Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

O ho ho, MIL to zdaje się artystka; tylko, czy Ty też czasem wasz ochotę wrzeszczeć:

do cholery, czemu na ścianie/ meblach/ podłogach/ abażurach, a nie na bloku rysunkowym?? - niepotrzebne skreślić.

A po drugie, to właśnie teraz, o poranku, wczesnym, upadła i poszła w siną dal moja pewność, że pod tynkach wewn to już RAZ-DWA się pomaluje, i koniec, gotowe. A Ty Waderko piszesz, SIEDEM RAZY.....

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Aniuzzielonego, ja nie tylko czasem mam ochotę krzyczeć - ja krzyczę. Drę się jak przysłowiowe stare gacie. Wiem, że super niania zaleca darcie się na dworze, ale co z tego jak sobie o tej cennej radzie przypominam tuż-tuż, ale jednak TUŻ PO darciu się...

Mil szczęśliwie podzieliła się ze mną tym pomysłem zanim go wykonała - ale często najpierw robi, potem mówi... :)

Kala, od podłogi do górnej krawędzi zlewu mam 91,5cm - wlezie?

Nadulko, jak na burzę to mam powolne tempo :)

Pavis, ja sobie czasem zadaję pytanie co ja będę robiła jak skończę ten dom... Drugi zacznę? ;)

Pysiaczku, a u mnie najgorzej było na ściankach - murowanych i z tynkiem gipsowym. Identyczne ściany są na dole i było lepiej. Może to farbą idzie. Poddasze malowaliśmy śnieżką, dół duluxem. Kolorowe farby miałam teraz z dekorala i ąłdnei kryły za drugim razem - ale szły na podkład z białej farby...

RAPORT

Zakończono I etap malowania.

W II etapie malowany będzie korytarzyk i klatka schodowa, w III pokój na dole.

Zaimpregnowano podłogi w dwóch pokojach na górze. I korytarzyk.

I układam panele. Da się w jedną osobę, choć traci się 4 razy więcej czasu niż wtedy gdy działa się w tandemie. No i utknęłam na zakończeniu. Zostało mi - cholera - 3,5 cm. Przy ścianie. Trzeba było przeciąć pierwszy pasek na pół, trzeba było. Mądra Polka po robocie...

Kombinować będę albo posiłki wzywać (jak posiłki będą mogły).

Póki co spadam do Mil układać panele (zmierzę najpierw czy mam przycinać na poczatku), bo jakby te posiłki ściągnęły na weekend, to w razie czego będą dwa pokoje ratować...

Stan na dziś:

Numer 3

http://img130.imageshack.us/img130/2006/23301416.jpg

http://img52.imageshack.us/img52/3685/99777511.jpg

Zasłonki dziś przyjechały:

http://img232.imageshack.us/img232/9936/39081829.jpg

Numer 2 - reszta biała:

http://img530.imageshack.us/img530/6669/52108235.jpg

Numer 1

Panele i kolory

http://img593.imageshack.us/img593/2715/91066843.jpg

Podobają mi się te rolety:

http://www.ikea.com/PIAimages/0111327_PE262052_S4.JPG

Pytanie tylko czy one są nieprześwitujące, bo wyglądają trochę jak firanka na rolecie...

Przepraszam, ale aż z końca strony wróciłam jeszcze raz do Twojego opisu, żeby doczytać... Te panele to Ty tak sama? Samiuteńka? Bez pomocy? :jawdrop::jawdrop::jawdrop:

Szacunek, po stokroć szacunek. Ja się chwytam różnych rzeczy - malowanie, tapetowanie, skręcanie mebli. Ale panele? W pojedynkę??? Podziwiam...

eeeeeeee tam waderka pewnie tu ścieme wali i ma tam przy sobie jakiegos przystojnego pomocnika ;)

heheh

a tak serio szacuneczek :) wszystko super, ten niebieski tylko dosc ostry mi się wydaje.......no ale moze to wina oświetlenia

rolety bardzo ładne

juz jestem ciekawa jak urzadzisz te pokoje :)

To ja się chciałam pochwalić, że się wczoraj w końcu za malowanie wzięłam i machnęłam wc i sufit w sypialni (jeszcze raz trzeba pomalować wrrrr) a tu nie ma się czym jednak chwalić, bo Ty Waderko przebiłaś wszystko kładąc samodzielnie panele! Szacun ogromny!!

A no i o malowaniu zapomniałam z wrażenia ;)

Bardzo fajnie te pokoiki wyszły. Niebieski faktycznie intensywny, ale myślę, że w zestawieniu z dodatkami, meblami itd.już takiego wrażenia sprawiać nie będzie :)

Rany, dziewczyny, dajcie spokój z tymi pochwałami - dobra, układam sama. Bo nie ma innej opcji chwilowo. Ale nie polecam tego, bo to marnowanie czasu - w dwie osoby robi się ze 3 razy szybciej. Dzisiaj ma przyjść sąsiadka mnie wesprzeć w tychże czynnościach. Samo składanie pojedynczych paneli w pasek i ich przycinanie jest proste i nie ma znaczenia czy ma się kogoś do pomocy. Ale wpięcie całego paska w sąsiedni w jedną osobę zabiera kupę czasu, milion razy trzeba poprawiać. Także nie bierzcie ze mnie tutaj przykładu - naprawdę szkoda Waszego czasu.

Numery są zadowolone nagłą swobodą, mają wolna rękę na dole jak ja robię coś u góry (w jakichś tam rozsądnych granicach) i sobie radzą. Co chwila zresztą wchodzą na górę i sprawdzają postępy.

Niebieski jest intensywny i taki miał być, miał stworzyć przytulny, ciepły kącik do spania w sporym, beżowym pokoju. Ma być tłem dla białego łóżka i białej skrzynki na pościel. I przyszła mi do głowy skrzynka postawiona na boku w roli stoliczka nocnego - nie mam tylko pojęcia kiedy ja to wszystko zrobię.

Kociu, te widoczne w rogu panele idą do numeru 2. Dwa paski zresztą już poszły :) Na korytarz mam coś innego (choć też panel), w czym zakochałam się od pierwszego spojrzenia, podejrzewam, że i Tobie się spodoba.

Magdala, na dole dawaliśmy rok temu folię i gąbkę (choć słyszałam że to podkłady w formie płyt są lepsze), teraz mam takie dwa w jednym - gąbka podklejona fabrycznie folią. Byłoby super, gdyby było dokładniej wykonane, folia podklejona jest tak, że czasem jej zapas (wystaje spod gabli) jest z jednej strony, a czasem z dwóch, krzywo po prostu. Docinam tak, by zakład zostawał z jednej strony, moim zdaniem powinni od razu tak to zrobić.

I ja gruntuję podłogi (wylewkę) pod panele, choć teoretycznie nie trzeba. Ale ta podłoga pyli się okropnie, nie mam do tego nerw - wolę ją przelecieć gruntem raz i jest spokój.

pysiaczku, dzisiaj druga warstwa? Daj znać jak wyszło :)