Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Dziennika pawiwo -Guliwer 1G

Recommended Posts

Moje pytania:

jak daleko powinien znajdować się pierwszy stempel od ściany

jakie powinny być odstępy między deskami

jakie powinny być odstępy między stemplami.

Może ktoś ma jakieś zdjęcia na ten temat.

Z góry dzięki za pomoc.

-----ja mogę pomóc; nie umiem wklejać zdjęć więc je opiszę--------na samej górze jest kantówka 5cm/7cm -pod nią są stemple . pierwszy od ściany 10 cm, a każdy następny co 75 cm. Te kantówki u góry są rozstawione co 75-80 cm.( Ty chyba zamiast kantówek masz deski- zbij dwie do siebie -bo tak robią też i dalej postępuj tak jak z kantówkami odstęp co 75 cm) . my tydzień temu wylaliśmy strop a byłam na budowie jak robili szalunki i stemple -a że ciekawa jestem to teraz mogę pomóc...

acha , pamiętaj o grubości stempli-jak są różnej grubości to- raz chudszy raz grubszy--- majster mówił ,że największe obciążenie jest przez środek stropu więc gdy są bardzo cienkie stemple to je dawać zamiast co 75cm--to dać co 50- 60 cm. życzę powodzenia w konstruowaniu. ewa

• 2 months później...
gratuluję postępu prac. chciałam zapytać czy zamierzacie wstawić jeszcze w tym roku okna...my zastanawiamy się czy warto wstawiać w zimie okna czy lepiej czekać do wiosny?

W tym roku robimy dach, wstawiamy okna dachowe i na tym koniec, resztę okien zabijamy dechami i czekamy do wiosny.

• 5 months później...

Witam serdecznie!

Zapraszam na stronę fanklubu domu Guliwer: http://www.domguliwer.pl

Na stronie można umieszczać własne domy na mapie Polski i komunikować się z innymi właścicielami domów Guliwer. Dodatkowo można stworzyć własny kosztorys oraz przeglądać aktualne kosztorysy i galerie innych użytkowników.

Pozdrawiam i do zobaczenia w naszym fanklubie.