Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co zrobiliście z pozostałościami po budowie?

Recommended Posts

Ciekawi mnie temat "zostały mi dwie palety cegły". Mieszkam na wsi, dopiero co postawiłem dom. Wzdłuż mojej ulicy są same nowe domy i prawie każdy sąsiad, łącznie ze mną trzyma gdzieś pod płotem stertę czegoś, co zostało z budowy. Mam pytanie do tych, którzy już skończyli/kończą budowę - co z takimi rzeczami zrobiliście? (Założyłem podobny temat w ogłoszeniach drobnych, ale nie bardzo jest odzew, tutaj w charakterze "ogólnie" chyba lepiej pasuje to pytanie.)

Witam.Ja zabezpieczyłem się przed taką sytuacją jaką masz ty w taki sposób ,że przy zakupie towaru umawiałem się na składzie budowlanym co mi zostanie to odbierają. Poszło bez żadnego problemu. Mój kolega niestety nie zabezpieczył się w ten sposób jak ja ale pojeździł po składach i odsprzedał resztę materiałów budowlanych lecz tylko za 60% wartości rynkowej. Moim zdaniem na twoim miejscu zagadywał bym tam gdzie budują może się uda. Pozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia.

Znalezione w internecie:

"Wyprzedaże budowlane

Logicznym rozwiązaniem wydaje się więc upłynnienie niewykorzystanych materiałów budowlanych. Zazwyczaj są to niewielkie partie materiałowe, dlatego hurtownie niechętnie je od nas odkupią. Najlepiej więc sprzedać je bezpośrednio inwestorom poszukującym przede wszystkim produktów w promocyjnych cenach. Najłatwiej znajdziemy je w Internecie.

Chcąc szybko pozbyć się zbędnych materiałów, np. nadmiaru cegieł czy kostki brukowej, które zawalają nam działkę, możemy zastosować aukcje holenderskie. Wystawiamy więc dany produkt na sprzedaż podając cenę maksymalną, zaczyna się licytacja, ale "w dół". Ustawiamy tempo spadania ceny, powiedzmy, codziennie o 15% taniej. Czekamy, aż ktoś zareaguje, np. na poziomie 30% wartości wystawionego produktu. Cegły to dla nas kłopot, często koszty transportu są wyższe niż ewentualny zarobek z ich odsprzedania. Aukcja holenderska - czyli szybko sprzedać, coś czego nie chcę, wydaje się sensownym rozwiązaniem. Lepiej bowiem zarobić 500 zł (oferując 60% rabat) niż zapłacić kilkaset złotych firmie transportowej za ich wywóz. Korzystając z tego rozwiązania zyskamy więc powierzchnię pod kwiaty, co więcej środki na ich zakup.

Innym rozwiązaniem są aukcje standardowe. W tym systemie możemy sprzedawać produkty o znacznej wartości, np. ceramikę. Jeśli jej magazynowanie nie sprawia nam problemu, możemy wystawić pozostałości określając minimalną cenę wyjściową, a następnie obserwować jak cena rośnie."

Znacie jakąś platformę, na której są takie aukcje z ceną spadającą?

Ja osobiście wyliczałem zapotrzebowanie na wszelkie materiały.

Jeżeli wychodziło czegoś niepełna paleta to brałem całą tylko pod warunkiem, że będę mógł zrobić zwrot nadwyżki nawet po kilku miesiącach. Tym sposobem nie mam nic co by mi zalegało :)

I oddawałeś nie wiem, 100 cegieł? hurtownia wyceniała je jak nówki nierdzewki?

I oddawałeś nie wiem, 100 cegieł? hurtownia wyceniała je jak nówki nierdzewki?

Oczywiście że tak.

100 najtańszych cegieł EDERA to jakieś 600 zł więc dlaczego miałbym im to darować. Zresztą czym one się różniły od tych ich, które mają na placu. Oczywiście cegła czy też inny materiał nie mógł być używany tzn uchlastany zaprawa czy tez uszkodzony.

• 2 weeks później...