Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Arniko, ja mam taką metalową, ale na maleńkie muffinki - kiedyś Wam pokażę. Problem w tym, że u nas jedna porcja to za mało, a jak wyjmę gorącą blachę z piekarnika, to się ciężko muffinki wyciąga, zaraz potem myje i jeszcze raz smaruje. Ja też nie lubię babrania (koksiku), smaruję ręcznikiem papierowym, na który wylewam trochę oleju. W takich papilotkach ikeowych z jednej porcji mam dziesięć sztuk.

Waderko dziękuję! :)

Cieszą mnie tak dobre wieści o Bartusiu, ale kciuki oczywiście nadal zaciskam :)

Co do foremki do muffinek to ja mam zwykłą teflonową na 12 dużych muffinek a poza tym wkładam zawsze w te papilotki papierowe jeszcze najpierw. Fakt, że ciężko to potem wyjąć z takiej foremki, ale daję radę ;)

Dzień dobry powiem :lol:

Mam metalową teflonową foremkę, dość spore muffinki wychodzą, ale ta silikonowa foremka to była w bardzo małym rozmiarze... Takie maleńkie te muffinki by wyszły, że chyba z jednej porcji ciasta wyszły by chyba ze dwie silikonowe blaszki....

Więc wybrałam metalową...

Chciałam nieśmiało zapytać co z Anetą S. ???????????

Ktoś ma jakieś wieści??????

Jak co to buziaki dla Niej zostawiam i zdrówka i dobrego samopoczucia zostawiam :)

martu, nie robiłam bo mi się papilotki skończyły, a nie chce mi się do ikei gnać po taką pierdołę.

Bartusiowi nie udało się wczoraj pobrać krwi na badania, próbują dziś...

Sprzedawać Wam jeszcze jeden przepis - łatwy i taki, który zawsze wychodzi? Nieco trudniejszy od muffinek, ale minimalnie - jest jeden moment krytyczny :) Pączki 15-minutowe :)

Pytam, żeby potem nie było, że jak winna Waszemu siedzeniu w kuchni i cellulitowi :)

A na jakim dziale te papilotki w Ikei są? I po ile?

Podaj ten przepis. Bo moim chłopakom tak posmakowały muffinki, że już 3 razy od niedzieli piekłam.

Takie proste ciasta w jednej misce i wymieszane łyżką i na oko... czyli na szklanki , łyżki itp odmierzane to może być.

No to tak - przepis rodzinny - szybkie pączki cioci Hani :)

duży serek homogenizowany - np. Danio 400g

3 jajka

2 szklanki mąki

cukier waniliowy

czubata łyżeczka proszku do pieczenia

opcjonalnie - łyżeczka spirytusu

Wszystko razem do miski, wymieszać - najlepiej robotem, bo musi być bez grudek. Rozgrzewamy w garnku lub na głębokiej patelni sporo oleju i łyżką nakładamy tą masę na olej. Jest na tyle rzadka, ze tylko łyżką da się to zrobić, rękami nie uformujecie żadnej kulki. Temperatura oleju to jest ten czynnik krytyczny - nie mogą się spiec od razu w zbyt gorącym oleju, bo wnętrze pozostanie surowe. I nie mogą być zbyt długo w za zimnym oleju, bo się go opiją i będą niesmaczne. Tak kombinujcie, by po około 5-6 minutach były złotobrązowe, powinno być ok.

Potem na ręcznik papierowy, na kratkę, obsypać pudrem obficie (bo samo ciasto nie jest słodkie) i jeść, najlepiej jeszcze ciepłe - one kompletnie nie nadają się do przechowywania, najlepszą są tuż po usmażeniu.

Smacznego!

PS Kupiłam papilotki dziś w Kauflandzie, 100sztuk za 9.99zł :) Kupiłam też wełnę, więc nie wiem co wygra :)

Oj tam Kociu, takim pięknym kobietom jak my jest ładnie nawet z dodatkowymi kilogramami. Moda na wieszaki podobno odchodzi powoli do lamusa :)

Wrzucam zdjęcia:

tak to wygląda jak się smaży:

http://img203.imageshack.us/img203/5995/59504249.jpg

a tak na talerzu:

http://img13.imageshack.us/img13/424/87902616.jpg

dwie mają kapelusze:

http://img197.imageshack.us/img197/2800/22003671.jpg

http://img155.imageshack.us/img155/2692/84232476.jpg

trzeciej muszę machnąć...

no bomba i te szybkie pączki i kapelusze:))) Pączków nie zrobię, bo mam za dużo gdzie nie gdzie i trza się odchudzić.Ale przepis na potem spiszę:)

kciucze za Bartusia cały czas, niech szybko wraca do domku.

I dziękuję za tamte wieści. 16-tego jadę po raz kolejny do chirurga z Maćkiem.

pozdrawiam, miłego popołudnia