Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Maskownice na szybki suuppeeraste, najważniejsze,że nie widać zawartości szafek....a o to chodziło nie.... Lampka na półeczce czarodziejska i jaki fajny daje klimat ( a może małe zdjęcie przodu lampki, pięknie proszę) . Twoje Waterloooooo ho hooooooo...... czekamy na stolarza i już ;) .

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

konstancjo, a czy Ty wiesz, że ja podejrzewałam przyczynę Twego milczenia, tak niepodobne go do Ciebie? :) I miałam duże wątpliwości jak to wyjdzie. A teraz mam 80/20 - zadowolenia do wątpliwości. Jest lepiej, bo nie widać tego misz-maszu za szybkami. A u nas zero szans na postawienie tam tylko i wyłącznie rzeczy ładnych - to mała kuchnia dużej rodziny z niemałym apetytem :)

Wiem, że kiedyś znajdę coś innego, co będzie jak ta folia z łazienki - że rok wisi na oknie, a ja za każdym razem jak tam wchodzę się do niej uśmiecham.

chciałam coś ala firanka, znalazłam jedynie to. Póki nie znajdę czegoś delikatniejszego - powisi.

betib, nie wiem cholera czemu tak jest - ale mam to samo. Na przykład gapię się w lustro i ustalam jak stosunkowo dobrze wyglądam. Potem próbuję sobie strzelić auto i ... cancel zaraz po tym co zobaczę jeszcze w aparacie. Mąż mój uznaje jedynie tryb "zielony" oraz kompozycję "cała sylwetka na środku obrazu". Więcej chyba nie muszę pisać, co?

A teraz ogólnie konstancja i betib - o folii będzie.

Można zamówić taką folię nawet w całkiem dużym formacie w większości agencji reklamowych, drukarni - w w każdym razie tam, gdzie mają ploter. Z dowolnym wzorkiem, symetrycznym czy nie. Moja siostra ma takie coś w łazience w ich poprzednim domu - całe okno matowe, a u góry kilka zawijasów przezroczystych. Przepięknie to wygląda.

I dla Ciebie betib mam wizję takiego matu, a na dole szlaczek z lawendowych wiązaneczek (bo chodzi o dolną łazienkę, tak?), a dla Ciebie konstancjo coś z francuskiego - na przykład matowe drzwi, a na tym przezroczyste francuskie napisy. Jakiś kawałek książki, wiersz, czcionką stylizowaną na ręczne stare pismo...

Koniec wizji :)

Ja myślałam o tym, żeby zeskanować wzór firanki z salonu i takie coś zrobić. I nie mówię, że wizje porzuciłam - ale żeby ją zrealizować muszę jechać do JG. Naprawdę nie mogę nigdzie tutaj na miejscu, naprawdę - uwierzcie mi. Serce mi nie pozwala. Bo tam mam takich zaprzyjaźnionych fajnych ludzi, którzy takie rzeczy robią - to co, do obcych pójdę? No way :)

A poza tym wizja dojrzewa i przeplata się z innymi - a zresztą na półkę musi zostać odłożona, bo czeka nas akcja "góra" i na tym się teraz skupić muszę.

Nelko, dziękuję :)

Te zasłonki coś w typie wzoru z krakowskich spódnic ze stroju ludowego? Oj, też by mi się podobały :)

Z lampami to ... no rozumiem, co mam ściemniać - sama je kocham. Będę trzymała kciuki za Czacz i za skarbonkę.

Famelio, dziękuję :)

pysiaczku, super że z nikim nie mieszkacie - już samo docieranie się nie jest łatwe, a jak jeszcze są osoby trzecie, to robi się bardzo trudno.

Koronkowe wzory? Chyba w katalogu dekorala jest taki koronkowy wzór na ścianie. Podobał mi się, ale ja bym zrobiła szary na ecru - a tam jest chyba niebieski na wrzosowym, czy coś takiego...

No i czekam na Twoją galerię :)

Ooooo, cześć Juszczakówko!

No czekamy, nie? Inaczej nie przejdzie :)

Lampka na półeczce to taki lampion na tea lighty. Nie lubię zasypiać po ciemku, więc ją co dzień eksploatuję - wyłącznik ma automatyczny ;)

Tu zbliżenie:

http://img245.imageshack.us/img245/6533/24male.jpg

Oczywiście nie czytam przy świeczce, to tylko eksperyment był zdjęciowy :)

lampionikiem jestem za to oczarowana :) ... to jest to co tygrysy lubią najbardziej ...wow ...

a jak miałaś nie podejrzewać jak ty juz mnie lepiej znasz niż ja sama ... bo to pismo na moich szybach to z jakiegoś dna mej podswiadomości wydostałaś ... tylko jak czarownico jedna :)

... wizje dojrzewają i są potem na jawie jak szlachetne wino ... warto poczekać ... a ponieważ słucham tego ostatnio do bólu to .... http://www.youtube.com/watch?v=Aws7v5YK1CE

Famelio, poproszę o kolor i tynk Twej cudnej elewacji - już wiem co mi się dziś będzie śniło :)

nelli, ja go kupiłam w takiej lokalnej galerii, a w zasadzie sklepie z ładnymi drobiazgami, bo trudno to galerią nazwać, rok temu na Gwiazdkę (sobie, mąż mi dał swoja kartę i wysłał po sweterek, przyniosłam lampion hmmmmm....).

Zajrzę czy jeszcze coś podobnego mają jak będę w okolicy.

konstancjo, ja wiedźma jestem i tyle. Wiedźmowate stworzenie :) A poza tym też lubię francuskie klimaty, manekiny i Audrey :) Mam jakiś kawałek głowy czy serca - licho wie - wspólny z Tobą, i w nim grzebię jak szukam wizji dla Ciebie. Albo - jak teraz - ona do mnie sama stamtąd wyłazi :)

Za to Bajora nie trawię w żadnej postaci, choć przyznaję, że wśród obecnego pokolenia jako jeden z nielicznych jest artystą, a nie rzemieślnikiem. Tylko gdzieś się z nim mijam...

ciągle wracam do tej latarenki ... i jeszcze jak zrobić takie zdjęcie ...??? :jawdrop:... każdy szczegół widać a nastrój pozostał ... niestety moje zdjęcia nastroju "tym czymś " co posiadam nigdy nie wyjdą ... a michas może zostać ? ... czy go usunąć ... ostatecznie to piosenka Edith ...

tymczasem...super wyszło ci to oklejanie witrynek! Wzór jest taki koronkowy i delikatny i mam wrażenie, że szalenie modny - szukam obecnie tapety do sypialni i natknęłam się na takie koronkowe wzory i muszę przyznać, że podoba mi się to :)

jednym słowem jest super - jeszcze bardziej przytulnie i jeszcze bardziej domowo.

koronkowe wzory na tapeach ? Rzuc linkiem plisssssssssssssssss

waderko ja mam dla Ciebie i siebie propozycje :) ja zrobię fotki Tobie a Ty zrobisz fotki mi :) myślę ,że wtedy efekt będzie taki jak być powinien hihihihhi

no i z tym robieniem sobie zdjec mam to samo hhahahaha masakra jakas, no ale to pewnie dlatego ze komus robisz pod odpowiednik kontem a sobie na oko i zawsze cos wychodzi za duze- a to nos a to czolo :)

a co do oklejania szyby w łazience, bo ja w sumie potrzebuję zrobić to do wysokości zazdroski - mysle nad zwyklym bialym matem....( takie bielone szklo ) chodzi o to ze i tak roleta zewnetrzna jest zawsze do polowy opuszczona a od polowy jest zazdroska z lawendowymi kwiatkami, ale latem jak okno jest uchylone zazdroska lekko się odchyla i ja mam wrazenie ze cos tam widac z ulicy...kiepska sprawa

Edytowane przez betib

Zamieszanie się zrobiło :)

No i bardzo dobrze - pokazujcie co tam macie, co znalazłyście - może i ja coś dla siebie znajdę :)

Kociu, oczywiście, że Michała zostaw, piękna piosenka! Zaraz skrobnę o zdjęciach :)

betib, propozycja ciekawa :) Trzeba się kiedyś spotkać z aparatami :) To moje ostatnie zdjęcie jest autorstwa bliskiej mi osoby i mojego guru fotograficznego jednocześnie. Jakie Ewa potrafi autoportrety robić! Podglądam, podglądam, może i mi się kiedyś uda...

Na za duże nosy i uszy to długa ogniskowa dobrze robi. Tyle, że ja mam salon za mały, żeby z tele latać :)

Słuchajcie, odnośnie lamionu - szukałam koszy na meble do kuchni i przypadkiem znalazłam to:

http://img10.allegroimg.pl/photos/oryginal/12/83/94/89/1283948919

Jest tu:

http://allegro.pl/69260-hit-ogrod-latarnia-latarnie-lampion-dominus-i1283948919.html

Rozmiar ten sam :)

Zdjęcie "nastrojowe" - instrukcja wykonania

Potrzebny jest aparat, który ma tryb manualny - czyli, że możemy sami, ręcznie nastawić takie parametry jak czułość, przesłona i czas naświetlania. Albo ma taką funkcję, że możemy wpływać na wartość EV - czyli naświetlenie. Zwykle jest to taka przedziałka w formie linii prostej ze skalą od -3 do 3. Bo dla naszego aparatu to zdjęcie jest niedoświetlone. I jeśli zdamy się na pełną automatykę, to aparat naświetli to mocniej, nie będzie efektu, albo/i się wszystko rozmyte zrobi, bo aparat ustawi długi czas naświetlania.

Zakładając, że mamy tryb automatyczny ustawiamy tak:

- maksymalna czułość czyli ISO (chyba ze na maksymalnej są koszmarnie zaszumione zdjęcia - to wtedy maksymalna akceptowalna przez nas)

- mała przysłona - czyli te cyferki wyrażane jako 1.8, 3.4, 5,6 - jak najmniejsze to ustawiamy

- maksymalnie długi czas, ale tak, żebyśmy byli w stanie utrzymać aparat w bezruchu - wyjdźcie od 1/50 sekundy i sprawdźcie czy możecie wydłużyć.

I robimy zdjęcie, oglądamy na monitorze aparatu i wprowadzamy ewentualnie jakieś korekty. Czyli zmieniamy jeden z czynników wcześniej opisanych i patrzymy czy jest lepiej czy gorzej.

Jeśli możemy wpływać tylko na EV, to ustawiamy na -3ev, robimy zdjęcie i patrzymy czy nam się podoba. Potem ustawiamy -2 2/3 i to samo. Aż do uzyskania zadowalającego efektu.

Policzyć tego dokładnie nigdy nie umiem - stosuję metodę prób i błędów.

Jak ktoś ma PS, to potem jeszcze można w poziomach (levels) przesunąc środkowy wskaźnik w lewo - wedle uznania.

I jest :)

Pozdrawiam Cię Waderko, bo widzę, że jeszcze nie śpisz.... chociaż przeglądając Twoją galerię stwierdzam, ze nie pierwszy raz o tej porze jestes na FM. Kobieta to jednak musi mieć sporo na głowie, bo wtedy ma czas na wszystko. Bardzo tu przyjemnie, więc chętnie podglądam :) Inspiruję się...