy za około 5zł i te trzeba szanować. Z liroja droższe ale za głębokie - dobre do wody, to samo z obi.

Ja mam nowy tynk nie malowany niczym i chyba nie bede go gruntowal bo jedni mowia gruntuj drudz nie, sa plusy i minusy obu opcji. Tynk mozna powiedziec ze jest dobry, no ale po szpachli bedzie jeszcze lepszy i mysle zrobic na nowy tynk trzy razy gladz megaron finisz a na gladz farba akrylowa raz, w przyszlosci docelowe kolory itd. mam do zrobienia 718m2 gladzi, tyle bylo tynku:D Edytowane przez toma1