Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

instalacja wodna

robasior

Recommended Posts

witam uprzedzam jestem samoukiem i postanowiłem przerobić łazienkę ,z kanalizacją to sobie poradzę gorzej z wodą -oto moje pytania

1-dojechałem od pionów do pierwszego punktu umywalki i teraz pasuje mi pojechać zimną do spłuczki w lewą stronę tylko zimna mama po prawej a ciepłą po lewej jak minąć ciepłą robię podłączenie do umywalki od dołu więc w dół nie mogę bo jest kanalizacja ,czy można w takim przypadku jeśli podpięte będzie na wężyki do baterii, ustawić ciepłą wyżej a zimną się prześliznąć dalej ,czy po prostu kolankami i obejść rurę z ciepłą wodą

2 ile liczyć na tynki +płytki i czy izolować rury

3 czy będzie ok jeśli wykonam całość podłączeń rurami 15(małe odległości od bojlera i zegara wody)

Proszę o wyrozumiałość jeśli bzdury popisałem ,ale jak to każdy mężczyzna w domu pragnę zrobić coś samemu żeby mieć satysfakcję

Ad 1 - napisz to jeszcze raz, bo trochę nie wiadomo, o co chodzi. Rozumiem, że musisz minąć jedną rurą koniec drugiej rury, ale nie wiem, w czym problem, po prostu się mija, górą albo dołem.

Ad 2 - rury warto izolować. Ciepłe, żeby straty minimalizować, zimne, żeby potem na ścianie woda się nie rosiła. I jeszcze z paru innych przyczyn, jak choćby to, że niektóre rury (np. miedziane) nie mogą być bezpośrednio zatynkowane. Do izolowania używaj gąbkowych otulin, bądź chociaż peszla.

Ad 3 - piony też tą średnicą zrobiłeś??? Trochę mało, zwłaszcza jeśli przewidujesz czerpanie wody z więcej niż jednego punktu naraz. Ale działać będzie, tylko licz się z tym, że spuszczenie wody w kiblu podczas brania prysznica przez kogoś w tym samym czasie może spowodować, że ów ktoś wyskoczy z wanny z wrzaskiem, jak mu przez chwilę gorąca woda ze słuchawki zacznie lecieć. O wiele zdrowiej robić piony i tym podobne magistralne połączenia średnicą o oczko większą, czyli w przypadku miedzi 18mm.

J.

no wiem trochę namotałem , może tak jadę nitko poziomo po ścianie ciepła woda zjazd do baterii po lewej stronie druga nitka zimna woda jadę poniżej ciepłej zjazd do baterii po prawej i z tej zimnej muszę jechać dalej w lewą stronę poziomo po ścianie do spłuczki i teraz co mijać ciepłą pod spodem , albo z tego co wyniuchałem to wygląda że jedna żyła zimna idzie głębiej od ciepłej w ścianie i tam się mijają .Mam nadzieję że się kapniesz o co chodzi i pomożesz Edytowane przez robasior

Dobra, chyba rozumiem.

Klasycznie takie rzeczy załatwia się tak, że podejścia do baterii robisz pomiędzy rurami. Po prostu idą po ścianie dwie rury od ciepłej i zimnej i z jednej wystaje trójnik z kolankiem do góry, z drugiej do dołu, w wyniku baterię massz instalowaną niejako pomiędzy tymi rurami.

Ale każdy sposób jest dobry, jeśli skuteczny, możesz zrobić mijankę wkuwając ją głębiej w ścianę, czemu nie.

J.

Kup tzw. "mijanki", czyli takie rurki odpowiednio wyprofilowane. Jeżeli robisz instalację z plastiku, to dobrze jest przykleić do rur (nawet zwykłym "skoczem") kabel jednożyłowy. Po kilku latach będziesz wiedział, gdzie są rury. Wystarczy zwykły wykrywacz metali. Zapobiegnie to dziurawieniu rur podczas wiercenia, oraz pomoże w ewentualnej wymianie.