Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stary tynk cementowo-wapienny i co dalej ......?

Recommended Posts

Witam wszystkich,

Mój dom zbudowałem 15 lat temu z pustaka MAX + 8cm styropianu+ cegła kratówka. Jest otynkowany tynkiem cementowo -wapiennym tzw. metodą "na miotłę" . Wprawdzie nie jest to stary tynk, bo ma dopiero 15 lat, ale w wielu miejscach jest nierówny i popękany ( niestety trafiłem na słabą ekipę tynkarską ).

Aktualnie planuję zmienić elewację i chociaż czytałem wiele postów na temat tynków to jednak nie znalazłem rozwiązania problemu.

Mam kilka pomysłów i poradźcie, który jest najlepszy pod względem ekonomicznym i praktycznym:

1) naciągnąć na stary tynk klej żeby go wyrównać, następnie położyć druga warstwę kleju z siatką. Pomalować gruntem i farbą silikonową.

2) naciągnąć dwie warstwy kleju z siatką, położyć tynk mineralny i pomalować farbą silikonową.

3) naciągnąć dwie warstwy kleju z siatką, położyć tynk silikonowy.

Myślałem też o tym, żeby nałożyć na elewację 2cm styropianu + klej i siatka dla wyrównania krzywości i pęknięć , ale niestety wiąże się to ze zmianą podbitki dachowej i parapetów okiennych a to wszystko zdecydowanie powiększa koszty.

Poradźcie, którą metodę wybrać oraz jaki tynk i farbę.

Pozdrawiam

Edytowane przez JerzyJ

Bez wątpienia dwie warstwy kleju i pomalowane jest gorsze od położenia tynku cienkowarstwowego, choć wielu tak robi, mój znajomy miał tak wykończony dom i gdyby mi nie powiedział że nie ma tynku tylko pomalowany klej to bym się nie zorientował. W tamtym roku po 8 latach nałożył na to tynk cienkowarstwowy.

Nie maluj kleju farbą.

Tańsza powinna być opcja 3 (wliczając w to koszty robocizny), a i całkiem dobra też. Jeśli jest ryzyko, że tynk może się odbijać (narażenie elewacji na uszkodzenia mechaniczne), to tym bardziej opcja 3 powinna być lepsza.

Opcja 4 - zaprawa szpachlowa do stosowania na zewnątrz z mikrowłóknami + grunt + farba.

Edit:

Jeszcze wariant 5 - wyrównanie zaprawą tynkarską (całości elewacji) - tańsze - i pomalowanie (grunt + farba) silikonową lub inną paroprzepuszczalną, choć w sumie nie do końca daję w to wiarę.... Niech ktoś jeszcze zweryfikuje takie rozwiązanie.

Edytowane przez Vivia